Івано-Франківськ

На Франківщині освятили джерело з цілющою водою (ФОТО)

Воду з джерела віддавали на дослідження і виявили у ній високий вміст срібла та цілковиту відсутність шкідливого кадмію.

200744407 549541576046024 938053562528230114 n scaled

На Франківщині, у селі Буківна Тлумацької територіальної громади, освятили упорядковане джерело Пречистої Діви Марії з цілющою водою, повідомляє ПІК.

Наприкінці 2010-на початку 2011-ого, аби відновити призабуте джерело, місцева громадська організація «Громада плюс» взяли участь в одному з проєктів Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини та міжнародного фонду  «Відродження».

“За гроші, отримані у рамках проєкту, поглибили джерело і докопали там криничку у вигляді хреста, зробили огорожу. Згодом місцевий житель Василь Скиба за власні кошти придбав статую Діви Марії та встановив над джерелом, яке найменували на честь Пречистої Діви Марії. Через 10 років джерело підновили, встановили купол з колонами над статуєю Богородиці і  освятили”, – розповідає Роман Рибчин, місцевий активіст, ініціатор відновлення джерела.

199841479 2951018095144377 366760117364120574 n scaled

Пан Рибчин зазначає, що освячення здійснювали 8 священників. На свято зібралися більше сотні жителів і гостей Буківної та довколишніх сіл. Тепер джерело стане ще однією туристичною принадою села і громади.

“За історичними даними, на території сучасного села було давньоукраїнське поселення Биковен, про яке згадується у Галицько-Волинському літописі. І якщо є урочище Замчище, де зараз знаходиться джерело, то там міг бути добре укріплений замок. Отож воно відоме кілька сторіч»,— робить цікавий екскурс у далеке минуле Роман Рибчин.

За його словами  є легенда, що сюди навіть поспішав теребовлянський князь Василько, якого, за літописами, осліпили за наказом київського князя Святополка Ізяславовича в 1097 році. Незважаючи на каліцтво, він вижив та залишився правити князівством. Але все життя шукав джерела з цілющою водою. Чи був він в Биковині, чи ні, наразі невідомо. Та з літописів знаємо, що він до кінця життя залишився, на жаль, сліпим.

Минали віки, а добра слава про джерело не минала, а лише збільшувалася. Сюди приходили пастухи напувати худобу, втамовували спрагу подорожні та рибалки.

Місцеві жителі набирали джерелиці для купання немовлят, для приготування їжі малятам. І навіть на цій воді робили закваску для домашнього самогону.

На релігійні свята ті, в кого були проблеми із зором, поспішали  до схід сонця до джерела, і з молитвою набирали води та промивали очі. Кілька років  тому воду з джерела віддали на аналіз і виявили у ній високий вміст срібла та цілковиту відсутність кадмію — шкідливого хімічного елемента, який буває у воді.

Злата Леміш.

Фото Тараса Майстришина.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено