Івано-Франківськ

У Надвірній перед виборами: “Ото вже всі рвуться в Раду” – хто саме та як?

Найбільш активні із 14 кандидатів б’ють себе в груди: "Я ваш! І я ваш! І я назавжди ваш!".

Немає опису.

У Надвірній після завтра, 28 березня, – день довиборів у Верховну Раду. Завтра – традиційний день тиші. А вчора журналісти ПІК провели день серед людей у Надвірній. Тож на основі того, що почули і побачили, можуть сказати: несподіванок не буде. Хоча…

Вірастюк стане головою ОДА?

Найбільше шансів перемогти 28 березня мають (подаємо в алфавітному порядку) Василь Вірастюк, Руслан Кошулинський, Михайло Ноняк, Олександр Шевченко. Юрій Голіней теж сподівається, що завоює право на мандат. Ще про дев’ятьох кандидатів  майже нічого не чути.

Тим часом в обласному центрі викликають запитання білборди з портретами Василя Вірастюка та Руслана Кошулинського в парі з Русланом Марцінківим.

«Для чого це, хіба то у Станіславі вибори?», – запитали нас дві небайдужих жіночки на вокзалі перед виїздом до Надвірної.

І яким було журналістське здивування, коли один із водіїв маршруток сказав:

«А що тут дивного? Вірастюк у Надвірній не переможе, але Зеленський поставить його замість Бойчука (голова ОДА). А Марцінків робиться олігархом, бере під себе область: у великій Франківській громаді має вже пів мільйона народу. Просуне в Надвірну Кошулинського – буде впливати й на ту парафію».

Ось такий прогноз. Поживемо – побачимо, що буде насправді.

Хто поїде, а хто залишиться

Наразі у Надвірній не видно на бордах портретів Шевченка.

«Не показується після того, як порядний священник висварив його за те, що хотів вплутати у вибори церкву», – почули ми у Надвірній.

Так чи інакше, але в місті зустрівся нам агітаційний намет Шевченка: хлопці роздавали різний інформаційний матеріал та загострювали увагу на одному, де серед кандидатів у Раду рожевою фарбою виділений рядок їхнього кандидата. Адже відомо, що у бюлетені буде аж три Шевченки: два – Олександри Леонідовичі, третій – Олександр Петрович.

До слова, надвірнянці ганьблять цю хитрість політтехнологів і кажуть, що це неповага до виборця. Тож двом «придуманим» Шевченкам треба перепросити.

Щодо Михайла Ноняка, то йому закидають неправдиву соціологію.

«Та бреше те опитування, що пише у підсумку, що нібито за Ноняка готові голосувати більше надвірнянців, як за інших кандидатів», – сказав нам мешканець міста Дмитро.

Сам пан Ноняк, реклама якого теж навіщось є у Франківську та на Тисменицькій трасі, не відступає від свого гасла: «Партій багато – свій один».

На тому ж наголошує агітаційна теза надвірнянця Юрія Голінея: «Вони поїдуть, а ми залишимось». На бордах сторонських кандидатів своя “пісня”. У Вірастюка написано: «Голосуй за переможця», у Кошулинського – «28 березня згуртуватися і перемогти».

Мешканець Надвірної Василь посміявся:

«Якщо ви, пане Вірастюче, вже переможець, то навіщо в неділю за вас голосувати? А гуртування з воїном Русланом недоречне, бо він не з надвірнянського гурту».

А для чого кандитати з Одещини, Кіровоградщини, Ужгорода…

«Нащо Шевченка відправляти у Раду? А хто буде ремонтувати дороги – Дереворіз чи Жолоб?», – сказав водій Іван у Надвірній. Він  називав імена маловідомих в окрузі кандидатів: Руслана Дереворіза – з Тернополя та Марію Жолоб з Франківська, які теж балотуються по 87-му округу.

Варто заначити, що окрім уже згаданих претендентів на мандат народного депутата України, у виборчому бюлетені також є: Руслан Зозуля з Одеської області, Іван Макар з Києва, Йосип Резеш з Ужгорода, Сергій Сивачук з Франківська, два Шевченки з Києва та Юрій Юрченко з Кіровоградської області.

Як відомо, кандидатка Маруся Звіробій-Біленька красиво зійшла з передвиборчого марафону. Сказала, що віддає свої голоси Руслану Кошулинському в знак єдності патріотичних сил.

Щоправда, пані Катерина – наша співрозмовниця у Надвірній – вчора зауважила:

«А що, та Маруся вже мала голоси? Та за неї ніхто б не голосував. Не сподобалась».

Якщо так, то мають рацію ті політичні аналітики, які кажуть, що таким Марусиним жестом Петро Порошенко зберіг обличчя своєї партії (ЄС) на Прикарпатті. Бо як би то виглядало, якби посланниця від “Євпопейської партії”  Звіробій «пасла задніх» за результатами виборів?

Підсумовуючи кандидатський блок питань, наведемо слова мешканки села Пнів, ім’я просила не називати.

«Я думала, що тих кандидатів десь 7, а то аж 14!? О, матко свята, як усі пруться в Раду!».

Мабуть, уже в неділю дізнаємось з екзит-полів хто потрапить на роботу в парламент.

Від скількох тисяч виборців залежить доля кандидатів?

164998510 146581744032548 2629496569505866627 n scaled

На виборах в неділю мають голосувати десятки тисяч людей. 23 березня окружна виборча комісія (ОВК), що  розташувалася в Надвірній у Будинку культури Нафтогазовидобувного управління на вул. Шептицького, 36 (на фото),  отримала з ЦВК 48 446 виборчих бюлетенів.

За інформацією ЦВК участь у вибрах братимуть:

 місто Яремче з населеними пунктами Яремчанської міської ради, Надвірнянський район, частина Богородчанського (виборчі дільниці № 260001 – 260007, 260010 – 260013, 260016 – 260019, 260024 – 260026, 260028 – 260033, 260040 – 260044) та частина Коломийського (виборчі дільниці № 260329 – 260338, 260408) районів.

Загалом у вибочому окрузі  №87 створено 117 дільниць в містах та селах. Дві із них — спеціальні: у Надвірнянській районній лікарні та Отинійській лікарні.

Що відбувається наразі на Шептицького

164687234 555235862108787 2234229952852922335 n scaled

  • В коридорії ОВК нема чим дихати

Вчора журналісти ПІК побачили у приміщенні окружної вибрчої комісії ось таке (на фото) стовпотворіння голів виборчих дільниць, що приїхали забрати свої бюлетені. Усі дільниці мають отримати їх не пізніш як за 24 години до дня голосування. 

На подвір’ї та у приміщення ОВК привертали увагу групи поліцейських. З’ясувалося, що вони з Івано-Франківська, пильнують громадський порядок. Адже при видачі бюлетенів та при їх відправці на дільниці не виключені нестандартні ситуації.

Голова однієї з Богородчанських дільниць, яка має досвід роботи на виборах, у розмові з нашим кореспондентом зауважила, що «хвилі людей в коридорі ОВК» могло й не бути, якби комісія завчасно визначила для кожного голови дільниці час прибуття.

Оскільки цього не зробили, то приїхали всі одночасно і створили прекрасні умови хіба що для інфікування коронавірусом. Ніхто не дотримувався соціальної дистанції, ніхто не дезінфікував руки, бо не було чим.

У приміщенні, де безпосередньо засідала комісія, візуально важко було зрозуміти, що відбувається. На прохання журналіста – дати для читачів короткий коментар про суть заходу, в кілька голосів відповіли: «Та який коментар, ви що не бачите, що засідає комісія?!».

165391675 191512549158698 4789937533814522378 n scaled

  • Голова ОВК Руслан Кашніков спілкується з людьми із виборчих дільниць

Було видно, що засідання не зовсім відрегульоване, воно нагадувало зібрання, де кожний сам собі режисер. Тут доречно зазначити, що ЦВК з початку утворення ОВК №87 провела 11 замін її членів, недавно змінився голова комісії, а днями й секретар. Мабуть, саме тому нема ще злагодженості в роботі. Головне, щоб вона була у день виборів – на етапі довозу бюлетенів з дільниць та чесного підрахунку голосів. Створити належні умови для цього – святий обов’язок Руслана Кашнікова, нового голови Надвірнянської ОВК.

З Надвірної Марія Палюга.
Фото Романа Сернецького.

Читайте також:

Чи знають у Надвірній куди та з якою метою обиратимуть посланця на виборах в неділю (Відео)

Президент запитав у Василя Вірастюка про причини спалаху COVID-19 на Прикарпатті (ФОТО)

ЦВК оголосила попередження 6 кандидатам 87 округу за порушення щодо виборчих фондів

Серед 15 кандидатів на місце нардепа від округу №87 на Прикарпатті є кілька Шевченків (СПИСОК)

Окружна виборча комісія №87 змінила місце розташування

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено