Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чим загрожує українцям ріст ціни на нафту і чи буде дорожчати борщовий набір

"Тема курсу долара зараз нудна. Там нічого цікавого не відбувається".

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled

Оцінка експерта: щодо вірогідних збудників інфляції, яка зазвичай впливає і на український борщ, своєю точку зору висловлює відомий український економіст Олександр Охрименко, пише ПІК.

27 tn

– Починаємо день з набору новин про наше життя. Курс долара продовжують підіймати. Валюту активно скуповує банк Порошенка. ОЙ, ЯК СМІШНО. БУВ КУРС 27,95 став 27,96 грн. Насправді найбільше валюти купували два великих держбанки. Банк Порошенка мізер, він не може істотно впливати на курс. А ось Облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) дійсно банк Порошенка активно торгує, але не тільки він.

Тема курсу долара зараз нудна. Там нічого цікавого не відбувається. Долар ні паде, ні росте. І зростання цін на біткоїн не може спровокувати гіперінфляцію в Україні. Інфляція в Україні має іншу природу.

А зростання цін на нафту у світі дійсно викликає побоювання для України. На відміну від Росії, зростання цін на нафту в Україні  це завжди негативна інформація. Не варто забувати, що Україна не експортує нафту, а навпаки купує нафтопродукти. Тому для нашої країни, зростання цін на нафту у світі інформація неприємна. Ось вже подорожчав бензин на 50 копійок.

Та навіть якщо ціна бареля підніметься до 70 доларів, то й за такої умови робити прогнози, що буде гіперінфляція, не варто. А ось тарифи на електроенергію зрости можуть. 

Дехто каже, що й борщовий набір дорожчатиме щомісяця на 10%. Це що – 120% за рік? Не буде такого. І ціни на овочі з приходом тепла будуть нижчими, бо почнеться новий аграрний сезон.

Чому у січні ми спостерігали такий різкий стрибок цін майже на все? Причина очевидна. У грудні середня заробітна плата в Україні досягла історичного рекорду  майже 15 тисяч гривень, стільки в новій Україні ще не було ніколи. До того ж з 1 січня підняли на 1 тисячу гривень мінімальну заробітну плату в України.

І вийшло як зазвичай у нас буває: за підвищенням зарплати, ростуть  ціни. У найближчі місяці передумов для цього не буде. Про гіперінфляцію можна навіть не говорити,   наголосив експерт Олександр Охрименко.

Читайте також:

Оцінка експерта: хто допоможе молодій людині без професійного досвіду знайти добру роботу на Прикарпатті

Центральна клінічна лікарня Франківська тимчасово не прийматиме хворих з COVID-19

Торік у розвиток Франківська вдалося залучити понад 2,6 млн євро (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено