Івано-Франківськ

У Франківську вирішували, як зменшити прояви ворожнечі до ромської спільноти (ФОТО)

Сьогодні, 18 червня у Франківську відбулася дискусія “Ромська спільнота. Шлях до порозуміння”.

 

IMG 1441 scaled

Уже не вперше у нашій області фіксують конфлікти та прояви ворожнечі до ромської спільноти, пише кореспондентка ПІК.

Івано-Франківська обласна організація Молода Просвіта, у рамках проєкту “Різноманітна Івано-Франківщина. Робота з медіа”, ініціювала спільну зустріч, де представники громадських та благодійних організацій, муніципальної інспекції, соціальних служб, поліції, журналісти та ромські активісти змогли висловитися, чому на Прикарпатті виникає мова ворожнечі у бік цієї спільноти та які її наслідки.

 

На зустрічі говорили і про те, як можна врегулювати відносини і зменшити рівень дискримінації.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю у Івано-Франківській області Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана Дем’янчук розповіла про непоодинокі випадки порушень прав ромів у Франківську.

IMG 1424 scaled

“Ромські діти з Пасічної не могли отримати освіту. Було порушення права на вільне пересування, порушення права на працю. Чоловіки працювали не офіційно, бо в них не було документів. По мові ворожнечі ми систематично робимо моніторинг у ЗМІ та соцмережах. Наприклад, історія мера, коли він розпорядився вивезти ромів на Закарпаття. Уповноважений направив подання, де вимагали, щоб він вибачився. Мер це зробив і сказав, що це більше не повториться”, – зазначила Світлана Дем’янчук.

 

Директор будинку нічного перебування у Франківську Іван Боберський розповів про те, як вони допомагали ромам.

“Ми доставляли продукти харчування для ромів, з берега річки їх забирали, на Пасічній влаштували їхніх дітей в школу. Немає комунікації між ромами і органами самоврядування. Немає організації, яка б представляла ромську спільноту і це проблема. Має бути якась відповідальна особа від ромської спільноти, з якою можна проводити комунікації”, – зазначив директор.

 

IMG 1419 scaled

Голова організації “Молода Просвіта” Євгенія Бардяк говорить прагнення зменшити випадки мови ворожнечі.

“З початком пандемії ця проблема загострилася. Дуже часто тему ромів ми бачимо однобоко, що вони тільки жебракують. Насправді є роми політики, відомі спортсмени, культурні діячі, журналісти, освітяни. Вони своїм прикладом витягують інших. Основна проблема – відсутність освіти і документів”, – розповіла Євгенія Бардяк.

IMG 1425 scaled

IMG 1446 scaled

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено