Івано-Франківськ

В Україні дорожчають ліки: ціни якраз для серцевого нападу

За рік ціни на найзатребуваніші препарати підвищилися більше, ніж рівень інфляції.

В Україні з березня 2020 року по березень 2021 року на 3-12,5% зросла вартість життєво необхідних препаратів. Це антибіотики, судинорозширювальні (від тиску), знеболювальні та жарознижувальні.  Проте на 5% подешевшали імпортні жарознижувальні і знеболювальні ліки. Але все одно вони коштують майже вдвічі дорожче українських, пише “Сьогодні”.

Щоб якось звести кінці з кінцями, українці все більше переходять на дешеві вітчизняні препарати. Вони на порядок дешевше імпортних. Передусім це стосується ліків від тиску, Але не всім гіпертонікам вітчизняна фармакологія може допомогти. Доводиться переплачувати за привізні ліки, обмежуючи себе в чомусь іншому.

605ddd90df2f1.jpg

Економісти називають кілька факторів зростання цін на ліки.  Головні причини, за словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина – зростання зарплат, витрат на комунальні послуги та підвищення попиту на жарознижуючі і антибіотики в зв’язку з епідемією коронавірусу.

Експерт додав, що в Україні не обмежений розмір націнки в аптечних мережах. Тому на гостродефіцитні позиції аптеки можуть встановлювати ціни на свій розсуд. Наприклад, коли не вистачало медичних масок, то одноразові (!) маски продавали по 20-25 грн/шт. Зараз ціни на маски впали до 3-5 грн в роздробі і 1-1,5 грн в опті, за упаковку з 50 штук.

В Україні зростають ціни на ліки

Олег Пендзин прогнозує, що ціни на найпопулярніші ліки і далі зростатимуть як мінімум на рівень інфляції. А вона очікується помітною, до літа – майже по 1% щомісяця.

“За судинорозширювальними препаратами ціни відстежуватимуть інфляцію. І потім – хіба ми вже здолали ковід? Хворих, на жаль, все більше, попит на ліки зростає. Тому жарознижуючі, антибіотики, противірусні дорожчатимуть з цієї причини швидше, випереджаючи рівень інфляції”, – додав експерт.

А ось фармацевти говорять, що ціни підвищувати далі поки не планують.

“Поки долар стабільний і навіть дешевшає, немає передумов для того, щоб ліки дорожчали в найближчі місяць-два. Як змінюватимуться ціни далі – прогнозувати складно, але кожні 10 копійок в ціні долара – це 5-6 копійок в ціні кожної гривні, яку треба сплатити пацієнтові за ліки”, – зазначає відомої мережі аптек Катерина Мащенко.

Кому можна отримати пігулки безкоштовно: в Україні вже кілька років діє програма “Доступні ліки”– для пільгового забезпечення ліками гіпертоніків, астматиків і хворих на діабет 2 типу (лікування таблетками, а не уколами інсуліну). За даними АПАУ, на сьогодні в Україні працює 9307 аптек, які беруть участь в програмі реімбурсації. Тобто аптека за рецептом лікаря безкоштовно або зі знижкою забезпечує хворого ліками, а держава потім компенсує їхню вартість.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено