Івано-Франківськ

100-річні австрійські ДОТи у Богрівці очікують на відновлення (ФОТО)

7 вересня на території Палацу Потоцьких відбулася пресконференція в рамках реалізації проєкту «Австрійські доти в Богрівці – свідки Великої війни

photo 2021 09 07 19 01 29 scaled

Мова йде про австрійську систему ДОТів (довготермінових оборонних точок) часів Першої світової війни, які розташовані у селі Богрівка, що входить до Солотвинської територіальної громади.

Ці капітальні бетонні споруди унікальні як на той час: в Європі ДОТи в Першу світову будували вкрай рідко, поширеними вони стали в 1930-ті та роки Другої світової війни. Лінія ДОТів у Богрівці мала захищати від російської армії дорогу, що проходить через село.

8 ДОТів у Богрівці – однорівневі, а один – рідкісний трирівневий ДОТ, тобто має три “поверхи” бійниць.

Добре робити будь-які проекти, які місцеві громади підтримують. Усі доби в доброму стані. Фактично ми приведемо їх до стану, який був 100 років тому. Насамперед, мова йде про впорядкування доту триповерхового. Окрім того, буде відтворено 100 метрів окопів, відтворимо те військове середовище, яке там було“, – розповів історик Сергій Адамович.

“Франківська області насичена пам’ятками першої світової війни. Увесь наш край був фронтовою лінією. Ці об’єкти мають відношення для історії Українців. Мушу прикро наголосити, що подібні об’єкти стали жертвами вандалізму. І зроблено це було у 1990-2000 роках“, – розповів Василь Тимків, директор КП “Пам’ять”.

photo 2021 09 07 19 01 23 scaled

Це буде перший і унікальний випадок і приклад реконструкції та відновлення об’єктів історії першої світової війни. Можливо інші територіальні громади візьмуть його за зразок”, – додав Тимків.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено