Івано-Франківськ

250 тисяч фейків. Які масштаби дезінформації про COVID-19 в Україні

За 2020 рік в Українських соцмережах було зафіксовано понад 250 тисяч фейкових повідомлень про пандемію COVID-19.

250 тисяч фейків. Які масштаби дезінформації про COVID-19 в Україні

Дезінформаційні наративи включали маніпуляційної і відверто неправдиву інформацію щодо носіння масок, конспірологічні теорії про походження і навіть сам факт існування нового COVID-19, неправдиві чутки про ефективність тестування на коронавірус і вакцинації та іншу неправдиву інформацію, пише ПІК з посиланням на Суспільне.

Про це свідчать дані дослідження Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ).

“Протягом дев’яти місяців (з березня по листопад 2020 року) дослідники, використовуючи передову платформу для моніторингу та аналізу соціальних медіа SemanticForce, відстежили понад 30 мільйонів повідомлень, пов’язаних з тематикою COVID-19, в соціальних медіа. У процесі дослідження було виявлено 250 000 повідомлень дезінформаційного характеру, пов’язаних з COVID-19, в українських онлайн ЗМІ, блогах, форумах, соціальних мережах і месенджерах”, – зазначили автори дослідження

За словами Постійної представниці ПРООН в Україні Дафіни Ґерчевої, дослідження показало, що інфодемія становить реальну загрозу громадському здоров’ю в Україні і що для її подолання уряду важливо об’єднати зусилля з громадськими організаціями, фактчекерами та лідерами думок у соціальних медіа.

«Конспірологічні теорії, плітки та зловмисне дезінформування може швидко набути вірусного поширення в соціальних мережах, особливо за низького рівня довіри громадськості до державних інституцій», — сказала Ґерчева.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено