Івано-Франківськ

Галицький замок відреставрують коштом держави – за 20 мільйонів гривень (ФОТО)

"Велику реставрацію" в Україні почнуть цього року на 22-х об'єктах, на які спрямують 400 мільйонів гривень, Мінкульт оприлюднив список.

galytskyj zamok scaled

Галицький замок увійшов до списку проєктів, визначених Експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики, до програми «Велика реставрація», повідомляє ПІК з посиланням на інформацію пресслужби МКІП у Фейсбуці.

Зазначають, до списку увійшли об’єкти державної форми власності сфери управління МКІП.  В міністерстві впевнені, що об’єкти комунальної форми власності потраплять до другого відбору.

 Об’єкти “Великої реставрації” 

1. Троїцька надбрамна церква. Це храм, побудований ще в XII столітті, розташований біля головного входу в Києво-Печерську Лавру (там, де держава бере гроші за вхід в історико-культурний заповідник). На її реставрацію протягом року планується витратити майже 14 мільйонів гривень.

Остання серйозна реставрація цього храму проходила за радянських часів – 1957-1958 роки. Вона було дуже масштабною – оновили всі картини і позолоту, відновили втрачені елементи декору.

2. Онуфріївська вежа. Одне з укріплень стін Києво-Печерської лаври з південно-східного боку.

Побудована на гроші гетьмана Івана Мазепи в 1689 році. Раніше вона мала купол, але його зняли ще в XIX столітті. Проект відновлення вежі був написаний ще в 1982 році, повідомляється на сайті заповідника. Тепер його планують реалізувати за вісім мільйонів гривень.

3. Фортечні стіни близько ближніх і дальніх печер Києво-Печерської лаври. Протиаварійні роботи на одній з ділянок потягне на п’ять мільйонів гривень.

4. Галицький замок в місті Галич Івано-Франківської області. Він був побудований поляками в середині XIV століття.

Реставрувати замок в цьому році, мабуть, не будуть. Гроші закладають на виготовлення проектної документації.

Попри те, що столичні вчені називать об’єкт руїнами Галицького замку, на реставрацію передбачається 20 мільйонів гривень зі спецфонду бюджету.

5-7. Хотинська фортеця в Чернівецькій області. Тут планується робота за кількома напрямками.

По-перше, два мільйони гривень витратять на обстеження стану першого моста південній вежі Хотинського замку. І розробку плану реставрації моста. По-друге, майже десять мільйонів піде на протиаварійні роботи по всій фортеці. Всього –  понад 12 мільйонів гривень.

8. Національний художній музей в Києві. Це один з рекордсменів за витратами. Сюди планується вкласти 40 мільйонів гривень.

Основний реципієнт – Будинок старожитностей і мистецтв за адресою Грушевського, 6. Там будуть вести реставрацію і протиаварійні роботи.

9-11. Софія Київська. Тут заплановані кілька видів робіт.

По-перше, ремонт і реставрація вимощення (водонепроникного покриття) навколо Софійського собору. На це закладено 11 мільйонів.

По-друге, за два мільйони планують реставрувати приміщення колишньої Хлібної – їх пристосують під виставкові зали. А консисторію переобладнують під адміністративні приміщення. Ще 2,7 мільйона спрямують на проект реконструкції дзвіниці Софійського собору. Разом на весь комплекс в цьому році піде близько 16 млн.

12. Консерваторія на вулиці Городецького в Києві. Чемпіон з асигнувань в списку Мінкульту – на її реставрацію виділять 103 мільйони. Деталей не повідомляють, хоча цікаво було б поглянути на проект реставрації за таку суму.

13. Жовківський замок на Львівщині стане другим за витратами – на його реставрацію витратять 51 мільйон гривень.

Стаття витрат – “комплексні реставраційні роботи”. Замок, збудований в шістнадцятому столітті поляками, є однією з важливих пам’яток Галичини.

Він був сильно пошкоджений під час Другої світової війни, але при СРСР, в 70-х роках замок відреставрували. Правда, частина його приміщень передали в житловий фонд. Там і зараз є орендовані приватниками приміщення.

14. Підгорецький замок на Львівщині. 32 мільйони закладено на реставрацію розташованого там палацу, костелу святого Йосипа і корчми-музею “Гетьманський заїзд”.

Цей замок за радянських часів передали під туберкульозний санаторій, але проводили і реставрацію. У 1997 році комплекс передали в розпорядження Мінкульту. У Підгорецькому замку за радянських часів знімали сцени з фільму “Д’Артаньян і три мушкетери”.

15. Олеський замок у Львівській області та костел Капуцинів з келіями. На це виділять 45 з половиною мільйонів гривень.

Згадки про замок – з 14-го століття. Він ще носить назву “замку Даниловичів” по імені російських магнатів, які ним володіли XVII столітті. Там в цей же час служив батько Богдана Хмельницького. До слова, коли замок був уже під контролем поляків, Хмельницький його захопив.

Відомо, що в цьому замку народився майбутній польський король Ян Собеський.

16. Музей Тараса Шевченка в Каневі. На його реставрацію виділять 16,5 мільйона.

17. Драматичний театр Заньковецької у Львові. На ремонт приміщень камерної сцени виділять чотири мільйони гривень.

18. Міст до замку Збараж на Тернопільщині. На його реконструкцію дадуть 2,75 мільйона. Сам замок поки чіпати не будуть.

19. Чортківський замок. Ще одне чимале асигнування на руїни – 17 мільйонів зі спецфонду. Від цієї фортеці XVII століття в Тернопільській області залишилися одні стіни.

Реконструювати будова обіцяли до 2022 року, а про його появу в “Великий реставрації” говорили ще рік тому. При цьому в документі Мінкульту сказано, що його будуть не реставрувати, а виводити з-під аварійного стану. Зокрема – зроблять тимчасовий дах.

20-22. Качанівський палац у Чернігівській області, де раніше розташовувалася резиденція губернатора Малоросії при царської влади. Після ним володіли дворяни Тарновські.

Влада, по-перше, збираються написати план реставрації палацу. На складання кошторису Мінкульт заклав понад п’ять мільйонів гривень. Ще 500 тисяч піде на план для реконструкції водонапірної башти. Реставрувати ж в цьому році збираються тільки альтанку композитора Глінки, розташовану в парку.

Нагадаємо, що минулого тижня на нараді у Галичі щодо відзначення його 1125-річчя, заначали, що вірять в успіх реставрації Галицького замку коштом держави.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено