Івано-Франківськ

Чи підуть до суду соціологи, які малювали перемогу двом кандидатам у Раду на Прикарпатті

Наразі 24 справи щодо виборів на Франківщині розглядають у судах.

На Прикарпатті сьогодні минає 10-й день, як народ полемізує довкола підрахунку голосів за підсумками довиборів народного депутата в окрузі № 87.

А також спливає 15-й день, як у Надвірній агітатори обдарували журналістів ПІК яскравою соціологією, згідно з якою мав бути зовсім інший переможещь. Навіть два, бо до голосування перемагав кожний, хто замовляв собі соцопитування. Ось як це було.

IMG 0413 scaled

IMG 0416 scaled

Нагадаємо, що є на виході. Центральна виборча комісія оприлюднила таку інформацію.

shktec

Тобто,  за результатами опрацювання 100% протоколів, відомий силач Василь Вірастюк перемагає, бо отримав 31,25% (15 076 голосів виборців).

Найближчий суперник Вірастюка, співзасновник курорту “Буковель” Олександр Шевченко, набрав 29,69% (14 327 голосів), тому він другий у звіті, зважаючи й на те, що 499 голосів відтягнули у нього так звані двійники.

Але ж, якщо повернутись до газетних картинок (вище), то в одному випадку мав блискавично виграти Олександр Шевченко (46,3%), а в іншому Михайло Ноняк (18,6). Однак у Шевченка 29,69%, а у Ноняка 2,69.

Притягнути соціологів до суду за такий “брак у роботі” нікому й в голову не прийде, бо вони ж нічого не гарантували, вони тільки прогнозували. Та й мудро назвали свій продукт: Електоральні настрої. А настрій у людини мінлива субстанція: вранці -є, а увечері – вже немає.

До того ж повернути гроші, отримані за сумнівну соціологію, ніхто не заставить, бо вона відтворювала картину “до”, а що відбувалося у день виборів  та після, профі опитувань тут ні при чому. Тож суди будуть, але не про них.

“Наразі 24 справи щодо виборів на Франківщині розглядаються у судах.  Комісія детально опрацює отримані матеріали та встановлюватиме результати виборів з урахуванням остаточних судових рішень”, – написав вчора  на сторінці ЦВК у Фейсбуці голова ЦВК Олег Данько.

А тому, стосовно соціологів Шевченка та Ноняка, залишається згадати думку давнього французького мататематика та філософа Пуанкаре:
“Соціологія – це наука з максимальною безліччю методів і мінімальними результатами”.
У теперішній час висновки соцопитувань називають результатом дослідження фокус-груп і продають за гроші. Хто їх має, той і платить.
Щодо Василя Вірастюка, якого соціологи опонентів недооцінювали, то напрошується сучасний  афоризм:
“Ніщо так не псує ваше минуле, як згода висунути свою кандидатуру на виборах”.
Нагадаємо, що встановлювати результати волевиявлення в окрузі№87 будуть з урахуванням остаточних судових рішень.

Читайте також:

Чи знають у Надвірній куди та з якою метою обиратимуть посланця на виборах в неділю (Відео)

ЦВК не визнає дійсними вибори на Прикарпатті, поки суди не розглянуть 24 справи

Люди Прикарпаття: весна у Надвірній (ФОТО)

Кабмін зайнявся цінами на бензин: не вище 30 гривень за літр

Ваш гороскоп на тиждень 5 – 11 квітня

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено