Івано-Франківськ

У Долині триває передача лікарні – громаді: з боргами та без стоматполіклініки

Ще досі Долинську лікарню не передали на баланс громади, через відсутність документів, які потрібні для подальшого розгляду даного питання.

Про це повідомляє Долинська міськрада, пише ПІК.

176207314 1795176250682371 1964766143205218892 n scaled 1

І ось – нарешті, після тривалих переговорів та численних засідань комісії, рішення про прийом – не за горами. Це добра новина для громади. Тим паче, що очільник громади Іван Дирів неодноразово заявляв про готовність приймати майно лікарні.

Старт – то ще не початок

Юридично процес передачі досить складний і не йдеться лише про одне рішення. Є ще багато інших етапів: створення комісій, обстеження, визначення технічного стану об’єкту, а деколи інвентаризація. Крім того, треба правильно скласти акт прийому-передачі. Далі комісія готує необхідні документи про передачу майна. Процес має завершитись підписанням акту передачі майна. І все б наче нічого, та каменем спотикання стало зволікання Калуської районної ради надати відповідні документи. Зрештою, 12 квітня комісія дала старт процесу передачі. Як виявилось згодом, старт – це ще не початок.

Не тут то було…

Громада очікувала, що майно лікарні передадуть у комплексі, тобто, приміщення колишньої стоматполіклініки  теж увійде до переліку об’єктів. Та Калуська райрада вирішила по-своєму. На жаль, більшістю голосів, депутати Калуської ради  23.04.2021 року підтримали проєкт рішення, прийнявши рішення забрати приміщення колишньої стоматполіклініки  собі на баланс.

До слова, колишня стоматполіклініка знаходилась на балансі Долинської лікарні й згідно чинного законодавства мала бути передана громаді разом з іншим майном медзакладу. Зважаючи на недавню масштабну пожежу, громада, як ніколи раніше, відчуває гостру необхідність у приміщеннях. Адміністрація лікарні  мала намір перенести в будівлю поліклініки жіночу консультацію.

Зрештою, шукати істину Долинська міська рада збирається у судовому порядку. І попри те, що майно мали намір приймати повністю, включно з колишньою стоматполіклінікою, зволікати у громаді не стали, є важливі питання, їх треба вирішувати негайно. Вже готуються проєкти рішень стосовно передачі, їх розглядатимуть на черговому засіданні сесії.

Борги на шию?!

Наступним, відверто кажучи, цинічним і направду незрозумілим стало рішення з несплатою боргів лікарні колишньою Долинською районною радою. Медзаклад  заборгував понад 1, 3 млн гривень.

Раніше комунальні послуги лікарні оплачувала Долинська райрада. Але торік через об’єднання районів її ліквідували. Правонаступником стала Калуська райрада. Долинська громада  – на етапі передачі майна. Однак хто повинен сплачувати борги?!

До слова, з Долинського району Калуська райрада забрала понад 1 мільйон 800 тис. грн перехідних залишків коштів, якими можна було б погасити заборгованість лікарні…

Тим часом через борги Долинська багатопрофільна лікарня ризикує залишитися без світла. В офіційному листі від «Прикарпаттяобленерго» зазначають, що відключення відбудеться вже цього тижня.  У своєму рішенні – непохитні. Кажуть, чекали чотири місяці, а ситуація не змінилась.  Лікарня завинила не тільки їм, а й постачальнику електроенергії, який звернувся з вимогою знеструмити заклад.  Як виявилось, боргує лікарня не лише за електроенергію, а й за воду, дрова для опалення.

За численними зверненнями керівництва громади та медичного закладу, днями у «Прикарпаттяобленерго» все ж прийняли рішення про можливе  відтермінування оплати. Цей час дасть можливість обдумати шляхи погашення боргового зобов’язання.

Заручники ситуації

Прикро, та заручниками ситуації стали пацієнти, мешканці громади, які хочуть лікуватись і мають на це право. Засмучені медики,  більшість з них не підозрює, що переживши складні періоди, пожежу, небезпека підступно  чатує з іншого боку.  Це ж “ковідна” лікарня, хворі в реанімації на апаратах. Крім того, що є розводка кисню в стаціонарі, не кажучи про концентратори, про позапланові й планові  операції, гемодіаліз.. Це все вмить може зупинитись через необдумані й цинічні рішення…

Окрім того, досі не почали відновлювати корпус, який пошкодила пожежа. На ремонт потрібно більше чотири з половиною мільйонів гривень. Платити мав би балансоутримувач, якого  наразі немає.

Колектив лікарні залишились наодинці з проблемами. І як не прикро, та знайти вирішення чомусь не вдається. Керівництво Долинської громади готує документи для розгляду на сесію, тим часом питання боргів  – відкрите.

 “І чи є правильним та морально справедливим рішення Калуської районної ради, за яким борги, які залишились від результату діяльності колишньої Долинської районної ради, повинна сплачувати  Долинська громада?! Крапку у цій майновій справі поставить суд! А Долинська міська рада готує проєкти рішення про передачу на чергову сесію, бо інтереси громади – перш за все!”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено