Івано-Франківськ

Івано-Франківський медуніверситет таки вручатиме випускникам “червоні” дипломи

Запитали думку й у студентів університету.

Нагадаємо, нещодавно в Україні відмінили “червоні дипломи”.

Точніше, право вирішувати чи видавати їх чи ні залишили за університетами. Інформацію про особливі досягнення випускника можна зазначити в додатку до диплома європейського зразка в шостому розділі «Додаткова інформація». Вимоги до присудження відзнаки виші також визначають самостійно.

У четвер, 4 лютого, Вчена рада ІФНМУ прийняла рішення залишити дипломи з відзнакою в навчанні.

Про це йдеться на сайті університету, пише ПІК.

«Ми залишилися на традиційній системі: хто має відмінне навчання, в того буде такий же диплом, як попередньо. Суть в тому, що відтепер кожен університет може цією відзнакою вважати щось інше, не лише відмінне навчання, наприклад, 75% відмінних оцінок тощо. Тепер бланк диплому виглядатиме дещо по-іншому. Крім того, можливо, до кінця року ми матимемо від міністерства додаткові інструкції щодо дипломів»,— пояснює начальник відділу ЄКТС та моніторингу якості освіти доцент Василь Капечук. 

Самі студенти по-різному ставляться до «червоних» дипломів, але сходяться на думці, що коней на переправі не міняють — людям варто дати довчитися на тих умовах, на яких вони поступали. Ми зібрали думки кількох цьогорічних випускників.

«Коли залишилось навчатись якихось півроку з 5,5 років, і ти знаєш, що претендуєш на диплом з відзнакою, а тут несподівано все змінюється, то це насправді дуже образливо. Звісно, ми всі розуміємо, що нас не візьмуть на роботу чи інтернатуру за кольором диплому, що це скоріше приємний бонус, але це все ж таки підводить підсумок усіх старань. Цікаво, на тому, що колір диплому нічого не вирішує, люблять наголошувати люди, які на диплом з відзнакою розраховувати не могли. Від жодного «червонодипломника» ще не чула, мовляв, нічого страшного, хай відміняють»,  – Марія Мартинець.

Ділиться своїми роздумами й інша студентка – Юлія Філяк.

 «Колір диплому не має значення, бо ніхто не звертає на це увагу ані в Україні, ані за кордоном. Чула від багатьох відмінників, що вони використовують диплом як підставку, пробують на смак і стверджують, що він не смачний. Червоний диплом став символом, який не завжди можна застосувати. Я ж вважаю, що диплом – це документ, який засвідчує те, що ти – лікар. Для успішного кар‘єрного зросту важливо на скільки людина цілеспрямована, а колір диплома може бути зеленим, рожевим, фіолетовим!».

Перша проректорка ІФНМУ професорка Ганна Ерстенюк підсумувала:

«Мова не йде про обкладинки дипломів, червоні чи блакитні, головне — їхній зміст. Щодо змісту, то вважаю, що університети, маючи відносну автономність, можуть видавати студентам дипломи, які вони заслужили. До слова, за кордоном є дипломи, які вказують на достоїнства студентів протягом навчання. Скажімо, захист дипломної чи магістерської роботи. Це дозволяє претендувати на особливі умови зарахування на здобуття наступного рівня освіти. Тож відзнаки є і в європейських вишах».

Отже, станом на сьогодні, Законом України «Про вищу освіту» встановлено такі види документів про вищу освіту (наукові ступені) за відповідними ступенями:

• диплом молодшого бакалавра;
• диплом бакалавра;
• диплом магістра;
• диплом доктора філософії/доктора мистецтва;
• диплом доктора наук.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено