Івано-Франківськ

Проти кандидатів у депутати до 87-го округу ведуть справу за приховування реальних витрат на рекламу

Йдеться подання недостовірної інформації у фінансових звітах про витрати на виборчу рекламу у соцмережі Facebook.

На Надвірнянщині поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками подання недостовірних відомостей у фінансових звітах про надходження і використання коштів виборчого фонду на проміжних виборах народних депутатів по 87-му округу, пише ПІК з посиланням на Чесно.

Фігурантами провадження є Олександр Шевченко (партія “За майбутнє”) та Юрій Голіней (партія “Платформа громад”).

Проміжні вибори до парламенту проходили 28 березня, зокрема у 87-му окрузі на Івано-Франківщині. Відомо, що офіційні витрати Олександра Шевченка на рекламу у соцмережах становили всього 100 тис. гривень, тоді як згідно з бібліотекою Facebook-реклами його фактичні витрати під час кампанії перевищують 20 тис. доларів (близько 600 тис. гривень). Йдеться виключно про кошти, отримані Facebook — ця сума не включає видатки на створення контенту, оплату послуг посередників, а також сплату податків. Таким чином, загальна сума витрат повинна бути суттєво вищою.

У провадженні фігурує й інший кандидат — Юрій Голіней. За підсумками аналізу фінзвітів кандидатів у народні депутати виявлено ознаки заниження витрат Голінеєм на зовнішню рекламу та рекламу в інтернеті. Згідно із даними бібліотеки Facebook-реклами, на поширення рекламних дописів зі сторінки Юрія Голінея витратили 1850 доларів, або майже 50 тис. гривень. Втім, офіційно на розміщення реклами в інтернеті кандидат витратив втричі менше — 14 тис. гривень.

Згідно із витягом з єдиного реєстру досудових розслідувань, кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 159-1 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає цілий спектр санкцій — від незначних штрафів (від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) аж до обмеження чи позбавлення волі на строк до двох років. Втім, не зовсім зрозуміло, хто буде нести відповідальність — самі кандидати чи розпорядники їхніх виборчих фондів.

Нагадаємо, після тривалого і скандального підрахунку голосів переможцем виборів по 87-му округу ЦВК визнала кандидата від “Слуги народу” Василя Вірастюка.

sfxwk xFZupg9y 5aZSkjMB5z c62VHMNPDSntkLmAPzI6bQobHVHRcaF83yWNlJWRTio rEprU 2Tvbzi1b1fuIGVZMuKhW  dFoeMidgZ18D9bA kUC5kPv67wffIpeUOnIPpp

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено