Івано-Франківськ

Екоінспекторів вкотре не пустили на Бурштинську ТЕС – об’єкт недоступний для контролю п’ятий рік

Працівників Державної екологічної інспекції Карпатського округу вкотре не пустили на перевірку ДТЕК Бурштинської ТЕС.

Відключення блоку на Бурштинській ТЕС: чи надовго

Напередодні надійшло звернення від жителя сусіднього села Пукасівці щодо надмірних викидів в атмосферне повітря у вигляді чорного диму, який осідає на будівлі та землю.

Про це розповіла “Галці” начальниця організаційно-аналітичного відділу державної екологічної інспекції Карпатського округу Ольга Біленька, передає ПІК.

Відповідно до вимог Закону України екоінспектори Карпатського округу отримали дозвіл від центрального апарату (Державної екологічної інспекції України – ред.) на позапланову перевірку Бурштинської ТЕС.

“13 квітня інспектори направилися на Бурштинську ТЕС для проведення перевірки. Однак не були допущені після семигодинного очікування біля об’єкта. Мотивували це тим, що громадянин не обґрунтував, яку конкретну шкоду йому вчинила Бурштинська ТЕС, й зіслалися на те, що ми порушуємо права організації”, – каже Біленька.

Екоінспектори склали акт недопуску. Матеріали будуть передані до правоохоронних органів.

Як зазначила екологиня, це вже не перший недопуск до перевірки Бурштинської ТЕС – таких випадків на сьогодні є п’ять.

“Планові чи позапланові перевірки не проводилися з 2016 року. На жаль, поки законодавством не буде відрегульована відповідальність за такі порушення – мають місце такі факти. Наразі, максимум, що можна зробити – оштрафувати за статтею 188-5 КУпАП (Невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів). Це біля однієї тисяч гривень штраф”, – додає Біленька.

На підприємстві ж запевнили, що працюють в рамках дозволу на викиди, а також капітально ремонтують електрофільтри енергоблоків. І уточнили, що звернення людини щодо побоювань забруднення екології – не може бути підставою для перевірки.

“ДТЕК Бурштинська ТЕС є промисловим підприємством, що виробляє електричну та теплову енергію. Загальновідомо, що виробнича діяльність ТЕС супроводжується викидами в атмосферне повітря, обсяги яких врегульовані законодавством та відповідними дозволами. Заміри, які робились останні роки незалежним лабораторним контролем, підтвердили відсутність перевищень. Інспектори не були допущені на територію ТЕС, оскільки звернення громадянина, зазначене в направлені, за своїм змістом не може бути підставою для такої перевірки. Крім того, з огляду на карантинні вимоги та з метою упередження поширення на території ТЕС COVID-19, допуск осіб, що не є робітниками ТЕС максимально обмежено”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено