Івано-Франківськ

Сьогодні Ліні Костенко – 91. Поетесу хочуть висунути на Нобелівську премію у 2022 році

19 березня святкує свій День народження геніальна Ліна Костенко, їй виповнився 91 рік.

4956f6c lina kostenko ukrinform

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 у Ржищеві (Київська область). Брала активну участь у дисидентському русі.

Поетеса-шістдесятниця видали низку збірку, серед яких – «Над берегами вічної ріки», «Неповторність», «Сад нетанучих скульптур», роману у віршах «Маруся Чурай» тощо. У 2010 році вона видала свій перший роман «Записки українського самашедшого».

Днями Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав для номінації на Нобелівську премію з літератури у 2022 році українську поетесу Ліну Костенко.

 Про це повідомила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

“Підтримаємо для номінації на присудження Нобелівської премії з літератури у 2022 році кандидатуру української поетки та письменниці Ліни Костенко”, – написала Кравчук.

Цікаво, як зреагує Ліна Костенко, адже поетеса вміє відмовлятися від нагород.

Пригадаємо, один із творів Костенко екранізували – це кіносценарій “Перевірте свої годинники” 1963 року. У ньому розповідається про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли у 1964 році, але його так і не побачили глядачі. Його так переробили, що Костенко відмовилася від авторства.

Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилась і від премії «Золотий письменник України», не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, який хотів їй вручити президент Віктор Ющенко, а фраза «Політичної біжутерії не ношу» стала мало не афоризмом.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено