Івано-Франківськ

Оцінка експерта: “Зеленський – Коломойський”. У цій площині лежить розв’язка ситуації в окрузі №87

Для кожного з кандидатів і політичних сил, які вони представляють, перемога була принциповою.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled 1

В окрузі №87 в Івано-Франківській області в неділю, 28 березня, відбулися довибори до парламенту. З тих пір окружна виборча комісія у Надвірній час від часу стає осередком “детективних історій”, які привертають увагу усієї країни.

Які є механізми законного вирішення ситуації? Свою експертну думку висловив на Громадському Олексій Кошель, голова Комітету виборців України, пише ПІК. Пропонуємо нашим читачам.

630 360 1552912455 292

Олексій Кошель: Для кожного з кандидатів і політичних сил, які вони представляють, перемога була принциповою. Три політичні сили оголосили результати паралельного підрахунку голосів.

Паралельний підрахунок – це коли після завершення підрахунку на дільниці складається протокол і копії протоколів. На кожній копії ставиться мокра печатка і підписи членів виборчої комісії. Це фактично документ, який може підтвердити результати виборів на дільниці.

Ми маємо ситуацію, коли Шевченко, представник олігархічної партії Ігоря Коломойського «За майбутнє», оприлюднив у мережі 100% цих протоколів, що підтверджують результати виборів.

Партія «Слуга народу» заявила про те, що у них є паралельний підрахунок, але не оприлюднила ні протоколів, ні навіть цифр, скільки набрав їх кандидат.

Партія «Свобода» також заявила, що у них є копії протоколів, але не оприлюднила їх. Важливо, щоб зараз і «Свобода», і «Слуга народу» оприлюднили наявні у них протоколи, щоб припинити спекуляції на тему, хто переміг.

Для мене дивно чути про перемогу Василя Вірастюка, це просто емоційні заяви, які не підтверджені даними з виборчих дільниць. Останній місяць триває робота над обговоренням змін до Виборчого кодексу.

Події на 87 окрузі повинні стати уроком для того, щоб внести зміни до виборчого законодавства. Члени комісії вже кілька діб не можуть здати документацію – стоять, ночують, влаштовують коридори ганьби для ОВК та ін. Більшість з них не отримує ніяких коштів від держави за складну роботу.

Це по суті спонукає до того, щоб членам виборчих комісій доплачували кандидати.

Вважаю, що держава повинна зробити чесні і досить великі виплати за непросту роботу членів комісій, щоб не ставити цих людей в залежність від олігархів і кандидатів.

Зараз я бачу, що ЦВК досить оперативно змінює склад глав окружних виборчих комісій. Якщо говорити чесно, то я вважаю, що рішення цієї ситуації лежить в площині «Зеленський – Коломойський». Ми зараз бачимо офіційну частину цієї вистави, але також є і закулісна, коли відбуваються домовленості. Я думаю, це питання буде лежати в закулісної площині, – сказав Олексій Кошель.

Нагадаємо, що окружна виборча комісія почала перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях. Станом на 8 ранку було перераховано бюлетені на 5 дільницях.

Вранці, 2 квітня, Комісія визначала недійсними результати  голосування на дільниці №261027 через відсутність печаток на контрольних листах у великих скринях.

Читайте також:

Скандальні вибори у окрузі №87: як минула ніч на ОВК (ФОТО, ВІДЕО)

У Коломиї поступило повідомленні про замінування військомату

ОВК №87 визнала недійсним голосування на двох дільницях

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено