Івано-Франківськ

У Франківську розпочали поточний ремонт фасаду міської ратуші

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень.

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень

Востаннє споруду капітально ремонтували 20 років тому, пише ПІК з посиланням на Суспільне Карпати.

З проханням провести хоча б поточний ремонт до міської ради звернувся орендар приміщення – Івано-Франківський краєзнавчий музей.

Лагодити ратушу почали тиждень тому. Завершити його планують до Дня міста — 7 травня. Замовник дає гарантію на виконану роботу – 3 роки, каже директор департаменту благоустрою Івано-Франківської міської ради Ігор Сенчук.

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень

“Згідно з бюджетними призначеннями, на поточний ремонт окремих елементів ратуші було виділено 500 тисяч гривень. За результатами тендеру, сума угоди склала 354 тисячі. Підрядником є будівельна компанія “Вік”. Відповідно до дефектного акта та кошторису ми його проводимо. Основна мета – усунення тих дрібних пошкоджень, які були, – елементів карниза, заміни плитки на балконі ратуші і також окремих елементів фундаменту”, — каже Ігор Сенчук.

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень

Приміщення міської ратуші орендують декілька організацій. Найбільшу площу, яка охоплює декілька поверхів, орендує Івано-Франківський краєзнавчий музей. Розташований музей тут з 1959-го року. З червня минулого року керівництво музею декілька разів зверталося до управління культури з проханням звернути увагу на стан будівлі, каже директорка Галина Беднарчик.

“Ми побачили, що після затяжних дощів відбувається затікання в приміщення, тобто у виставкові зали, експозицію. Це було тому, що фасад ратуші руйнувався, падав на покриття на другому поверсі. Руйнувалися дахи, і таким чином були збитки в наших музейних залах. Ми є орендарями і просто перебуваємо в приміщенні ратуші, як орендарі. Ми, звичайно, хотіли би капітального ремонту, зокрема, ремонт дахів”, — розповідає Галина Беднарчик.

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень

Востаннє капітальний ремонт фасаду ратуші проводили на початку 2000-х років. Тоді позолотили купол. У 2016-2017 роках облаштували тут оглядовий майданчик для туристів на найвищому ярусі будівлі.

Ігор Сенчук каже, що в ратуші поки не потрібно робити капітальний ремонт: “Ми підремонтуємо карниз, усунемо окремі тріщини, які були з протилежної сторони, і, я думаю, що буде все добре”.

Краєзнавець Іван Бондарев

Спорудили теперішню ратушу в Івано-Франківську в 1935-му році. Вона належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Це вже четверта ратуша, яку збудували у місті, розповідає краєзнавець Іван Бондарев: “Це дуже цікавий історичний будинок, бо, не зважаючи на численні перебудови, сам стрижень ще давній, з кінця XVII століття. Також наша ратуша вважається однією з наймолодших і, наскільки мені відомо, більше таких ратуш, збудованих в стилі конструктивізму, в Україні точно немає. Нагорі ми бачимо такі от рослинні орнаменти. Вони з’явилися за радянської доби. Раніше на тому місці в міжвоєнний період, коли тільки ратушу відкрили, в 1935-му році, там були такі бронзові орли, які символізували Польщу”.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено