Івано-Франківськ

Помер видатний гуцульський скрипаль

На Прикарпатті тяжкої втрати зазнала українська етномузика.

Возможно, это изображение (1 особа)

Помер корифей космацько-брустурської традиції, спадкоємець славного музичного родоводу, видатний гуцульський скрипаль, педагог та історик Іван Соколюк.

Про це у соцмережі повідомив музикант Ярема Павлів, пише ПІК.

“Упокоївся у Бозі світлої, щирої, чуйної та чистої душі чоловік, доброта котрого ширилася в світі, щедро виливалася у музиці, глибоко проникла і назавжди залишатиметься в серцях його рідних, близьких, колег, учнів. Вже не супроводжуватиме його скрипочка спів «барвінкових» під час весільного обряду, не творитимуть вмілі руки дивовижних, життєствердних, вишукано мережаних мелодій «до танцю», не рознесуться дзвінкою луною щемливі інтонації його імпровізацій «до слухання»”, – пише Іван Соколюк.

Довідково: професіоналізм Івана Івановича як народного скрипаля і цимбаліста, носія-репрезентанта музичних традицій рідного села Брустури, виокреслився ще в юнацький період. Майстерно володіючи скрипкою у віці шістнадцяти років він вперше очолив весільну капелу. Спільне музикування з батьком, відомим гуцульським цимбалістом Іваном Соколюком та з мультиінструменталістом Іваном Лабачуком особливо позначилося на формуванні виконавського стилю скрипаля, відтворенні ним гуцульської традиційної і карпатської музики. Здобутий в Івано‑Франківському педагогічному інституті фах вчителя історії та педагогічна практика у Ковалівській загальноосвітній школі з 1967 по 2010 рр. сприяли реалізації усвідомленої ним місії – передавати скарби традиційного фольклору молодшому поколінню. Іван Соколюк навчав гуцульської музики учнів школи, виступав разом з ними, виховав доньку й двох синів, один з яких (теж Іван Соколюк) – прекрасний цимбаліст.

Також читайте:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено