Івано-Франківськ

У Карпатах вовки дедалі частіше нападають на домашніх тварин: люди занепокоєні

За останні місяці вісім нападів виявили у селі Вороненко Поляницької громади і три – у Яблуниці, що на Косівщині.

У Карпатах люди страждають від зграї вовків. Про це пише ПІК з посиланням на РАІ.

У Карпатах люди страждають від зграї вовків.

Будинки, які найчастіше розташовані біля лісу, нічим не огороджені, тому стають наживою для вовків. За останні місяці вовків побільшало у два рази. Одна з версій лісників Рахівського ДП – це мігранти із Румунії, які шукають нову територію.

Бачили вовків і мирні жителі на полонинах, біля Говерли. Лісникам у цій місцевості заборонено вбивати тварин, оскільки це природничий парк. Громаду заспокоюють, оскільки людина не є об’єктом полювання цих тварин. Але мешканці переживають, оскільки не можуть в цьому бути певні.

Лісники радять, як діяти під час зустрічі з вовком:

  • Якщо ви зустріли вовка або зграю, слід пам’ятати, що вовк може бути скажений. Ознаки для скаженого звіра такі: мутний погляд, опущена голова, збита шерсть, може текти слина. Вовки живуть зграями, і тільки хвора тварина покидає стаю. Якщо ж вовк виглядає цілком здоровим, то він буде поводити себе тихо і мирно, адже дуже рідко дикий звір буде одразу нападати на людину.
  • Пам’ятайте – дикий звір боїться вас не менше, ніж ви його. Якщо вовки вами зацікавилися, то ні в якому разі не намагайтеся тікати. Втекти від вовка неможливо! Та й побачивши, що ви біжите, у них просто може включитися рефлекс переслідування. Тому краще за все, повільно відступайте назад, не повертаючись до них спиною, щоб не провокувати напад.
  • Непоганий спосіб уникнути нападу – голосно заговорити. Не дивіться в очі вовку і не кричіть, він може сприйняти це як загрозу. Гучний крик може викликати у звіра агресію.
  • “Розмовляючи” і потихеньку відходячи, потрібно дійти до найближчого дерева, щоб вилізти на нього.
  • Якщо все ж таки звір почав бігти на вас, а сховатись ви не маєте де, то галасуйте якомога сильніше і дійте агресивно. Наступайте на вовка, створюйте шум. Добрими засобами самооборони стануть перцевий аерозоль або гострий предмет. Якщо всього цього немає, то згодиться навіть гілка. Якщо хижак зустріне відсіч достатньої сили, то він може відступити.
  • Якщо вас збили з ніг, виставте вперед руку, бажано встигнути обмотати її курткою або светром для того, щоб вовк у неї вчепився, а іншою рукою завдавати удару в ніс або очі – це найбільш чутливі місця на тілі хижака. Намагайтеся максимально контролювати свій страх; не замислюйтесь, просто реагуйте і дайте волю адреналіну.
  • У разі нападу зграї або вовка-одинака на групу людей, всі діти й поранені повинні розташуватися в центрі групи, бо вовки будуть прагнути дістатися до них в першу чергу.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено