Івано-Франківськ

Експертна оцінка: наскільки масовим є автоматичне перепризначення субсидій на Прикарпатті

В умовах пандемії та непростої економічної ситуації на Франківщині додалося чимало сімей, які потребують підтримки з боку держави.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3

Автоматичне перепризначення субсидій, як і в цілому тема їх оформлення, до цього часу викликають скепсис серед людей. Особливо серед тих, які раніше з цим не стикалися. Мовляв, нема часу обивати пороги чиновницьких кабінетів.

Експертну оцінку ситуації надає Прикарпатській інформаційній корпорпорації директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Володимир КОРЖЕНЬОВСЬКИЙ.

unnamed 2 Korzhenovskyj

Спочатку поговоримо мовою цифр. На кінець листопада субсидію отримують 97,9 тисяч прикарпатців, що складає 21,7 % від кількості домогосподарств (450,4 тис.). З них 94,2 тисяч осіб отримують субсидію у готівковій формі та 3,7 тис. осіб – у грошовій безготівковій формі.

У період з 1 травня поточного року звернулося за призначенням субсидій за новим порядком 9,2 тис. домогосподарств. З них субсидія призначена  6,9 тисячі заявників. З причин, передбачених законом, прийшлося відмовити у її отриманні 0,21 тисячі домогосподарств. Тобто, всі, хто має за законом право на субсудію і заявили про це,  допомогу отримують.

Варто наголосити, що структурні  підрозділи з питань соціального захисту населення автоматично провели перепризначення житлових субсидій 87, 8 тисячі домогосподарств. Господарям не потрібно було витрачати свій час на те, щоб звертатись у відповідні служби соцзахисту. Система зробила все автоматично. Загальна сума виплат, скажімо, за жовтень склала 59,4 млн гривень.

Виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі за жовтень поточного року проведена вчасно через банківські установи та через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта». Житлові субсидії у грошовій безготівковій  формі перераховані надавачам послуг через АТ «Ощадбанк».

На моє переконання, зараз питанням призначення субсидій слід приділити ще більше уваги, бо з огляду на пандемію та непросту економічну ситуацію, в області додалося чимало сімей, які потребують підтримки з боку держави. І наші фахівці враховують це у щоденній роботі, щоб добросовісним виконанням службових обов’яків, уважним ставленням до краян допомоги жителям області в отриманні субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Ще один важливий факт. З 1 січня 2021 р. заяви про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі, будуть приймати від громадян структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх поштою або в електронній формі. Це буде відбуватися через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Заяви з необхідними документами також будуть приймати  уповноважені посадові особи виконавчих органів сільських, селищних, міських рад  територіальних громад. А також посадові особи центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати надходження відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Тобто автоматизація процесів та фаховість працівників відповідних підрозділів департаменту соціальної політики максимально звільняють споживачів житлово-комунальних послуг від біганини, яку вони ще недавно мусили влаштовувати, щоб оформити субсидію  як допомогу від держави,  наголосив Володимир Корженьовський.

Читайте також:

В Україні з 1 грудня зросли виплати страховок: яких і на скільки

Ваш гороскоп на тиждень: 30 листопада – 6 грудня

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено