Івано-Франківськ

Продати не можна зберегти: що буде із будинком-привидом у Франківську (ФОТО, ВІДЕО)

Приміщення, якими володіє місто, виставили на продаж. Стартова ціна - один мільйон 583 тисячі гривень. Торги заплановані на 23 лютого.

У Франківську планують продати столітній будинок, в якому працював шістдесятник Опанас Заливаха та інші художники. Департамент комунальних ресурсів виставив його на аукціон. У свою чергу, спілка художників, яка володіє половиною будівлі, хоче облаштувати там музей, повідомляє “Суспільне”.

Обшарпані стіни, вибиті шибки і похилений паркан – так виглядає будинок Опанаса Заливахи зараз. Будівля часів Австро-Угорщини. Тут у своїх майстернях протягом десятиліть працювали художники. Серед них – Опанас Заливаха і Михайло Фіголь.

79395ce18598e836 scaled

Другим поверхом будинку володіє Національна спілка художників. А перший поверх, частина підвалів і прибудова – у власності міста.

За словами члена правління обласної організації спілки художників Богдана Тимківа, так розподілили право на приміщення у 2008-му році актом розмежування.

Чоловік пропонує облаштувати у цій будівлі музей Опанаса Заливахи і виставкові зали для інших митців. Для цього, каже, місто має передати перший поверх спілці художників. А гроші на капітальні ремонти готові шукати у меценатів.

Справа у тому, що якщо є такий намір продати перший поверх, то може вони думають, що у якийсь спосіб будуть чи викупляти, чи впливати на другий. Правління обласної організації НСХУ категорично проти того, щоб віддавати другий поверх. Я думаю, що міська влада повинна піти назустріч нам“, – каже Богдан Тимків.

70744789168a5c27 scaled

У 2010-му році будівлю обстежили. Як розповів заступник міського голови Микола Вітенко, її визнали непридатною, а капітальний ремонт робити тут недоцільно. Каже, що будинок ніколи не був пам’яткою архітектури державного чи місцевого значення.

Зважаючи на пріоритети, все ж таки потрібно насамперед кошти використовувати на відновлення освітніх і медичних закладів. Було прийняте рішення, що реально цю будівлю відновлювати – це є досить дороговартісно, – каже Микола Вітенко. – І доцільно буде отримані гроші з аукціону використати на інші речі. А стосовно облаштування музею, то в принципі я ідею не відкидаю. Але не потрібно цю ідею прив’язувати в контексті кокретно цієї будівлі“.

6aa12e73f973b9ea scaled

Аби внести цей будинок в офіційний перелік архітектурних пам’яток, необхідні документи подали минулого року.

Про це Суспільному розповів архітектор-реставратор Ігор Панчишин. З його слів, ця споруда є цінною, хоч і не надто унікальною, адже з того історичного періоду в місті залишилося досить багато будинків.

Як будинок, як пам’ятку, як таку архітектурну родзинку – цілком його можна обстежити, зробити висновки. Тим більше, там гарна територія. Я особисто знаю Заливаху. Я з ним багато провів часу. Ми проводили якісь спільні акції. Я якоюсь мірою трохи дивуюся такій постановці питання. Мовляв, оскільки там був Заливаха, то вже це пам’ятка. Заливаха, чесно кажучи, був у багатьох місцях, його виганяли. Він мав тимчасові майстерні в різних місцях“, – розповів Ігор Панчишин.

Читайте також: 
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено