Івано-Франківськ

У березні пенсіонери Прикарпаття отримають підвищені пенсії, але за яких умов, – аргументує Роман Берчак

Всі свято вірять, що виплати "на руки" будуть на 11% більші, ніж були у лютому. Проте, не все так просто.

image 107 scaled

Пенсіонери Прикарпаття, як й усієї України, з нетерпінням чекають березневих виплат. Адже 22 лютого 2021 року уряд схвалив постанову Кабінету Міністрів України “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році”, яка передбачила індексацію пенсій з 1 березня. Показник індексації затверджений на рівні 11%.

  • Але від чого саме 11%?
  • Як обрахувати нову пенсію?
  • Для кого вона буде суттєвою, а для кого перерахунок стане розчарування?

153265989 419192335837984 4677804051025194083 n scaled

Актуальні пенсійні питання обговорюємо з Романом БЕРЧАКОМ – заступником начальника головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

БІЛЬШІ ВИПЛАТИ МАТИМУТЬ НЕ ВСІ

– Романе Максимовичу, скільки людей на Прикарпатті, за Вашим прогнозом, отримають у березні підвищені пенсії?

– Із більш ніж 300 тисяч перерахованих пенсій, понад 230 тисяч будуть підвищені, це 77 %. Середній розмір підвищення очікуємо на рівні понад 200 гривень, минулого року, при 11% підвищення, було 207 грн 78 коп.
Місячна потреба в коштах зросте в області орієнтовно на 50 мільйонів гривень.

– Але ж економіка в країні не приносить бажаних надходжень до Пенсійного фонду, з  яких резервів будуть кошти на підвищення пенсій?

– Як зазначено у Постанові Кабміну, підвищення буде забезпечено коштом дотацій з державного бюджету за спеціальною пенсійною програмою.

– Важливо, щоб вистачало на всіх  пенсіонерів. Особливо на тих, у кого доволі скромні виплати. Проте у нас є пенсіонери, які мають пенсії у межах 30-40 тисяч гривень. При таких «параметрах», яку ж вони прибавку отримають з 1 березня?

– Жодної. Йдеться, зокрема, про суддів, прокурорів та частину військовослужбовців. Вони, по-перше, отримують пенсії не за Законом про загальнообов’язкове державне страхування, а по-друге, їх пенсії призначені за рішенням судів. Тож за рішенням судів ці пенсії можуть й переглядатися, але згодом.

154765916 760803061497140 6055925440551403717 n 1 scaled

– Ще які категорії пенсіонерів не отримають підвищення виплат з 1 березня?

– Насамперед: державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, науковці, податківці, тобто ті, чиї пенсії були призначені за так званими спецзаконами, а не за Законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Ще одне зауваження: для тих пенсіонерів, яким пенсія призначена із застосуванням заробітної плати, яка є вищою за 5426, 60, пенсії переглядатимуться тільки з 1 липня цього року.

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ДЛЯ ПЕРЕРАХУНКУ ПЕНСІЇ

– Пане Романе, уже, мабуть, кожен пенсіонер виконав для себе одну й ту ж математичну дію: величину теперішньої пенсії помножив на 11% і не має сумніву, що вирахував величину свої підвищеної пенсії…

– Очікування нової пенсії – це для людини справді надія на більшу суму. Але механізм працює інакше, складніше. При перерахунку пенсії в дію вступають такі показники, як коефіцієнт страхового стажу, індивідуальний коефіцієнт заробітної плати й базова заробітна плата, яка враховувалася при обчисленні розміру нинішньої пенсії.

З травня минулого року базова заробітна плата становить 4888,83 гривні. Множимо цю суму на 1.11 і отримуємо нову суму базової зарплати – 5426,6 гривні.

А ось постійний коефіцієнт заробітної плати – він  індивідуальний для кожної окремої людини. Якщо, скажімо, чоловік має 35 років стажу, то його коефіцієнт – 0,35; якщо стаж у жінки 30 років, то у неї коефіцієнт – 0,30. Якщо ж у чоловіка 40 років стажу, його коефіцієнт становить 0,40…Тобто, один рік стажу відповідає одному відсотку. В залежності від кількості років стажу, «набігає» й величина індивідуального коефіцієнта.

Я хочу нагадати, що ми зараз беремо для обчислення пенсій заробітні плати починаючи з 1 липня 2000 року і включно до січня 2021 року. Кожна заробітна плата за даними бази персоніфікованого обліку ділиться на середню по народному господарству в тому місяці, в якому ця сума виплачена людині. І таким чином отримуємо місячний коефіцієнт. Потім місячні коефіцієнти додаємо, ділимо на їх кількість і отримуємо середній коефіцієнт, який і буде індивідуальним коефіцієнтом конкретної особи.

– Чи можна прямо зараз, за цією складною теорією, зробити умовний розрахунок перерахунку пенсії конкретній людині з 1 березня?

– Безперечно. Наприклад, чоловік має 35 років стажу, індивідуальний коефіцієнт його заробітної плати 1,1, а його пенсія складає зараз 1822 грн 20 коп. Застосовуємо до нинішньої базової зарплати у 4888, 83 коп. показник 11 % й отримуємо 5 426,60 грн. Множимо цю суму на індивідуальний коефіцієнт 1,1, далі множимо на 0,35 – коефіцієнт страхового стажу й отримуємо 2089 гривень 24 копійки. Це й буде нова пенсія, яка у порівнянні з нинішньою, зросте у чоловіка на 267 гривень 04 копійки.

Тобто, ще раз наголошую: базова зарплата збільшується для всіх пенсіонерів однаково: була 4888, 83, стає 5426,60 грн. Все решта індивідуально.

– А якщо пенсіонер отримує мінімальну пенсійну виплату 1769 грн, але при цьому основний розмір його пенсії при низькій зарплаті й наявності страхового стажу менше ніж 35/30 років був значного менший цього мінімального розміру і до нього була встановлена доплата відповідно до Постанови Кабміну України від 31.03. 2008 року №265, то на яку прибавку він може розраховувати?

– За таких умов з 1 березня буде перераховано основний розмір пенсії, який збільшиться. Але на суму збільшення зменшиться сума доплати до мінімального розміру пенсії 1769 грн, що передбачена цією постановою.

Нагадаю, що дана Постанова передбачає: у разі, коли основний розмір пенсії з усіма надбавками, доплатами та підвищеннями, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягає прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, то встановлюється доплата у сумі, що не досягає до зазначеного розміру – 1769 грн.
Доплату до 100 гривень отримають ті пенсіонери, у яких при перерахунку з 1 березня основний розмір пенсії бодай на 1 копійку перевищить мінімальний.

Тому загальне підвищення пенсії у кожного буде різним: у когось умовно на 100 гривень, а у когось на 1000 – в залежності від стажу та особливо в залежності від індивідуального коефіцієнта зарплати.

БУВАЄ НА ЗАВАДІ Й МЕНТАЛІТЕТ

– Перепрошую, пане Романе, але для людей похилого віку ця складна методика наче «вища математика»…

– Є питання. Багатьом – важко схопити. Ось сьогодні я підписав до розгляду понад 50 звернень щодо перерахунку з 1 січня пенсій для 65 річних пенсіонерів. Здавалось би все просто, є три умови для цього: перша – особа має досягнути 65-річного віку, друга умова – чоловік має мати стаж 35 років і більше, жінка – 30 і більше. І третя умова – вони повинні не працювати. Якщо одна з цих умов не виконується, перерахунку не буде, законодавством не передбачений.

Але ж є люди, які продовжують з’ясовувати, чому у них, наприклад, є 34 роки стажу, а їм у 65 років не проводять індексацію.

– То при наявності всіх зазначених вище умов, якою зараз є мінімальна пенсія у 65-річних пенсіонерів?

– Вона встановлена на рівні 40% мінімальної зарплати. Оскільки мінімальна зарплата в країні 6000 тисяч гривень, то для 65-річних пенсіонерів мінімальна пенсія становить 2400 гривень.

– Це певний позитив. Але в умовах гострих соціальних проблем люди так зневірилися, що всюди вбачають обман, «зраду». Мабуть, й через це зайвий раз звертаються до пенсійних працівників зі своїми питаннями. Чи не так?

– Причини звернень до підрозділів ПФУ бувають різними. Часто навіть спрацьовують особливості українського менталітету. Ось звернувся до нас один чоловік і каже: «Сусідові пенсію підняли на тисячу гривень, а мені – на «копійки». Хіба ж я працював не так само як він?».

А може той сусід, щоб задіти іншого, просто так сказав, що додали тисячу? І той, кого це роздратувало, достеменно не з’ясує, чи справді у сусіда така суттєва прибавка. Адже інформація про пенсійне забезпечення особи є конфіденційною. Навіть законна дружина не може дізнатися у пенсійному фонді, яка пенсія у її чоловіка, як ця пенсія перерахована. Ми можемо прийняти заяву до розгляду, але відповідь в конверті відправимо на особисту адресу чоловіка. Захоче він поділитися з дружиною пенсійною новиною – будь ласка, це його особиста справа.

Але люди заздалегідь повинні знати, що розмір їх пенсій практично не залежить від спеціаліста, який їх приймає у робочому кабінеті. Вся інформація є в персоніфікованій базі обліку. Зараз вже навіть перейшли на призначення пенсій онлайн, діє система «Автопенсія». 40 480 пенсійних справ в області вже оцифровані (11,66%).

ПРО “ЛІВІ” ДОВІДКИ ТА ЧЕСНІ ПЕНСІЇ

– Але, чого гріха таїти, бували ж випадки, коли дехто шукав собі «ліві» довідки про зарплату…

– Зараз це просто не реально. Навіть якщо людина надає, скажімо, паперову довідку про заробітну плату за 60 місяців до 1 липня 2000 року, то ця довідка підлягає обов’язковій перевірці, підтвердженню первинними документами. Якщо немає первинних документів, тобто відомостей про зарплату, ми такі документи не беремо до уваги. Якщо ж бачимо певне зловживання, направляємо інформацію до правоохоронних органів для встановлення винних та притягнення до відповідальності. Повірте, випадки фальсифікації документів для призначення пенсій ми виявляли.

– І до чого ці фальсифікації приводили зловмисників?

– До суду. Можна згадати наш славний «Калушхімремонт», «пенсійну» справу якого слухають у Галицькому суді. Відповідають перед судом представники заводу «Оріана» та Звинярського лісокомбінату, на якому була з боку кадрової служби маса зловживань щодо стажу та зарплат окремих працівників.

– Та повернімося до теми чесних пенсій, які будуть підвищені з 1 березня.

– Насамперед зазначу, що підвищені виплати отримають 208 інвалідів-чорнобильців, яким пенсія призначена за ст. 59 Закону про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цією статтею передбачено призначення пенсій із 5-кратної середньої заробітної плати.

Враховуючи те, що середня зарплата зросла в Україні до 10340 грн, пенсії інвалідам-чорнобильцям після перерахунку зросли в середньому на 636 гривень.

Причому, цей перерахунок зроблений з 1 січня цього року. Тобто у березні люди отримають доплати за січень, за лютий та поточну доплату за березень, уже збільшену на 11%.

154107847 209748257555903 2716913301470408769 n scaled

МІНІМАЛЬНИХ ПЕНСІЙ ВСЕ МЕНШЕ ТА МЕНШЕ

– Скільки прикарпатців на цей час отримують мінімальну і скільки максимальну пенсію?

– Насамперед зауважу, що у порівнянні з минулим роком ситуація дуже змінилася. Кількість пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію, зменшилася майже вдвічі – шляхом усіх підвищень. На 1 січня 2020 року було 153,5 тисячі пенсіонерів, які мали пенсію до 2-тисяч гривень, а на 1 січня цього року вже стало 77,5 тисячі. З 1 березня, після перерахунку, ця кількість ще зменшиться.

Зате майже вдвічі збільшилась кількість пенсіонерів, які отримують пенсію від 3 до 5 тисяч гривень: загалом із 42,6 тисячі до 80,1 тисячі осіб. Окрім того, більше ніж на третину зросла кількість прикарпатців з пенсіями вище 5 тисяч гривень: з 19,5 тисяч до 26,2 тисячі осіб.

– Які ще перерахунки очікують пенсіонерів області найближчим часом, цього року?

– В липні передбачений перерахунок у зв’язку з ростом прожиткового мінімуму. Він становитиме 1834 гривні. Відповідно усі складові пенсійних виплат, які пов’язані з цим показником, будуть перераховані. Це в першу чергу мінімальний розмір пенсій: зараз він складає 1769 гривень, а буде 1834 гривні; будуть доплати за понаднормовий стаж – 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж 1% від нового прожиткового мінімуму.

Найбільш суттєві будуть підвищення пенсій для інвалідів Другої Світової війни та інвалідів-чорнобильців. Наприклад, в інвалідів першої групи пенсія складатиме 650% прожиткового мінімуму. Зараз в інваліда війни першої групи мінімальна пенсійна виплата складає 11 498 гривень, а з 1 липня буде 11 921 гривня.

– Літні люди дуже переживають за свої пенсії. Бо мало дожити до пенсії, потрібно примудритися на неї прожити. А українці середнього віку полюбляють жартувати на пенсійні теми. Ось мій молодий знайомий каже: «Пару років тому мені залишалося 10 років до пенсії, сьогодні ж – 15. А ви кажете, не можна повернути молодість». Що додасте на цю тему, Романе Максимовичу?

– Скажу без жарту. З 1 квітня 2021 року і жінки, і чоловіки будуть мати право виходу на пенсію у віці 60 років – за умови 28 років стажу. Якщо стаж складає, до прикладу, 27 років – все, людина підпадає під категорію виходу на пенсію у 63 роки. Вашому ж молодому знайомому хочу сказати, що з державою не жартують і для того, щоб колись мати гідну пенсію, треба її заробити.

Інтерв’ю вела Марія Палюга.

Фото Романа Сернецького.

Читайте також:

Відеоанонс: у березні прикарпатці отримають більші пенсії, але за яких умов, – аргументує Роман Берчак

Укрзалізниця оприлюднила найближчі станції для виїзду з «червоного» Прикарпаття

Колоритне гуцульське весілля у зимових Карпатах (ФОТО)

Франківець піднявся на Говерлу – найвищу гору України, на велосипеді взимку (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено