Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому дитина з перших годин життя має вживати материнське молоко

Грудне вигодування - це те найкраще, найцінніше, що може дати мати для своєї дитини.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled 2

На Прикарпатті, як і в усій Україні, з 1 до 7 серпня проводять інформаційно-просвітницькі заходи в рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування. Цього року він проходить під гаслом “Захист грудного вигодовування – спільна відповідальність”.

grudne scaled

  • Про цінність материнського молока для здоров’я дитини та для гармонії в сім’ї  – розповідає читачам ПІК  Людмила Тачинська, експерт з неонатології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, лікар відділення інтенсивної терапії новонароджених Івано-Франківського обласного перинатального центру (на фото).

IMG 1590 scaled

– Насамперед визначу три ключових моменти, – каже Людмила Михайлівна. – Грудне молоко – найкращий, найкорисніший продукт для дитини, який повністю задовольняє її потреби в поживних речовинах  та вітамінах протягом перших 6 місяців життя. Другий момент – материнське молоко містить фактори захисту, що захищають малюків від найпоширеніших інфекційних хвороб, які є основними причинами дитячої смертності у світі. Третій момент- це тісний взаємозв`язок новонародженого та матері, це те, що дарує дитинці безпеку, любов, почуття комфорту.

Тому мета цього тижня  – інформувати прикарпатців про важливість саме грудного вигодовування. Адже те, що створено Творцем, є безсумнівно найкращим.

Дитина з перших годин життя має отримувати найкраще харчування, яким є материнське молоко. Воно сприяє гармонійному розвитку малюка – фізичному, розумовому та емоційному.

За статистикою, у нас 97 -99 відсотків матусь годують дітей грудьми. І навіть, якщо, іноді кажуть, що новонароджене дитя не хоче брати груди, це не може бути пересторогою.

Насправді у подібних випадках можна говорити про те, що іноді є дітки “лінюшки”, або діти ще сонні в перші дві-три години після операції кесарського розтину або ускладнених пологів , або мають певні труднощі щодо грудного вигодовування у зв`язку з особливістю  анатомічної будови лицевого черепа.

У матері теж можуть бути певні  емоційні моменти або фізіологічно особлива побудова залоз. Але існують різноманітні методики, як у таких випадках допомогти і дитині і матері налагодити грудне годування.

Головне – налаштованість мами годувати крихітку грудьми, з іншого боку – налаштованість персоналу допомогти і підтримати породіллю в цій важливій справі. Якщо цього немає, то вимушено приходить альтернативне годування – штучні суміші.

На жаль, це може призвести до відмови від грудного молока взагалі, адже дитині легше посмоктати їжу з ріжка, бо грудне “харчування” для малюка – це фізично важка робота. Однак, її користь – безальтернативна. Тому кожна жінка повинна прагнути виконувати правила успішного грудного вигодовування, щоб забезпечити для своєї дитини здоров’я, а відповідно і кращі умови для росту й розвитку її організму.

Переконана, якби матері завчасно знали висновки світових досліджень : до чого може приводити відсутність грудного молока у перші місяці життя дитини, то вони б доклали усіх зусиль, щоб годувати  своє дитя виключно грудним молоком.

Так ось, доказові світові дослідження свідчать, що відмова від грудного вигодовування може бути першопричиною ожиріння, цукрового діабету, гіпертонії, зниженого IQ, негативних змін у поведінкових реакціях у майбутньому.

Звичайно, що бувають випадки, коли матері не можуть годувати дитя грудьми за станом свого здоров’я. До прикладу, коли мати ВІЛ-інфікована, чи має відкриту форму туберкульозу, психічні розлади, важкі стани здоров’я через інші захворювання.

Так само можуть бути проблеми зі здоров’ям дитини, через які медицина застосовує альтернативне чи  парентеральне харчування – отримання білків, жирів, вуглеводів через внутрішньовенні інфузії.

Проте, за будь-якого стану новонародженого навіть крапля грудного молока, мілілітр молозива – це для дитини є найкращою першою їжею. Особливо, коли йдеться про немовля з надзвичайно малою або дуже малою масою тіла при народженні , коли ще незрілі усі системи організму, зокрема, шлунково-кишковий тракт.

 

3379

Бажаю, щоб кожна родина, навіть коли ще тільки планує зачати дитину , а майбутня матуся з перших днів вагітності жила з тим переконанням і настроєм, що їй нічого не завадить годувати маля грудним молоком, тому що це є запорукою зростання здорової і щасливої дитини. І головне… Грудне вигодовування – це прояв великої Любові , а з любові є тільки найкращі наслідки.., – наголосила Людмила Тачинська, експерт з неонатології департаменту охорони здоров’яІ вано-Франківської ОДА, лікар відділення інтенсивної терапії новонароджених КНП “Івано-Франківський обласний перинатальний центр” .

До слова, разом з Україною 170 країн світу долучилися до заходів з підтримки та популяризації вигодовування немовлят материнським молоком.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено