Івано-Франківськ

На Городенківщині відбулося свято присвячене українській вишивці

Захід відбувся в селі Тишкивці.

received 369416561217489 scaled

В музеї родини Шухевичів відбулось етно-свято, присвячене українській вишивці в рамках святкування 30-річчя Незалежності України, яке об’єднало тишківчан в любові до історії та культури рідного краю, традицій і духовних надбань, пише ПІК.

З розповідей завідувачки музею-садиби родини Шухевичів Марії Підлеснюк та наукової співробітниці Іванни Пеци-Довбуш присутні дізнались про історію, походження та розвиток української вишивки.

received 2738775966413192 scaled

“Українська вишивка – диво, у ній душа народу. Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу”, – розповідають організатори.

Першим, хто поєднав українську вишивку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-и гривневій купюрі. Іван Франко часто гостював в резиденції родини Шухевичів тому, що він приятелював і співпрацював із відомим етнографом Володимиром Шухевичем.

received 4272560609500027 scaled

Цікавий майтер-клас “Вишиванко, моя вишиванко” провела мисткиня, вчитель ІІк. Тишківського НВК, учасниця районного конкурсу “Майстриня рідного краю” Надія Етюк.

Вона виконувала різні техніки вишивки: хрестиком, гладдю, бісером. Присутні з захопленням відтворювали узори, які майстерно демонструвала мисткиня.

received 907771176479413 scaled

Голова “Просвіти” с.Тишківці Любов Романиця розповіла присутнім про вишиття фелону, який носив Зенон Шухевич і сьогодні він знаходиться в музеї-садибі родини Шухевичів, тому що славний рід Шухевичів шанував все українське, і в їхньому домі завжди були вишиті рушники, скатертини, доріжки..

Присутні із захопленням переглянули виставку чудової тишківської вишивки, як стародавньої так і сучасної, організованої працівниками музею.

Після заходу, всі гості мали можливість переглянути фотовиставку Юліана Дороша, яка ще діє в музеї.

received 1213178959128363 scaled

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено