Івано-Франківськ

На Долинщині страйкують майже 90% педагогічних колективів (ВІДЕО)

У Долинській громаді на Прикарпатті страйкують вчителі — вимагають виплатити заборговані зарплати.

На протест 2 вересня вийшли 23 педагогічні колективи із 26, повідомляє кореспондент Суспільного. Через страйки навчання у школах призупинили.

Директор Долинського ліцею № 4 Микола Занкович каже, що така ситуація із виплатою грошей освітянам виникла ще при складанні бюджету на 2021 рік. Тоді, за його словами, вже розуміли, що освітньої субвенції не вистачатиме, а заборгованість зростатиме.

У Долинській громаді на Івано-Франківщині страйкують майже 90% педагогічних колективів

Це котилося, котилося до того моменту, коли людям немає чим виплатити відпускні і зарплату за час літніх канікул. Тому люди вдалися до страйку. Субвенцію на громаду формує Кабмін за формулою, яку розробляло Міністерство освіти. Проблема виникла тоді, коли застосували коефіцієнти у нову формулу, не затвердивши їх постановою. Наша громада постраждала найбільше, бо в нас населення більше, як 40 тисяч. У формулу внесли зміни, де застосували коефіцієнт 21 — наповненість класів як для міських шкіл, так і для сільських”, — каже директор ліцею.

У Долинській громаді на Івано-Франківщині страйкують майже 90% педагогічних колективівЗа його словами, раніше цей коефіцієнт наповненості класів був нижчим — 14,5-18,5. Через те, що у Долинській громаді більшість населення сільське, за формулою почалася заборгованість.

Не вистачало за різними підрахунками 50-56 млн. За відповідним аудитом, який проводив департамент освіти, нарахували нам на громаду практично 49 млн. Закрити диру коштами місцевого бюджету неможливо. Тут треба або допомогу держави, або області”, — каже Микола Занкович.

Також педагог додає, що міська влада пообіцяла освітянам виплатити заборговану зарплату. Після виплати грошей профспілка та колективи навчальних закладів мають ухвалити рішення про призупинення страйків.

Участь у страйку бере вчитель інформатики ліцею № 4 Євгеній Махньов. Він розповів, що його дружина також працює вчителькою, але в іншій школі, де така ж ситуація із виплатою зарплати.

Беремо кредити, живемо на картках. У нас є син, його треба теж зібрати. Розумію, що рано чи пізно цей борг виплатять. Мене хвилює те, за що зараз жити далі. Зарплати знизили до мінімального рівня, навантаження кожного дня є, а зарплата — 6 тис., — говорить вчитель. — Зараз нам обіцяють виплатити борг, але кажуть, що у кошторисі грошей не вистачає, тому борги будуть і далі”.

У Долинській громаді на Івано-Франківщині страйкують майже 90% педагогічних колективів1 вересня заступниця голови Долинської територіальної громади Алла Шевченко розповіла Суспільному, що вимоги освітян виправдані. За її словами, станом на 1 вересня виплатили 2 млн 185 тис. грн вчителям. Також міська рада отримала на рахунок державну освітню субвенцію у сумі приблизно 7,5 млн грн.

Тобто, якщо пройде проплата, у п’ятницю (3 вересня — ред.) люди її отримають, то ми погасимо всі відпускні, а також зарплати за липень. При цьому ми зареєструємо заборгованість із зарплати за вересень — 8 млн 673 тис. грн. Ми не можемо виплатити всі борги, бо у нас дефіцит бюджету на сьогоднішній день складає 24 млн грн. З місцевого бюджету ми не знаємо, де знайти“, — повідомила Алла Шевченко

За її словами, на останній сесії міськради зняли з апарату міської ради, з позашкільної освіти, з музичної школи та закладів культури 3 млн 160 тис. грн. Так міська рада перекриває брак надходжень з державної субвенції.

У Долинській громаді на Івано-Франківщині страйкують майже 90% педагогічних колективів

Нам треба було закрити 10 шкіл за рекомендацією облдержадміністрації. Це — нереально. Є Офіс реформ, який має взяти відповідальність за прорахунки, є Кабінет Міністрів, який застосував недієву формулу при затвердженні бюджету на 2021 рік, тобто всі мають нести відповідальність“, — сказала Алла Шевченко.

Голова профспілки освітян Долинської громади Іван Мельник сказав суспільному, що освітяни припинять страйк після виплати всієї заборгованості.

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено