Івано-Франківськ

Втрачений Івано-Франківськ: Австрійський гарнізонний суд (ФОТО)

Австрійська імперія приділяла достатньо уваги безпеці своїх східних кордонів. Через це Станиславів був потужним мілітарним осередком.

Avstrijskyj garnizonnyj sud Nats.Gvardiyi 3 scaled

На початку ХХ століття його гарнізон складався з піхотного, кавалерійського, двох артилерійських полків, полку крайової оборони (ландверу), військового шпиталю, різних штабних і тилових установ. За переписом 1900 року в місті було 2937 військових, тобто понад 10% від цивільного населення, писав “Репортер”.

При такому скупченні найрізноматніших військових місто просто мусило мати одну дуже солідну установу — гарнізонний суд.

У грудні 1902 року будівельне управління ХІ армійського корпусу у Львові розробило й затвердило плани майбутньої споруди. Вона мала постати у самому центрі військового містечка на південно-західній околиці міста — на вулиці Військовій (теперішня Національної гвардії).

1111 scaled

Комплекс складався із двох будівель — власне суду і корпусу попереднього ув’язнення, які були споруджені коштом у 300 тисяч корон. Будівництво почали навесні 1904-го, а у березні наступного року міські газети відрапортували про введення обох об’єктів в експлуатацію.

На австрійських планах комплекс показаний як ізольований, обнесений огорожею. Перед будинком суду був сад, між корпусами — внутрішнє подвір’я, позаду корпусу попереднього ув’язнення — задній двір.

Avstrijskyj garnizonnyj sud Nats.Gvardiyi scaled

На поштівці представлена споруда саме гарнізонного суду — Garnisonsgericht. Вона зведена у стилі неокласицизму, якому притаманна скромність у декоруванні фасадів, що ідеально підходило економному військовому відомству. Гауптвахта містилась правіше від суду і збереглась до наших днів.

Із початком Першої світової судочинна процедура значно спростилась — почали функціонувати військово-польові суди.

За часів СРСР у будівлі містився штаб 70 дивізії, потім різні частини Збройних Сил України. Останньою, до 2004 року, тут господарювала військова служба правопорядку.
Avstrijskyj garnizonnyj sud Nats.Gvardiyi 4 serpen 2007 roku scaled
Потім кам’яницю продали приватній структурі, яка її завалила та у 2015 році збудувала житлову багатоповерхівку…
Avstrijskyj garnizonnyj sud Nats.Gvardiyi 2 scaled
1 15 scaled
У матеріалі використані світлини з групи “Ретро Франківськ”, Petro Hoi, а також з особистого архіву автора.
Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено