Івано-Франківськ

Як пандемія вразила математичні здібності та сумління Руслана Марцінківа – мера Івано-Франківська

Сумління - це усвідомлення й почуття моральної відповідальності за свою поведінку, свої вчинки перед самим собою, людьми, суспільством.

Марцінків виділить допомогу вчителям - ЗНАЙ ЮА

Руслана Марцінківа – голову Івано-Франківської територіальної громади – вчора у вечірньому ефірі вкотре підвели арифметика та сумління. Він погано порахував кількість хворих на COVID-19 у лікарнях та традиційно кинув камінця у бік ОДА та Кабміну. Без цього не обходиться жодний його спіч щодо епідемії коронавірусу в Івано-Франківську.

Перша дія

«П’яту добу маємо позитивну динаміку щодо кількості госпіталізацій з коронавірусною хворобою… Маємо 649 госпіталізованих в міських лікарнях. В центральній міській клінічній лікарні – 358 пацієнтів, в пологовому – 56, в міській клінічній лікарні №1 — 269», – сказав мер.
Але якщо скласти ці три доданки, то ніяк не вийде 649, а значно більше».

Друга дія і не остання

11 березня в ефірі «Про головне» на “Галичина ТV” у Руслана Романовича так само були проблеми з арифметикою.

«Ситуація не проста. Сьогодні 720 пацієнтів ковіду є тільки у міських закладах. Заповнений майже пологовий будинок, це майже 170 хворих, в гінекологічному відділенні. У нас в центральній міській клінічній лікарні №1 більше 400 пацієнтів. У нас більше 200 пацієнтів у міській клінічній лікарні на Матейки».

У підсумку – виходить значно більше, ніж 720.

Перший арифметичний ковід-прокол ми зафіксували у Марцінківа перед Великоднем минулого року – в п’ятницю. Голова сказав в ефірі, що в місті вже 115 хворих на коронавірус. Та через кілька годин на брифінгу в ОДА прозвучало, що 110. Розбіжність пішла у ЗМІ. Населення одразу запитало: “Хто приховує правду та що покривають?”

З того часу «інформаційний безлад» в ефірах мера майже не припиняється.

Якщо таким чином ведуться підрахунки крайні п’ять днів, та чи можна вірити, що тенденція зі спадом захворювання на коронавірус набагато краща, ніж була тиждень чи декаду тому? І чи зі спокійною совістю сказав  вчора Марцінків:

«Я вважаю, що слід пом’якшувати карантин, бодай би для наших ринків промислових, для підприємців – вже час настав. Я направив про це звернення до голови обласної держадміністрації та до прем’єр-міністра України».

Це треба розуміти так, що якби у Марцінківа були повноваження, він би усе повідкривав?

Скоріш – це вже звична маніпуляція у стилі “добрий та поганий поліціянт”.

І немає логіки в тому, щоб поспіхом приймати рішення про припинення жорсткого карантину на Прикарпатті, та особливо – у Франківську?  Мер це розуміє, тому уже сьогодні вранці сказав на радіо, що карантин продовжиться до 28 березня. Тобто, одним реченням голова підкреслює, як він вболіває за малий бізнес, як він бореться за нього з центральною вдадою, а в іншому свідомо каже, що буде карантин.. Ось такий «талант» заробляти бали в громаді.

May be an image of 6 людей, people walking, люди стоять, просто неба та натовп

До слова, сьогодні голова вийшов до підприємців, що знову збиралися під ОДА. Пізніше він написав у своїй фейсбук-сторінці:

“Зараз я не маю на увазі скасування обмежень. Ситуація з карантином все ще важка і хворі є. Я лише говорю про те, що заборони й вимоги для людей мають бути логічними. А наразі сподіваємось на здоровий глузд уряду і позитивне рішення на найближчій обласній комісії з ТБНС”.
На це дописувач Ольга Козленко зауважила:
“Пане Руслане. Усім добрий не будете. Виконуйте розпорядження Уряду”.

Багато франківців слухають мера не тільки вухами

Заробляти політичні бали легко, якщо мати справу зі слухачами, які не задумуються над суттю речей. Але все більше людей слухає свого мера головою, а не тільки вухами. Тому ставить йому незручні запитання у мережі. До прикладу:

Немає опису.

Немає опису.

 

… Тим часом пан Руслан каже:

«Є проблеми з місцями (для хворих на ковід – ред). Швидкі не мають куди привозити пацієнтів. Позавчора один чекав у швидкій більше двох годин, щоб госпіталізуватися, поки іншого хворого не перепросили й не сказали: ідіть додому, бо є важчий хворий».

Виникає  наступне питання до голови: “То це і є нагода для скасування карантину?”.

Ще одна теза Марцінківа:

«Вирішили додатково розмістити людей у поліклініці №2 на Довгій. Я розумію, що декому це не подобається, бо… поліклініка мала б інші послуги надавати. А що робити, коли сьогодні ні область, ні держава не хоче відкривати додаткові місця в медичних закладах. Таких є багато у Франківську обласного підпорядкування, але чомусь тільки місто переживає за людей».

Читачів ПІК, м’яко кажучи, дивує така заява, адже інформація, яку ми регулярно надаємо, свідчить про те, що додаткові ліжко-місця розгортають у тому числі в обласних медзакладах. І якщо у серпні на Прикарпатті для лікування вражених коронавірусом та з підозрою на хворобу було 1700 ліжко-місць, то зараз – більше 4 тисяч місць у медзакладах всієї області. Зокрема, за січень розгорнули – 95 ліжко-місць; за лютий – 950; у березні – 300, а також доправили у Богородчани мобільний госпіталь ДСНС.

Напрошується інформаційна деокупація коронавірусу у місті?

Мабуть, немає в Україні мера, який би присвячував особистим ефірам більше часу, ніж голова Івано-Франківської територіальної громади Руслан Марцінків.

Як це не набридло частині франківців, але з початку пандемії вони мусять дивитися Марцінківа, якщо цікавляться, що відбувається у рідному місті з поширенням коронавірусу.

Річ у тому, що цю тему мер наче приватизував. Виступає двічі, а то й тричі на день. І тільки раз на тиждень дає слово начальниці  управління охорони здоров’я  міськради Марії Бойко. Якраз у ті кілька хвилини розумієш, як це важливо, щоб інформував населення фахівець зі знанням ситуації, а не постійно мер-оратор, який не особливо зважає на цифри, термінологію, аргументацію, альтернативні думки людей, зате азартно використовує ефіри для демонстрації свого владного протистояння з офіційним Києвом. Але для чого? Чи не краще об’єднувати зусилля, налагоджувати ефективні стосунки задля подолання страшної коронавірусної біди?

Але ж як це зробити, якщо Марцінків наполегливо вкладає в наші голови особисту думку, що тільки влада міста переживає за порятунок людей. Вищі ж гілки влади, як він вважає, ледь не домагаються того, щоб усім було гірше.

Особливо вдається це Руслану Романовичу, коли тема заходить про карантин.

У травні 2020 року він став на бік мера Черкас Олександра Бондаренка, який самовільно та передчасно скасував карантин у своєму місті і через це попав у поле зору правоохоронних органів. Тоді Руслан Романович писав у Фейсбук:

«Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування, повідкривали купу справ на мерів, забрали кошти в громад, закріпачили українців щодо виїзду закордон».

З часом стало зрозуміло, що з карантином не жартують, бо коронавірус з політикою не дружить, він іде своєю дорогою – проти людей.
Та Марцінків не відходив від свого сценарію. Влітку, коли через зростання кількості інфікованих в Україні запровадили жорсткий карантин, Руслану Романовичу захотілося сказати людям, що український уряд хоче “задушити” західну Україну, вводячи епідемічні вимоги “червоної” зони.

В кінці серпня він вийшов перед ОДА до підприємців, які вимагали відновлення роботи, та промовив:

«Комусь це вигідно сьогодні роздмухувати Західну Україну такими рішеннями. Я хочу сказати уряду – перестаньте ділити Україну на захід, центр і схід».

Зрозуміло, час підходив до  виборчої кампанні Марцінківа і треба було підтверджувати й свій політичний імідж. Хоча підприємці виходили на площу не заради цього.

Вже цієї зими, коли поширення хвороби знову почало набирати обертів й в усій Україні збиралися запровадити локдаун, щоб бодай призупинити поширення інфекції, Руслан Романович теж мав свою особисту думку та інше ставлення навіть до елементарних протиепідемічних вимог.

P1280488 Martsinkiv z druzhynoyu

na yalyntsi bez masok

Скажімо, на відкритті головної міської ялинки  градоначальник був серед сотень людей з дружиною та маленькою донечкою – всі троє без масок. Тож чи варто дивуватися, що й люди, за прикладом Марцінківих, теж легковажили. А згодом – кілька тижнів поспіль Франківщина лунала на весь світ, як найбільш вражена в Україні коронавірусом.

Про те, що винен у цьому «Буковель», франківчани чули від свого мера не раз, і не два. Але ж хіба сприяє згортанню епідемії у Франківську те, що повноважний голова громади особисто не консолідує людей довкола жорсткого дотримання карантинних вимог?

Поки мер малює «ворога», на цвинтар їдуть катафалки

Уважні франківці помітили, що  мер не виносить в ефіри підсумкову кількості летальних випадків внаслідок ковід-19. Так ось, з 8 до 18 березня в області померли 230 хворих, із них 48 – мешканці Франківська. Це 21% від загальної кількості, тоді як чисельність населення Франківська складає тільки 16% населення області. Тобто рівень смертності в обласному центрі найвищий, навіть якщо пристати до думки мера, що у лікарнях міста є якась частина іногородніх.

Проте днями, коли в Івано-Франківську померли від коронавірусу 6 мешканців, пан Руслан написав на своїй сторінці у Фейсбук:

«Сподіваюся, що якомога швидше Кабмін зніме заборону на перевезення. І нашими зручними тролейбусами та автобусами зможуть вільно користуватися всі містяни й мешканці громади».

При цьому, не чутно палких промов мера про те, що повинні робити й самі мешканці міста, як берегтися, щоб створилися умови для скасування карантину?

Щеплення у світлі телекамер

Іноді голова міста виглядає як головний сівач скепсису щодо користі карантину та будь-яких запобіжних заходів.
Щоправда, минулого тижня подав добрий приклад щодо вакцинації. Щепився у світлі телекамер. Тож знайшов «вкрай важливим» сказати, що центральну владу він не підтримує, а вакцинується тому, що вважає це найефективнішим способом захиститися від коронавірусу.

Однак уже через день-два Руслан Марцінків назвав компанію з вакцинації недолугою й додав:

«Вакцинацію проводить держава, не міський голова. Держава має пояснити людям, що це є важливо, держава має переконати людей».

Це дійсно так. Але й не було б гріха, якби цією роботою зайнялися також в місті. Є для цього спеціалісти і є інформаційний ресурс. Скажімо, той, що називається, «Вісник міського голови». Він створений на замовлення виконкому міськради, фінансується з міського бюджету, і показує лише “велич” Марцінківа.

Чому б міськвиконкому не зробити у цьому Віснику замовлення не на показ Марцінківа, а бодай двох програм про важливість вакцинації – заради життя та здоров’я людей, за яких голова так вболіває?

… Звісно, що на спічі Руслана Марцінківа люди реагують по-різному. Але вже й стає шкода самого мера. Бо, уловивши його снагу до самозакоханості та власної героїзації, люди заходять у Фейсбук та пишуть голові на догоду, наче Господу:

«Дякую за прогноз на прощену неділю».

Бог простить.

Марія Палюга.

Читайте також:

Понад 400 нових “швидких” отримають 19 областей України

Мер Києва, попри помаранчеву зону в столиці, вводить локдаун: основні заборони

Кабмін може відновити карантинні виплати підприємцям

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено