Івано-Франківськ

У Франківську жінки зцілюють себе словами: Студія “Натхнення”

Жінки помічають, як після писання про свої страхи, переживання, негативний, часом болючий життєвий досвід стає легше.

128747884 3758331124218225 4814068223464092410 n

У Франківську жінки пишуть не для визнання, а для задоволення: діє жіноча студія “Натхнення”. Тут пишуть вірші та прозу, вчаться та розважаються, відпочивають від побуту та знаходять подруг.

Немає опису.

Засновниця студії, філологиня, викладачка Міського центру дитячої та юнацької творчості Ольга Андріяшко розповіла для читачів ПІК:

  • як відбуваються заняття
  • хто їх відвідує
  • чим особливі створені жінками проєкти.

Вчитися творити

Студія працює вже сім років. Тут творчим жінкам допомагають реалізуватися через письмо.

“Є багато  жінок, які мають художнє відчуття слова та запит на щось тонке й високе. Наші заняття – це можливість зібратися, писати, обмінюватися своїми творчими пошуками у текстах та отримати зворотній зв’язок”, – зауважила пані Ольга.

На заняттях франківки вчать основи літературознавства, віршування, розбирають твори відомих авторів, дізнаються про різні художні техніки та засоби, як от метафори, порівняння, гіпербола.

Щоразу пані Ольга дає присутнім нові, часом зовсім несподівані творчі завдання. Наприклад, у текстах можна перевтілитися у пташку чи уявити себе мешканкою іншої планети, написати собі лист у майбутнє чи спланувати вихід свого бестселера.

Слово зцілює

Студія “Натхнення” акцентує увагу на терапевтичному письмі. Жінки помічають, як після писання про свої страхи, переживання, негативний, часом болючий життєвий досвід  стає легше. Адже про силу слова у терапії говорять і сучасні психотерапевти.

“Ми пишемо про те, що всередині. Наші тексти дають можливість звільнитися від усього зайвого, негативного та важкого. Вони говорять як про наші травми, так і мрії. Слово лікує, зцілює. Пишемо про переживання та отримуємо підтримку, долаємо поразки та розчарування. Буває, після почутого плачемо чи сміємося. Стараємось, щоб все знайшло вихід на світло та позитив, бо у житті багато прекрасного”, – поділилася філологиня.

Для самореалізації та спілкування

Зустрічі відбуваються щотижня у понеділок, півтора години. Закрита група формується у вересні та займається до травня. Щороку склад змінюється приблизно наполовину. Учасницями переважно є 30-40 річні жінки, хоча бувають і молодші. Це не фахові філологині, письменниці чи поетки, а жінки різних професій: психологині, менеджерки, економістки, майстрині тощо.

“Це успішні жінки, які відчувають себе та хочуть реалізуватися поза сім’єю та роботою. Наші заняття – не про кар’єру, а про розвиток іншої частини себе”, – зауважила Ольга Андріяшко.

129393082 405052170619064 5776416421972465432 n

До слова, жіноча студія “Натхнення” не тільки про вірші та прозу, а й про якісно проведений час. Раз на рік прикарпатки вирушають у гірську мандрівку за спілкуванням та враженнями.

“Оголені” листівки та метафоричні карти

Відвідувачки студії вирішили не просто писати, а робити й випускати у світ тематичний продукт. На рахунку “Натхнення” вже є кілька збірок віршів та чуттєві відеороботи. У травні, коли завершується творчий сезон, франківки презентують свої доробки близьким людям. На жаль, цьогоріч на заваді став карантин.

“Цінні не тільки вірші, а й метушня під час підготовки до презентації. Жінки у гарному одязі під музику декламують для знайомих. Також ми записали вже шість відеоробіт, у тому числі “Я жінка”. Деколи перед виступами запрошуємо професійних акторок, щоб краще підготуватися, вчимося у них працювати з голосом та жестами. Для багатьох це шанс спробувати себе у новій ролі”, – прокоментувала керівниця студії.

Свої поезії жінки вирішили посилити картинами художників. Прикладом є поетичні листівки, де поруч з віршами є малюнки талановитих авторів. Творчині навіть наважилися оголитися перед фотокамерою, щоб створити 10 чорно-білих листівок у жанрі ню “Оголеність”.

Немає опису.

Також жінки створюють натхненні календарі. Раніше їх проілюстрував гуцулками  Руслан Ткач, а новий календар “Дивовижності” доповнила мисткиня Оля Гайдамака жіночними етно-картинами.

Метафоричні карти “Доторкнутись до душі” – ще один естетичний та корисний продукт студії “Натхнення”. На них 32 картини художник Олега Шупляка доповнили стільки ж віршів творчих франківок. Глибокі та символічні карти підказують тему, на яку можна порозмірковувати, допомагають у роботі психологам і навіть можуть стати чудовим подарунком.

Творчість-онлайн

На творчі заняття є запит не тільки у прикарпаток, а й мешканок інших областей. Тому вже чотири роки пані Ольга веде онлайн-проєкти у Фейсбуці. Охочі практикують терапевтичне письмо, рефлексують на певну тему, долучаються до марафонів. Часто поезія та вірші стосуються пір року, відображають спостереження та переживання жінок. Місце для гумору та збадьорливих текстів теж є.

Нещодавно Ольга Андріяшко вирішила опанувати й Інстаграм. На своїй сторінці філологиня знайомить підписників з творчим письмом, проводить тематичні ефіри та конкурси. Також тут можна знайти поетичну продукцію творчинь студії.

У планах не тільки розвиток блогу. Ольга Андріяшко хоче створити електронний творчий органайзер, який підкаже власнику, про що писати щодня впродовж року. Буде ще більше віршів, прози, цікавих тем та вражень.

Марія Гурецька.

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

“Едіп”: третя спроба Франківського драмтеатру (ФОТО, ВІДЕО)

“Гоголь-Кабаре”: франківські актори розповіли про фрікнуту комедію (ФОТО, ВІДЕО)

Укрпошта оголосила про початок роботи «скриньки новорічного чарівника»

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено