Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: Верховина – серце Гуцульщини (ФОТО)

Відстань з обласного центру до одного з найвисокогірніших селищ Карпат - 127 кілометрів. Думаєте, куди поїхати - однозначно сюди!

Куди піти на Прикарпатті: Верховина - серце Гуцульщини (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: сьогодні ПІК мандрує неймовірним куточком не лише Івано-Франківщини, але й Карпат, де можна відпочити і душею, і тілом. При цьому відчуваючи повну гармонію та насолоду від Верховинських краєвидів та музеїв. Варто лише дочекатися закінчення карантину –  і гайда у Карпати.

1439322646 scaled

Верховина – це селище міського типу, розташоване уздовж річки Чорний Черемош. Гуцули називають Черемош вірним сином Карпат, який, народившись у горах, тут живе і тут втрачає себе, впадаючи у Прут.

Селище до 1962 року мало зовсім іншу назву – Жаб’є. Перша письмова згадка про Жаб’є датуєтьcя 1424 роком. Тоді село разом з монастирем на річці Рибниця було передане литовським князем Свидригайлом в подарунок місцевому багачу Владу Драгосимовичу.

Існує легенда, що першим поселенцем в долині Чорного Черемоша був Жабка, від якого і одержало назву колишнє Жаб’є. За іншою версією тут, в заболоченій долині річки, водилось багато жаб, звідки й пішла назва поселення. Верховина – верхня місцевість, це вже теперішня назва Жаб’є, яка дуже швидко прижилася серед місцевих мешканців.  

Проте й у наші дні в селищі можна побачити табличку із надписом: “Ось Жаб’є, Гуцульська столиця…”.

5a1dac95c7c5c

Проживає у Верховині 5 812 мешканців.

  •   Чим здивує цей гірський куточок?

ОГЛЯДОВА ВЕЖА

Розташована на горі Швейковій. Це дерев’яна хатка на дереві, з якої відкривається чудовий краєвид на селище. Підйом прикрашений багатьма дерев’яними скульптурами: тут є саламандра, жаба, гриб, сова і навіть — Баба-Яга. Під вишкою розташована альтанка, де можна насолодитись карпатським чаєм та набратися сил для наступних подорожей.

safe image

Куди піти на Прикарпатті: Верховина - оглядова вежа

Гарний вид на Верховину відкривається і з гори Магурка. Вона височіє над Верховиною праворуч, якщо заїхати в селище з Ворохти. 

Куди піти на Прикарпатті: гора Магурка

Куди піти на Прикарпатті: гора Магурка

ХРАМ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ (ВУЛИЦЯ І.ФРАНКА)

Одна з найбільших дерев’яних культових споруд в Україні, зведена у ХVIII столітті. Церква відображає місцевий колорит і збудована у гуцульському стилі. 

Куди піти на Прикарпатті: Верховина, храм

ХАТА-МУЗЕЙ КІНОФІЛЬМУ “ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ” (ПРИСІЛОК ГЛИФА)

Музейну експозицію відкрили у 2001 році. У цьому приміщенні впродовж семи місяців проживав видатний кінорежисер Сергій Параджанов, — під час зйомок відомої екранізації твору Михайла Коцюбинського “Тіні забутих предків”. Тут можна дізнатися справжню історію створення кіношедевра, вкотре переглянути фільм, ознайомитися з речами, пов’язаними зі створенням картини.

  • Робочі дні- субота і неділя.
  • Години роботи: з 9:00 до 18:00 год.
  • Обід: з 13:00 до 14:00 год.
  • Вхід для дорослих – 20 гривень; учнів, студентів – 15.

Куди піти на Прикарпатті: Верховина - музей

Крім того у Верховині є багато інших цікавих музеїв, в яких варто побувати. Зокрема, Музей  гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів імені Романа Кумлика( вул. І.Франка, 35). Тут можна побачити і навіть пограти на десятках різних інструментів, в тому числі на справжній трембіті, або подути в мисливський ріг. Вхід для дорослих – 25 грн., для дітей – 20. 

Куди піти на Прикарпатті: Верховина - музей

Музей Гуцульської магії (вулиця Жаб’євський Потік, 66-а). В оформленій “по-шампанськи” хатці є портрети відомих мольфарів (з наголосом на “і”) та примівників (ті, що примовляють), страшний вовчий профіль і солом’яних домовичків, консервованих змій, ікони і черепи, чимось відомі камені, палиці та деякі цікаві природні знахідки. Час роботи з 11 до 16 години.

Куди піти на Прикарпатті: Верховина - музей

“Хата-стая”, “У трембітаря”, “Галєрія”, “Музей Олекси Довбуша” – і це ще не всі музеї селища Верховина. Попри те, що вони досить маленькі, і більшість працює за попереднім замовленням, але тут Ви відчуєте справжній дух гуцульського краю.

ЧОРНИЙ ЧЕРЕМОШ

Річку називають душею Карпат. Її довжина сягає 87 км. В групі чи наодинці там можна покататися на надувних човнах, рафтах чи катамаранах. Вартість сплаву буде відрізнятися в залежності від протяжності маршруту. Так, за відстань 5,8 км з вас візьмуть всього 400 грн, 500 грн. – за 9 км і 600 грн за 13 км.

Куди піти на Прикарпатті: Верховина -Чорний Черемош Куди піти на Прикарпатті: Верховина - Чорний Черемош
Гріх буде пропустити озеро Марічейка – належить до найвисокогірніших озер України. Знаходиться воно у Чорногорському масиві на висоті 1510 м. Ширина озера – 45 м., довжина – 88 м. Згідно з легендою, водойма утворилася від сліз закоханого в місцеву дівчину Марічку чабана. Під час нападу ворогів на село, в якому жили закохані, дівчину жорстко вбили. А згорьований чабан довгий час лив сльози на місці вбивства Марічки. Так утворилося ціле озеро, щоправда, вода в ньому прісна та придатна до вживання тільки після кип’ятіння.

Треба вирушати на захід по вул. Жаб’євська/Р24 у напрямку до вул. Шевченка і продовжувати рух по Р24. Далі по вул. Франка рухатися до місця призначення.  Які ж красиві фото можуть залишитись на згадку, якщо тут побувати!

Куди піти на Прикарпатті: озеро Марічейка

Куди піти на Прикарпатті: озеро Марічейка

За 4.5 км від озера лежить вершина Піп Іван Чорногірський (2 028 м), від якого похід Чорногорою аж до самісінької Говерли (2 064 м) може здатися легкою прогулянкою.

Не можна приїхати у Верховину і не піти на полонину Діл. Там чабани випасають вівці, а також продають сирно-молочну продукцію, яку залюбки можна придбати.

Куди піти на Прикарпатті: полонина ДІЛ.

Куди піти на Прикарпатті: полонина ДІЛ.

А от в травні на вулиці Грушевського 1-г відкривається єдина на Гуцульщині “Сирна лавка на горищі”. Тут є змога продегустувати традиційні гуцульські сири з коров’ячого та овечого молока, напитися вина та чаю, скуштувати гуслєнки та кулеші.

Куди піти на Прикарпатті: сирна лавка у Верховині.

Здається, тут красиве все: і полонини, і ліси, і овечі отари, і гірські потічки, і гуцульські колиби, і самі місцеві жителі…

140412108 320972525963682 4686509884937048716 n 141004222 340623523652746 3434445009723852624 n  140615334 164964458740310 190405155305306154 n

141136622 3776397265813844 2926660808117512599 n scaled

Кожна пора року в цьому мальовничому селищі по-своєму особлива:

  • Весна – вдалий час для риболовлі.
  • Влітку тут по-максимуму можна відчути на собі всі принади зеленого туризму – прогулянки на конях серед буйних та соковитих трав, катання на квадроциклі по крутих горбах, сплави по буйних гірських річках, прогулянки просторими полонинами та дегустація продуктів місцевого виробництва.
  • Восени, залишається тихе полювання за справжніми білими грибами, солодкими, як мед ягідками, та запашним різнотрав’ям.
  •  Взимку в повній мірі можна насолодитися катанням на сноуборді чи лижах, навчитися гончарному мистецтву, колоритно відсвяткувати зимові свята. До слова,  на території району діють два гірськолижні підйомники, один з яких знаходиться безпосередньо у Верховині (320 м), а другий в с. Ільці, в 5-6 км від Верховини по дорозі на Ворохту. Сюди їдуть в основному оздоровлюватися. Підійде для новачків в катанні.

  І все це можна випробувати на собі у прекрасній Верховині. За один день – тут точно усе не відвідаєш, адже подивитися є на що.  Тож знаходьте час і “пускайтеся” у подорож. Приємних вражень!

Куди піти на Прикарпатті: у Верховині.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено