Івано-Франківськ

В Україні суворіше каратимуть за знущання над тваринами

З четвертого серпня в Україні набув чинності закон про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

6afa5f80de8ab62a599ed12ea50a3962 scaled

Закон прямо забороняє вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруювання, евтаназії тощо).

Крім того, заборонені знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами (приміром, негуманне дресування чи дарування тварин як призи). Окремим пунктом заборонено жебрацтво з використанням будь-яких тварин, пише ПІК з посиланням на Вголос.

За порушення положень закону передбачені чималі штрафи. Максимально встановлений розмір стягнення за статтею 89 Адміністративного кодексу відтепер становить 500 неоподаткованих мінімум громадян (18 055 грн станом на 07.08.2021).

Також під дію закону підпадає нацьковування однієї тварини на іншу чи публічний заклик до жорстокого поводження з тваринами.

Крім того, закон забороняє використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, а також  для фотосесій. Виняток становлять  зоопарки, дельфінарії та цирки). Крім того, заборонено утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Новий закон встановлює чіткі санкції за неприбирання власниками тварин екскрементів за своїми улюбленцями. За це передбачено попередження або штраф у сумі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів громадян (до 722 грн).

Вигулювання собак у громадських місцях без повідків та намордників також заборонено. У разі, якщо дії тварини в такій ситуації завдали шкоду чужому майну чи здоров’ю, її конфіскують. Штраф для власника може сягати до 200 неоподаткованих мінімумів ( 7222 грн).

А ще закон вводить відповідальності за контрабанду рідкісних видів тварин чи рослин.

Окремо він змінює статті кримінального кодексу щодо жорстокого поводження з тваринами. Дії, що спричинили каліцтво чи загибель хребетної тварини, або ж пропаганда жорсткого поводження з ними як найсуворішу санкцію тягнуть позбавлення волі на строк від 2 до 3 років. У випадку, якщо такі дії вчинено в присутності неповнолітнього, термін збільшується – від 3 до 5 років. В будь-якому випадку тварина за таке порушення буде конфіскована.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на п’ять років.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено