Івано-Франківськ

Франківець-рекордсмен у віковій категорії 80+ розкриває таємниці спортивного довголіття та життєвої бадьорості (ФОТО)

Івано-франківець Іван Файчак встановив новий світовий рекорд з бігу на 200 метрів з бар’єрами.

221187860 2968753046732162 7221534889412615644 n scaled 1

Рекордсмен у віковій категорії 80+, івано-франківець Іван Файчак, у бігу на 200 метрів з бар’єрами встановив світовий рекорд. Результат Івана Ільковича  49.35 секунди. Рекорд зафіксували у Дніпрі, на IХ літніх Всеукраїнських іграх ветеранів легкої атлетики імені М. М. Баки, та удостоїли пана Івана золотої медалі. Ще дві срібні рекорсмен отримав за ІІ місце у бігу на 80 метрів  з бар’єрами та зі стрибків у довжину.

Сьогодні  Іван Фейчак – один з найстарших легкоатлетів Прикарпаття – у розмові з журналіскою ПІК розкриває  таємниці спортивного довголіття та життєвої бадьорості.

223508765 4571766402845362 2758071722122503875 n

—  Пане Іване, багатьох  ваших ровесників, на жаль, уже нема на світі. А ті, які живуть, потерпають від  недуг, місяцями у лікарнях перебувають, щодня  ковтають десятки  пігулок, а ви — підтягнутий, життєрадісний, веселий…

— Якби я таким не був, то мене б також може й би на світі не було (сміється). Протягом 20 років я щодня ретельно планую, що і як маю робити, як тренуватися, що їсти.

— І який ваш режим дня?

— Прокидаюся о 7.00. Ще в ліжку роблю кілька простих фізичних вправ: потягуюся, піднімаю по черзі руки та ноги. Це потрібно для того, аби організм пробудився, бо коли людина поважного віку різко встає, то на серце припадає велике навантаження, а це не добре. Далі йду на балкон та продовжую зарядку:  це ходьба і біг на місці, нахили, розтягування, підйом колін, повороти тулуба назад-вперед та вліво-вправо… Після зарядки — контрастний душ. Сніданок. Далі читаю спортивну пресу, книги, допомагаю рідним.  О 14.00 йду на роботу. Коли повертаюся додому, спілкуюся  з дітьми та онукам, засинаю дсь о 23-й.

— А як Ви харчуєтеся? Чи від багатьох продуктів відмовляєтеся, аби бути в добрій спортивній формі?

— На сніданок їм вівсяну кашу із сухофруктами, варене яйце або два бутерброди з білого хліба з маслом та вареною сарделькою. Запиваю неміцною кавою, присмаченою 1 чайною ложкою меду. На обід маю більший вибір (сміється). Їм овочеві салати, супи, борщі, варену картоплю, рис, гречану, пшоняну чи вівсяну каші з м’ясом. Щоправда, смаженого  не вживаю, відмовився від свинини та яловичини. Їм  лише м’ясо птиці та кролятину. І людям віку 60+ раджу  також відмовитися від важко перетравлюваних свинини та яловичини.  Вечеряю о 18-й, а перед  сном можу з’їсти одне яблуко чи випити 200 грам кефіру.

221714591 186189073533681 3446156994954243695 n scaled

— Як відбуваються ваші особисті тренування, незалежно від пори року?

— Тренуюся тричі на тиждень, на роботі. Тренування розпочинаю із пробіжки: 3 кола по 400 метрів, згодом роблю спеціальні легкоатлетичні вправи, стрибаю та удосконалюю  біг з бар’єрами, стрибки у висоту, довжину та штовхаю ядро.

До речі, для того, аби добре штовхати ядро, спочатку потрібно витискати штангу лежачи, присідати із тягарями. Словом, аби був сильний плечевий пояс. На тренуваннях завжди наспівую козацьких маршових пісень, так себе підбадьорюю, і задаю ритм бігу. Раз у тиждень відвідую басейн та сауну, де парюся по 5-7 хвилин. Згодом купаюся у холодному басейні. Після сауни можу випити кухоль пива. Про щось міцніше навіть не думаю. Горілку і цигарки вважаю отрутою .

— Чи всі люди старшого віку можуть бути у добрій фізичній формі. Може щось порадите.

— Поради дуже прості: не лежати чи сидіти на дивані, втупившись у телевізор, не думати про хвороби і різні дурниці. Головне у нашому віці — це фізична і розумова активність. Тому зранку треба зробити кілька простих фізичних вправ, пройтися, згодом пробігтися підтюпцем, прочитати книгу, зробити щось власними руками. Треба спілкуватися з друзями, сусідами, родичами, дітьми та онуками, часто бувати на повітрі, ходити на дачі чи їздити в село. Або садити клумби біля багатоповерхівок, бо навіть найпростіша робота на землі — додає здоров’я та відчуття потрібності.

А ще не ковтайте жменями ліки. «Хімію» треба вживати лише тоді, коли це справді вже дуже-дуже потрібно. Скажімо, у когось розболілася голова чи піднявся тиск,  то людина чимдуж поспішає в аптеку, витрачає гроші, купляє і ковтає таблетки. Проте може варто спочатку зрозуміти, чого болить голова: чи не від зайвого хвилювання від того, що подивилися новини, чи посварилися з дітьми, сусідами. Може цей біль чи тиск через вчорашні випиті сто грам або цигарки? Е, шановні, ви самі собі винні!

— Ви говорите цілком прості та звичні речі…

— Звісно, тому то й багато наших проблем і хвороб виникає через  спосіб життя та лінь. Тому закликаю своїх ровесників, і старших та молодших людей бути активними, щирими, відкритими до світу і людей, не слухати погані новини, не нарікати, а творити добро біля себе і так продовжувати своє життя.

До слова, після дніпровського рекорду пан Іван сказав:

“Планую потрапити на ветеранський чемпіонат світу. І хоча я вже маю тринадцять європейських нагород і ніяк не порахую, скільки з всеукраїнських змагань, хочу позмагатись там за перемогу, бо відчуваю у собі потенціал. І хоча я людина й так цілеспрямована, світовий рекорд на змаганнях в Дніпрі неабияк мене надихнув“.

Розмовляла з рекордсменом  Злата Леміш.

Фото Злати Леміш та з родинного архіву Івана Файчака.

Довідково: Іван Файчак — багаторазовий чемпіон та рекордсмен України, переможець чемпіонату Європи, з легкої атлетики, призер чемпіонату світу серед ветеранiв у бар’єрному спринтi, володар 13 нагород з європейських змагань, чемпіон Європи з п’ятиборства, призер Чемпіонату світу. З 1990-ого року працював викладачем кафедри фізичного виховання і спорту Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу. Нині – інструктор з фізичного виховання Центру молодіжного спорту.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено