Івано-Франківськ

У Коломиї мешканці виступають проти зведення торгового центру (ФОТО, ВІДЕО)

У Коломиї мешканці багатоквартирного будинку виступили проти зведення торгового центру у їхньому дворі.

У Коломиї мешканці п’ятиповерхівки виступають проти зведення торгового центру поруч

Нову споруду зводять на прибудинковій території, проте документи власників квартир на цю територію зникли. Про це Суспільному Карпати розповів голова ОСББ Василь Цапчук, пише ПІК.

Валентина Їжаківська мешкає на першому поверсі у будинку на вулиці Валова, 61. Проживає разом з внуками та правнуками. Каже, що нова споруда навпроти її вікон заважатиме доступу до сонячного світла. Тінь від огорожі падає вже зараз.

“Маленьке вікно і я бачу те, що ви бачите цілими днями. Ця кімната взагалі стає темною. Тут немає світла, навіть сюди вже не попадає, тому що там той дах. Самі бачите, побудували такий гарний будинок. Там великі такі кущі були”, – розповіла Валентина Їжаківська.

Будинок здали в експлуатацію в 80-х роках. ОСББ тут створили в 2016-му році. Документів на прибудинкову територію ОСББ не має, говорить його голова Василь Цапчук. Мешканці шукали їх у Коломийській міській раді та в різних інстанціях в обласному центрі. Василь Цапчук вважає, що площа прибудинкової території повинна становити 70 арів. А ділянка, де ведуться будівельні роботи, за його словами, повинна бути власністю ОСББ, адже відстань між багатоповерхівкою і парканом – менша 10-ти метрів.

“Це була наша прибудинкова територія. Ми планували тут зробити дитячий майданчик, ну і майданчик для дорослих, щоб могли відпочивати, а зараз немає, згідно з нормативними даними ДБН будівництво буде поза нормою тому, що в нас повинні бути пожежні розриви”, – каже голова ОСББ Василь Цапчук.

У Коломиї мешканці п’ятиповерхівки виступають проти зведення торгового центру поруч

Проти забудови виступили всі співвласники ОСББ. Зокрема, і Леся Нечаєва, яка мешкає в цьому будинку на 4-му поверсі.

“Яка це має бути стіна перед нашими вікнами. Мені стало просто страшно, що ми маємо жити в тюрмі, не бачити світла, не бачити сонця, – каже Леся Нечаєва. – Зараз ми з вікон бачимо природу, гори, а перед нами побудують. Це просто нам перекривають кисень. Навіть, коли перед нами розібрали ці тимчасові МАФи, нам вже стало дихати вільніше, світліше”, – розповіла мешканка будинку.

У Коломиї мешканці п’ятиповерхівки виступають проти зведення торгового центру поруч

МАФ, який стояв на цьому місці, почали розбирати тиждень тому. Наразі ділянку будівельники обгородили парканом. Обабіч огорожі – одразу зупинка громадського транспорту.

Співвласником цієї ділянки є Олег Гоянюк. Розповідає, що пробував домовитися з мешканцями, щоб через їхнє подвір’я заїхав кран, натомість обіцяв облагородити територію. Спільної мови із сусідами поки що не знайшов.

“Стояли поки що МАФи, ми будівлю ще не починали робити. А зараз в нас має бути двоповерхове приміщення. Без верху”, – каже Гоянюк.

Забудовник Віталій Слижук показує дозвіл на будівництво. Його надала Коломийська міська рада у 2018-му році. Також має проєкт, згідно з яким проводитимуть роботи.

“Якщо ОСББ стверджує, що це їхня земельна ділянка, то чому вона ще досі неприватизована. Вони стверджують, що в них вкрали. Як можна вкрасти те, чого ти не маєш. Треба їм робити свої документи. Ніхто в них не забирає ні землю, нічого. Пожежні норми всі витримані, інакше дозвіл держархбудконтроль би не видав”, – каже забудовник Віталій Слижук.

У Коломиї мешканці п’ятиповерхівки виступають проти зведення торгового центру поруч

Архітектор Володимир Гайдар розповідає, що згідно з державними нормами, відстань між житловими і громадськими будинками розраховують на основі даних про інсоляцію та освітленість. Окрім того, враховувати потрібно і норми пожежної безпеки, каже Володимир Гайдар.

“Протипожежні норми залежно від того, який ступінь вогнестійкості. Цей житловий будинок, то він фактично мав би бути другого ступеня вогнестійкості, і та нова будівля, якщо другого ступеня, між ними норма є від 6-ти до 8-ми метрів”, – каже Володимир Гайдар.

До слова, за нормами до кожної квартири пряме сонячне проміння упродовж дня має потрапляти не менше ніж на 2,5 години.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено