Івано-Франківськ

Коронавірус та війна на Донбасі: що пророкують прикарпатські мольфари (ВІДЕО)

Вони живуть високо у карпатських горах. Їх називають заклиначами стихій, провідниками потойбічного і знавцями майбутнього.

1c75b6bc6c6043b865570b4f596dbed3

Їхніх адрес та номерів телефонів в Інтернеті нема. Тож де знайти — питаємо в місцевих. Вони кажуть: ті, кого шукаємо, зазвичай живуть на околицях селищ та на самих вершинах гір. І перша, на кого вказують — віщунка Калина.

Дороговказом до її хати у Верховині служать два дерев’яних ідоли і невеличкий гірський струмок. До журналістів Калина звикла і зустрічає привітно.

Розкладає карти й одразу приголомшує. Все, каже, через пандемію. І додає — на її закінчення найближчим часом чекати не слід. Не варто чекати швидкого миру і на Сході – застерігає відунка. Обнадіює: ворог таки згине, та не каже, коли саме, пише ПІК із посиланням на ТСН.

У Верховині на іншому боці села живе ще один провидець. Відшукати його хату допомогають місцеві таксисти за 70 гривень. Віщуну Івану — 72 роки і, на відміну від Калини, він жодного разу не спілкувався з журналістами. Тому трохи здивований і розгублений. Додому не запрошує, на вулицю виносить табурет і на ньому розкладає карти.

Коли піде вірус? Вірус, я думаю, навесні мав відступити. Рік він ходить, рік він служить“.

Скільки віщунів у Карпатах — точно сказати ніхто не може. Є дані, що загалом в Україні було 13 мольфарів. І такі, як Калина і Іван, до них не належать.

Музей гуцульської магії. Кіт Млинчик тут живе вже кілька років, прибився ще кошеням — ловить щурів та відганяє нечисть. За словами доглядачки музею Ганни, в магії чорні коти є провідниками інформації між нашим і потойбічним світом. Такий самий був у найвідомішого карпатського мольфара Михайла Нечая. Тут у музеї зберігаються його речі.

Михайла Нечая називають останнім карпатським мольфаром. Він пророкував війну із Росією задовго до її початку. Міг розганяти хмари, викликати дощ і, навіть, передбачив свою смерть. 15 липня 2011 року психічно хворий чоловік зі Львова заколов Нечая ножем.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено