Івано-Франківськ

25 березня 2021: День служби безпеки України

25 березня - 84-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 281 день.

24 березня 2021: необхідно потрусити гаманець з монетами

Іменини

Сьогодні День ангела відзначають Григорій, Симеон, Феофан, Володимир, Іван, Сергій, Дмитро, Олександр і Костянтин. Не забудьте привітати іменинників!

Яке свято 25 березня 2021

В Україні сьогодні відзначають День служби безпеки / facebook.com/SecurSerUkraine

У цей день світ відзначає Міжнародний день вафель, День народження поштової листівки, Європейський день талантів, Міжнародний день солідарності з працівниками, які утримуються під вартою і зниклими безвісти, Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі й День спортивного кіно. В Україні – День служби безпеки.

Пам’ятні дати 25 березня, річниці та події

В 421 році, згідно з легендою, була заснована Венеція / фото: Броскова Ольга

  • 421 – згідно з легендою, в день Благовіщення Діви Марії в Північній Італії жителями краю, врятованими від готів на пустельних островах болотистого узбережжя, була заснована Венеція.
  • 752 – Стефан II, обраний двома днями раніше Папою Римським, помер від апоплексичного удару. Оскільки він не пройшов необхідного обряду посвячення, його ім’я не включено в список понтифіків. Новий Папа взяв собі ім’я Стефан, але через сумну передчасну смерть попередника його називають то Стефан II, то Стефан III.
  • 1505 – з Лісабона вирушила в дорогу португальська експедиція з метою завоювання Індії.
  • 1807 – у Великобританії почалися регулярні пасажирські перевезення по залізниці Суонсі і Мамблза. Вона стала першою в світі залізницею з регулярним пасажирським рухом.
  • 1992 – з-за постійних збитків був припинений випуск англійського гумористичного журналу «Панч», що виходив 150 років.
  • 1997 – мисливці за скарбами на чолі з аргентинцем Германом Моро оголосили про виявлення біля берегів Еквадору затонулого в 1654 році іспанського галеона La Capitana з вантажем золота і срібла. Експерти розійшлися в оцінці можливої вартості скарбів – від декількох мільйонів до декількох мільярдів доларів.
  • 2002 – був виявлений ген епілепсії.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 25 березня вшановує пам'ять преподобного Феофана – сповідника, візантійського літописця / фото УНІАН

Православна церква 25 березня вшановує пам’ять преподобного Феофана – сповідника, візантійського літописця, монаха і богослова. У народі говорили: «Теофан, проломи наст». В цей день птахів пригощали насінням, щоб швидше закликати весну. Якщо у ластівчиному гнізді в цей день відшукати невеликий камінчик, не зруйнувавши гніздо, то його можна використовувати як оберіг від будь-якого зла.

Що сьогодні не можна робити

Заборонено лаятися, скандалити і вживати погані слова. Рекомендується ввечері не виходити з дому, а також виносити сміття, щоб не викинути щастя.

Прикмети на 25 березня

– на деревах іній – червень буде дуже дощовим;

– погода по-справжньому весняна – влітку буде дощовим.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено