Івано-Франківськ

Про ніч 25-літньої давнини, яка заслуговує сценарію гостросюжетного кіно

З нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України офіційне видання парламенту "Голос України" опублікувало статтю-спомин про конституційну ніч 1996 року.

konst96x scaled

Про цю ніч можна писати не лише історичні дослідження, а й сценарії гостросюжетного кіно, написав другий Президент України Леонід Кучма у своїй статті з нагоди 25-річчя Основного Закону України, пише ПІК.

Остаточно Конституцію України прийняли 28 червня 1996 року о 9-й годині 18 хвилин.

“Депутати, які стрибають у проходах, як діти, коли на табло з’являються цифри вирішального голосування. Пляшка шампанського, з якої розливають і «своїм», і «чужим». Михайло Сирота, який плаче на трибуні від нервового перенапруження, втоми та щастя. То справді були миті, які мають бути закарбовані в українській історії як приклад нашого вміння порозумітися, переступивши через власні вигоди та амбіції, коли спільне майбутнє вимагає компромісу”, – зазначає Леонід Кучма.

Та компромісу досягали довго.

“Різні політичні сили гарячково намагалися внести до Конституції найбільш важливі для них позиції, та при цьому суперники не довіряли один одному. Тому часто в один пакет при голосуванні об’єднувалися протилежно «ідеологічно забарвлені» положення (умовно кажучи, національна символіка та автономний статус Криму)”, – пише автор.

Він зазначає. що навіть за таких компромісів голосів постійно не вистачало. Окремі гравці намагалися підсилювати цей хаос у своїх інтересах — так, Прем’єр-міністр Лазаренко в якийсь момент спробував довести дефіцит голосів до критичної межі, наказавши членам Кабміну залишити сесійну залу для раптового виїзного засідання уряду, а значна кількість міністрів одночасно була й депутатами.

“Скажу, що протягом тієї ночі я жодним чином не втручався у події у парламенті, але такий «фінт» Лазаренка я пропустити не міг. Міністри повернулися «під купол», – пригадує тодішній глава держави.

Та голосів знову не вистачало, не вистачало, не вистачало… Дійшло то того, що Віктор Мусіяка, на той час представник президента у Верховній Раді та один з «батьків» успішного голосування за Конституцію просто звернувся до депутатів із приблизно такими словами:

«Мені сьогодні виповнюється п’ятдесят років (що було чистою правдою). Зробіть мені найдорожчий подарунок — проголосуйте за Конституцію!», – йдеться у статті.

Леонід Кучма також написав, що згідно з Конституцією, народ України – єдине джерело влади, однак під час “нічних торгів” депутати викинули статтю про законодавчу пріоритетність результатів всенародних референдумів.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено