Івано-Франківськ

У Франківську відійшов у вічність професор університету нафти і газу

20 липня 2021 року помер професор кафедри газонафтопроводів та газонафтосховищ інституту нафтогазової інженерії Івано-Франківського університету нафти і газу Юрій Банахевич.
Відійшов у вічність професор університету нафти і газу

Про це йдеться на Фейсбук-сторінці освітнього закладу, пише ПІК.

“Не стало хорошого науковця, викладача, колеги, та просто доброї і завжди веселої людини Банахевича Юрія Володимировича. Сумуємо і висловлюємо щире співчуття рідним, близьким і знайомим Юрія Володимировича. Хай з Богом спочиває…”, – згадують Юрія Банахевича колеги.

Юрій Банахевич – доктор технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік Української нафтогазової академії. Юрій Володимирович – представник відомої в Україні наукової школи професора Осадчука Василя Антоновича, в якій розвиваються та продовжуються дослідження зі створення нових високоефективних технологій реновації магістральних трубопроводів і приладів діагностування стану металу конструкцій та споруд.

Народився Юрій Володимирович 2 лютого 1958 р. у м. Борислав Львівської області. В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу навчався за спеціальністю «Проектування та експлуатація нафтогазопроводів, газосховищ і нафтобаз».

За направленням у 1980 р. розпочав трудову діяльність в Управлінні магістральних газопроводів (УМГ) «Львівтрансгаз», де пройшов становлення від машиніста технологічних компресорів до головного інженера Бібрського лінійного управління магістральних газопроводів.

У 1993 р. був переведений до апарату управління УМГ «Львівтрансгаз» на посаду начальника виробничого відділу з експлуатації лінійної частини магістральних газопроводів і газорозподільних станцій.

З 2008 до 2018 р. Юрій Володимирович Банахевич працював в апараті управління ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», та обіймав посаду начальника відділу експлуатації лінійної частини магістральних газопроводів Департаменту транспортування газу ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

З 2018 р. працював на посаді професора кафедри газонафтопроводів та газонафтосховищ Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Наукова робота Юрія Володимировича спрямована на забезпечення міцності, цілісності, безпеки експлуатації, надійності та відновлення проектних параметрів трубопровідного транспорту України в реальних умовах експлуатації.

В його авторському доробку – понад 150 публікацій, в тому числі 4 монографії. Має також понад 20 патентів України на винаходи і один міжнародний патент. Співавтор багатьох нормативних документів, методик та настанов щодо експлуатації трубопровідного транспорту України, учасник багатьох міжнародних наукових форумів.

Ю.В. Банахевич за результатами наукових досліджень:

  • сформував стратегію циклічної міцності та продовження ресурсу трубопровідного транс­порту;
  • розробив наукові основи оцінки міцності та довговічності трубопровідного транспорту, його діагностики та методів обчислення залишкового ресурсу експлуатації, а також стратегію цілісності трубопровідних систем та її впровадження у виробництво;
  • розробив та впровадив високотехнологічне обладнання для заміни протикорозійного покриття металевих конструкцій.

Вчений є членом редколегій ряду науково-технічних видань, членом спеціалізованої вченої ради з присудження вчених звань докторів та кандидатів технічних наук при ІФНТУНГ.

За вагомі наукові досягнення нагороджений відзнаками й грамотами ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», філії УМГ «Львівтрансгаз», золотою медаллю Української нафтогазової академії.

З дружиною Марією Миколаївною Юрій Володимирович виховав синів Романа та Андрія, має онучку Вікторію. Життєве кредо науковця: «Чесність і порядність понад усе».

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено