Івано-Франківськ

Мінфін вимагає в Калуської міськради повернути понад 3,2 млн доларів та майже 30 млн гривень

28 січня Калуська міська рада отримала від Міністерства фінансів України лист з вимогою.

Результат пошуку зображень за запитом долари

Калуська міськрада повинна виконати зобов’язання гаранта за кредитом Міжнародного банку реконструкції та розвитку, який у 2009 році отримало комунальне підприємство «Водотеплосервіс», повідомляють Вікна, пише ПІК.

У листі Мінфіну на адресу міської ради йдеться про виконання зобов’язання КП «Водотеплосервіс» в сумі 3 267 522,27 долара США та сплату 29 446 498,18 гривні пені.

Як випливає з вимоги, понад 2,7 млн доларів — це заборгованість по сплаті тіла кредиту, понад 536 тис. доларів США — відсотки за кредитом, понад 3 тис. доларів США — плата за надання позики і майже 29,5 млн гривень — пеня за невиконання зобов’язань за кредитом. Як ідеться у листі, кошти необхідно перерахувати на рахунки Державної казначейської служби України впродовж 20-ти банківських днів, починаючи з дати отримання вимоги.

1612861001 e746858fce10b04e39e6

1612861001 e1054ace8922bf7dc110

Таким чином, від міської ради вимагають повернути понад 89 млн гривень за кредитом (за актуальним курсом долара США), а разом з пенею — майже 119 млн гривень. Сплата таких коштів, як прокоментував “Вікнам” міський голова Андрій Найда, означатиме припинення всіх проєктів та програм, у тому числі соціальних, освітніх, медичних тощо. За словами міського голови, він таких рішень приймати не може, це — компетенція Калуської міської ради. Однак сплатити таку суму до кінця лютого міський бюджет все одно не зможе, оскільки таких коштів на рахунках немає.

Між тим, міська влада оскаржує в суді те, що вона має зобов’язання повертати борги за кредитом, який брало комунальне підприємство. Відтак, було подано позов до Івано-Франківського господарського суду на Міністерство фінансів України. Зараз справу направили на розгляд до Києва. Позиція міської ради ґрунтується на тому, що в 2009 році рішенням «Про підтримку участі КП «Водотеплосервіс» у реалізації «відкритого компонента» спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Розвиток міської інфраструктури» було доручено міському голові Ігорю Насалику від імені міської ради укласти з Міністерством фінансів договір гарантії. Однак такого договору укладено не було: Ігор Насалик одноосібно підписав гарантію.

Нагадаємо, у 2009 році КП «Водотеплосервіс» отримав кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку у сумі 9,6 млн доларів США, з яких освоїли понад 8,5 млн доларів США. З 2015 року підприємство мало повертати як відсотки за користування, так і тіло кредиту.

Кредит має бути погашений до 2027 року. Поручителем виступає міська рада. У 2015 році було погашено 1 млн 956 тис. доларів США тіла кредиту шляхом різниці в тарифах. Таким чином, до кінця 2026 року потрібно повернути 6 млн 598 тис. доларів США. У зв’язку з тим, що комунальне підприємство не повертає кредит згідно з графіком, йому нараховують пеню. Раніше повідомлялося: якщо підприємство не зможе платити за кредитом, то кошти будуть стягувати з міського бюджету.

Також читайте:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено