Івано-Франківськ

В Україні пропонують підвищити пенсійний вік: пояснюють чому

Авторами пенсійного законопроєкту виступила група народних депутатів від партії «Слуга народу».

50 main

В Україні, починаючи з 2023 року, пенсійний вік щороку збільшуватиметься на один місяць, повідомляє Главком, пише ПІК.

“Народні депутати знову взялися за пенсійний вік українців. На цей раз його хочуть знижувати для матерів, які народили і виховали дитину до шестирічного віку. А щоб від такого зниження не постраждав бюджет Пенсійного фонду, одночасно пропонують підвищувати пенсійний вік для всіх громадян, починаючи з 2023 року”, – йдеться у повідомленні.

Це випливає із законопроекту № 5566, яким вносяться зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо деяких питань визначення пенсійного віку. Його авторами виступила група народних депутатів від партії «Слуга народу».

Згідно з пояснювальною запискою до документа, ще один бебі-бум в Україні малоймовірний, і тому надзвичайно важливо поліпшити пенсійну систему в контексті підтримки матерів, щоб протистояти наслідкам демографічної ситуації, що склалася в країні. У зв’язку з цим, законопроектом пропонується підтримка матерів в сфері пенсійного забезпечення, незалежно від того, є сім’я багатодітній чи ні.

Зокрема, проект передбачає, що жінки, які народили дитину і виховали її до шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на шість місяців. Зазначене зменшення пропонують застосовувати за кожну дитину, при цьому пенсійний вік для жінок не може бути знижений більш ніж на три роки.

Одночасно, проектом документа запропоновано, що починаючи з 1 січня 2023 року вік, який дає будь-якій людині право на призначення пенсії за віком, щорічно буде збільшуватися на один місяць. Таке зростання буде тривати до 1 січня 2035 року. У підсумку, вказане збільшення підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і складе 61 рік.

Депутати нагадують, що зараз є багато країн, в яких встановлений законодавством вік для виходу на пенсію становить не менше 65 років, хоча ще кілька років тому все було інакше. Прикладом є Бельгія, Данія, Фінляндія, Австрія, Швеція, Швейцарія, Іспанія та Великобританія. У багатьох країнах пенсійний вік поступово збільшують до 67 років. В Ірландії пенсійний вік повинен бути збільшений до 68 років до 2028-го.

До слова, в червні в Україні проведуть щорічний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Він буде здійснено автоматично, звертатися до Пенсійного фонду громадянам не потрібно.

Читайте також:

У червні працюючим пенсіонерам перерахують пенсію

На Прикарпатті освятили статую Пресвятої Богородиці в обласному перинатальному центрі (ФОТО, ВІДЕО)

Ваш гороскоп на тиждень 31 травня – 6 червня

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено