Івано-Франківськ

На Прикарпатті перейменували два села

Змінену назву отримали села Косівщині й на Коломийщині.

26  large scaled

Івано-Франківська обласна рада звернулась до Верховної Ради України з поданням про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області на село Хімчин, пише ПІК.

Верховна Рада України постановила: Перейменувати село Химчин Косівського району Івано-Франківської області на село Хімчин.

Також перейменували село Кийданці Коломийського району Івано-Франківської області на село Кіданч.

Пояснення:

На сьогодні село Химчин входить до складу Рожнівської сільської територіальної громади та знаходиться на відстані 22 км від районного центру міста Косів. На момент ініціювання питання про перейменування село Химчин було адміністративним центром Химчинської сільської ради. В селі проживає 3146 жителів.

Перейменування села Химчин ініційовано його жителями з метою усунення розбіжностей при оформленні правовстановлюючих документів та повернення історичної назви цьому населеному пункту.

У формі Химчин населений пункт засвідчено в довідниках адміністративно-територіального поділу (устрою) України від 1967 р. й дотепер. Протягом 1946-1962 рр. населений пункт у довідниках адміністративно-територіального поділу (устрою) України засвідчено у формі Хімчин.

Інститут української мови НАН України вважає, що лінгвістично обґрунтованою є назва поселення Химчин, яка виникла закономірно на місцевому мовному ґрунті. Населений пункт Химчин знаходиться в регіоні, де давнє «о» (у відкритому складі) змінилося на «и» в закритому складі.

Питання про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Химчинською сільською, Косівською районною та Івано-Франківською обласною радами.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено