Івано-Франківськ

Щоб зберегти робочі місця. Держава підтримує підприємства Прикарпаття під час пандемії

Днями шляхи підтримки виробників обговорили на зустрічі у ДП ВО «Карпати» в Івано-Франківську.

Джгути на експорт: як франківське ВО «Карпати» шукає партнерів у Європі | Курс

Робочі місця  – одна із мішеней, по якій в усьму світі болісно б’є пандемія коронавірусу. ДП ВО «Карпати» змушене частково зменшити об’єми виробництва. Як результат, частина працівників на деякий час може піти в так звані «простої», пише ПІК.

Проте, щоби не залишити їх без засобів до існування, підприємство разом зі своїми іноземним партнерами та Івано-Франківським обласним центром зайнятості обдумують шляхи вирішення цієї поточної проблеми.

ВО “Карпати” мусить коригувати роботу

ДП ВО «Карпати» – одне із найбільш бюджетоутворювальних підприємств Прикарпаття. Тут працює понад 4000 людей з усієї області. Проте зараз на «Карпатах» прогнозують простої на виробництві. Справа у тому, що підприємство тісно працює із заводами, що знаходяться в Європі.

Відомо, що там ситуація із коронавірусом непроста, багато країн запровадили локдауни. Як наслідок, на окремих проектах ВО «Карпати» також змушене коригувати свою роботу, бо ж працює із європейськими компаніями у тісному зв’язку. Саме тому, частина працівників на деяких проектах зараз знаходяться у вимушених простоях – це коли люди  не працюють тому, що немає замовлень від партнерів. Проте фонд оплати праці підприємства зменшився незначно із 53 млн. гривень до 50 млн.

Окрім того, за всіма працівниками під час простоїв зберігаються робочі місця. Хоча, звісно, ситуація нетипова, але її допомагають вирішити в тому числі і в обласному центрі зайнятості.

В таких ситуаціях держава… допомагає

Днями відбулася зустріч директора Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василя Цимбалюка з  генеральним директором ВО «Карпати» Дмитром Втерковським, на якій було обговорено питання  роботи підприємства у час коронавірусу та шляхи того, як держава може допомогти бізнесу у 2021 році у випадку простоїв на виробництві. Хоча складно робити довготермінові прогнози у час коронавірусу, адже дуже багато залежить від європейських заводів, з якими працюють «Карпати».

До речі, з центром зайнятості ВО «Карпати» працює вже багато років. Соціальна служба допомагає підприємству з пошуком працівників, консультує та допомагає в час карантинних обмежень. До прикладу: починаючи з 2019 року на підприємство центром зайнятості були направлені на роботу багато претендентів, які в подальшому стали в’язальниками схемних джгутів. Окрім того, обласний центр зайнятості допоміг «Карпатам» у грудні минулого року отримати компенсацію від держави за часткові простої та зберегти робочі місця на окремих проектах.

Що прогнозують?

Зараз ситуація на Прикарпатті через пандемію продовжує бути тривожною. В Європі ситуація аналогічна, частково призупинили роботу заводи, з якими співпрацюють «Карпати».

165190401 2740313396220986 919300768591372648 n scaled

«Якщо говорити мовою виробництва, то маємо близько 100 тис. нормогодин «в простої» при загальній кількості нормогодин на 2021 рік у кількості 3,1 млн. На складах є продукція по окремим проектам, яку ми раніше не відвантажували, бо не працювали заводи, із виробництва автомобілів, з якими ми співпрацюємо. Проте уже в минулому місяці підприємство відвантажило продукції для компанії Opel на суму 705,5 тис. євро”, – сказав генеральний директор ДП ВО «Карпати» Дмитро Втерковський.

Щоби зберегти робочі місця. Держава підтримує підприємства Прикарпаття під час пандемії

Генеральний директор Дмитро Втерковський також зазаначив:

За три тижні березня для цього ж проекту відвантажили зі складу продукції на 405 тис. євро. На тих проектах, де зараз немає замовлень, ми вимушені частково відправляти працівників у так звані простої. Хоча, для мене, як керівника, це вкрай складне рішення. І я намагаюся все зробити для того, щоб зберегти за людьми їх робочі місця, адже всі, хто у нас працюють, є спеціалістами високого фахового рівня».

Центр зайнятості пропонує вихід

Директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості стверджує, що основна мета його візиту на ВО «Карпати» – допомогти вирішити непросту ситуацію і надати можливість людям працювати у своїй країні.

«Обставини непрості, і такі, на які вкрай важко впливати. Але ми маємо втримати людей тут, на Прикарпатті. Вони мають жити і працювати в Україні, бути зі своїми сім’ями, не виїжджати до Польщі, чи ще далі», – каже директор обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк.

Цимбалюк також додає:

«Наша служба зайнятості працює з великою кількістю роботодавців. Зараз виробничих підприємств в області не так вже й багато. Ми маємо підтримувати такі структури, які забезпечують людям робочі місця. Цьому сприяє те, що з боку держави та з боку бізнесу є і має бути спільна мета – дати людям можливість жити й працювати у своїй країні. Саме тому держава сприяє виділенню коштів для збереження робочих місць. Так ми розуміємо тезу «Дбати про людей».

Є механізм допомоги 

На сьогодні є механізм надання застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю. Він регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 74 від 3 лютого 2021 року, яку підписав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Документ передбачає можливість для роботодавців, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції, незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, отримати допомогу – для виплат працівникам за кожну годину, на яку скорочується робочий час, передбачений законодавством.

Наразі на ВО «Карпати» підраховують, які кошти необхідні для того, щоб компенсувати працівникам години простоїв. Наступний крок – подати ці дані до Івано-Франківської обласної служби зайнятості для опрацювання та спрямування запиту на державну підтримку.

Цікавий факт: Івано-Франківський обласний центр зайнятості на чолі з директором Василем Цимбалюком ввійшли в десятку тих служб зайнятості  України, які найбільше посприяли бізнесу в отриманні допомоги від держави. Через цю структуру одноразову матеріальну допомогу отримали 372 суб’єкти господарювання (для понад 6600 найманих працівників), які в зв’язку з запровадженням посилених протиепідемічних заходів змушені були призупинити свою діяльність в період  з 19 грудня 2020 року по 31 січня 2021 року. Така підтримка однозначно дає надію, що люди й надалі будуть працювати.

Оксана Камінська.

Читайте також:

Яку фінансову підтримку в час пандемії отримали роботодавці Прикарпаття за сприяння центру зайнятості, – Василь Цимбалюк (ФОТО)
Чому українці готові бути заробітчанами: дослідження

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено