Івано-Франківськ

Що таке сублімована їжа та чому зараз набуває популярності: пояснили фахівці

Про доступність, переваги та недоліки, сублімованої їжі і як відрізнити справжню від підробки, розповіли фахівці.

Що таке сублімована їжа? Це хороший варіант харчування для тих, хто часто подорожує. Тобто, це їжа швидкого приготування. Користується популярністю серед людей, тому що не потрібно тратити час на приготування. Раніше сублімати купляли туристи, але зараз “швидка” їжа  набуває популярності серед звичайних людей, пише ПІК.

Не вся сушена їжа та їжа швидкого приготування є сублімованою та корисною.

photo5213157224745120453 scaled

Як відрізнити справжній сублімат від підробки та чи всім можна вживати його – про це ми вирішили запитати у лікаря-гастроентеролога Зоряни Царенко.

” Сублімація – це процес коли їжу спочатку заморожують, а потім забирають з неї зайву вологу. Якщо, їжа приготована строго по технології сублімації, дотримано всіх вимог і використано хороші продукти – тоді це має багато переваг. Головною перевагою є те, що під час процесу сублімації, їжа зберігає всі свої корисні властивості. Це їжа майбутнього для тих, хто цінує свій час та віддає перевагу здоровому харчуванню. Також, щоб зберігати сублімати не потрібен холодильник. Вони мають великий термін зберігання при температурі від -20 до +20 градусів, – каже Зоряна Царенко.

Лікар-гастроентеролог додає:

Сублімації піддаються практично всі продукти: овочі, фрукти, м’ясо, проте, з крупами і макаронними виробами процес трохи складніший, бо вони мають властивість змінювати смак. Варто зауважити, не всі продукти швидкого приготування є сублімованими. Щоб бути впевненим у тому, що ви обрали справжній сублімат, потрібно уважно прочитати склад. Запам’ятайте, у складі не повинно бути консервантів, стабілізаторів та барвників. Також, потрібно знати, що краще не зловживати такою їжею людям які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом”, – розповіла Зоряна Царенко.

На даний момент, сублімовану їжу найлегше замовити в Інтернеті, так як в звичайних магазинах вона практично не зустрічається, або не великий асортимент : фрукти, овочі чи крем-пасти з сублімованих продуктів. Спеціалізованих магазинів по містах  або взагалі немає, або є тільки один-два на ціле місто.

Ми мали нагоду поспілкуватися з власницею спеціалізованого  магазину у Калуші. Чому відкрили магазин саме з цим продуктом і чи дорого це обходиться покупцям, розповіла Тетяна:

“Ми з хлопцем ведемо активний спосіб життя, часто ходимо в гори, тому завжди беремо з собою корисний та швидкий перекус – сублімовану їжу або по-іншому “туристичну їжу”. Так як у нашому місті така їжа є не досить популярною, ми замовляли продукт через Інтернет. Згодом, щоб було зручніше і швидше ,вирішили відкрити магазин у Калуші, щоб люди змогли прийти , побачити і самостійно обрати той чи інший пакетик з їжею.”,каже Тетяна.

Ми запитали її про переваги та ціни на “туристичну” їжу.

“Великою перевагою є те, що виробник готує багато страв, на будь-який смак. Сублімована їжа є смачною та поживною, а також компактною – це дозволяє брати її в дорогу і не займати багато місця в рюкзаку. Якщо говорити про ціни, то вони доступні для всіх. Цей швидкий перекус можна порівняти з будь-якою вуличною їжею, ціни будуть такі ж, або й нижчими, а калорійність та користь вищими”, – відповіла Тетяна.

photo5213157224745120519 scaled

Як і будь-який інший продукт , сублімати мають свої переваги та недоліки, які потрібно добре вивчити перед вживанням. Зараз швидко розвиваються технології, це допомагає удосконалити процес сублімації, тому можливо , що через декілька років такий продукт не матиме недоліків.

 Ірина Череп’юк.

Читайте також:

Зі Світлим Христовим Воскресінням, читачі ПІК. Чому навіть попри війну, маємо право радіти

На Надвірнянщині зібрали великодні гостинці для українських воїнів

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено