Івано-Франківськ

На Прикарпатті цього року замінять 30 тисяч лічильників світла: для чого

У 2021 році АТ "Прикарпаттяобленерго" згідно Інвестиційної програми замінить лічильники старого взірця на СМАРТ-лічильники.

На Прикарпатті проведуть заміну лічильників електроенергії. Про це повідомляє “Прикарпаттяобленерго”, пише ПІК.

На Прикарпатті проведуть заміну лічильників електроенергії.

СМАРТ- лічильник, або як його ще називають, «розумний лічильник» – це прилад обліку, виготовлений з електронних компонентів та немає механічних рухомих частин.

“Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість спожитої електроенергії, а й оснащені додатковими корисними функціями. Клієнтам ці лічильники допоможуть планувати та управляти своїм споживанням та витратами”, – йдеться у повідомленні.

На Прикарпатті проведуть заміну лічильників електроенергії.

Наразі заміна лічильників відповідно до Інвестиційної програми проводиться у районах Івано-Франківської області представниками підрядних організацій, а саме:

  • на території Надвірнянського району та Яремчанської міської ради представниками ПП “Інтер-Буд-Інвест”;
  • на території Долинського та Рожнятівського районах представниками ТзОВ”Західніенерготехнології”;
  • на території Калуського району представниками ТзОВ” КМК ЕЛЕКТРО”;
  • на території Коломийського району представниками ПП “Стандартенерго”;
  • на території Косівського району представниками ТзОВ “ОЛБ ЕЛЕКТРИК”.

“Тому, коли до вас завітає представник компанії, але без спецодягу підприємства, не варто хвилюватися, а попросіть, щоб він показав документ, який посвідчує його особу та підрядну організацію, яку він представляє”, – додають у компанії.

Що варто знати про заміну лічильників:

Навіщо проводять заміну лічильників?

Заміна лічильників проводиться з метою забезпечення коректного обліку спожитої електричної енергії, що в свою чергу забезпечує правильність розрахунків між споживачем та постачальником е/е. Заміна звичайних лічильників на «інтелектуальні» допоможе обленерго будувати сучасну інфраструктуру на території області, адже такі лічильники функціональніші та надійніші.

Коли лічильники замінюють на «розумні»?

Щороку компанія аналізує регіони області, стан приладів облік у мешканців району та  визначає куди спрямовувати кошти Інвестиційної програми на встановлення таких лічильників. У 2021 році планується встановити 30 тисяч таких лічильників. Також, замінити звичайний лічильник на «розумний» фахівці компанії можуть за ініціативою клієнта за його заявою. Така заміна здійснюється за кошт клієнта та за умови, що клієнт придбає лічильник, який відповідатиме вимогам обленерго.

Чи може мешканець не дозволити проводити заміну лічильника?

Недопуск представника оператора системи розподілу до лічильника є порушенням нормативних документів. У випадку недопуску споживачем представників оператора системи розподілу до лічильника, ОСР у встановленому порядку, згідно чинного законодавства, має право припинити постачання електричної енергії споживачу.

Що робити, якщо є сумніви, що лічильник неправильно облікує спожиту електроенергію?

Якщо у споживача з’явились сумніви щодо правильності роботи засобу обліку та є вагомі підстави так вважати, слід звернутися з заявою у Центр обслуговування клієнтів або через Персональний кабінет. Після подання заяви представник АТ «Прикарпаттяобленерго» проведе технічну перевірку правильності обліку електроенергії. Слід зазначити, що у разі виходу з ладу СМАТ-лічильника, він не накручує додаткову електроенергію, лічильник просто зупиняється (гасне табло).

Хто оплачує заміну лічильника?

Відповідно до нормативних документів, заміна лічильника здійснюються за рахунок замовника або сторони ініціатора, якщо інше не встановлено законом. Якщо лічильник клієнта замінюють відповідно до Інвестиційної програми компанії на поточний рік, усі витрати на становлення «розумного» лічильника бере на себе ОСР. Якщо заміну ініціює клієнт – він і оплачує послугу.

Чи можуть міняти лічильник без попередження мешканця?

Перед проведенням заміни електролічильника представники АТ «Прикарпаттяобленерго» обов’язково попереджують за допомогою засобів телекомунікації споживачів або балансоутримувача, та узгоджують час та дату заміни.

Чим вигідна для клієнта заміна на СМАРТ  лічильники?

Смарт-лічильники надають можливість економити гроші без зміни енергоспоживання за рахунок переходу на зонний облік. “Розумний лічильник” може рахувати спожиту з 23:00 до 7:00 електроенергію за тарифом, меншим на 50%. Тож якщо вмикати потужні електроприлади в цей час, наприклад, бойлер або електродуховку, можна відчутно зменшити рахунок.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено