Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: таємничий підземний хід біля Палацу Потоцьких (ФОТО)

У 2011 році дослідники випадково натрапили на старий підземний хід на ділянці давніх валів поблизу Палацу Потоцьких.

img 1874 scaled

Як пояснив свого часу керівник розкопок, археолог Василь Романець, місце проведення досліджень було обрано не випадково – на старих картах та планах фортеці саме на цій ділянці позначено підземний перехід і два внутрішні каземати.

2. sokolovskoho1112

Під час розкопок ми розкопали підземний хід, який має 2 метри 15 сантиметрів ширини та близько 2 метрів висоти. Очевидно, це підземний перехід на нижню бойову терасу, яким користувалися захисники фортеці під час облоги міста. Прохід тепер закритий, оскільки поруч із теперішньою огорожею території колишнього палацу Потоцьких провалилося склепіння“, – розповів Романець у інтерв’ю “Збручу“.

rozk 04

Супутніми знахідками археологів стали тогочасні черепки, зокрема, люльки, які, мабуть, курили вояки фортечної залоги.

До речі, через брак належного фінансування археологічних досліджень до участі в розкопках доводилося залучати добровільних та безплатних копачів – активістів історично-краєзнавчого об’єднання «Моє місто».

rozk 03

Детального плану підземних комунікацій Станиславівської фортеці у нашому розпорядженні немає. Справа в тому, що впродовж існування фортеці у XVII-XVIII століттях її підземна частина суттєво видозмінювалася. Спершу її оточували тільки земляні вали, коли ж вони руйнувалися після штурмів, їх перебудовували з використанням сучасніших технологій – так у бастіонах з’являлися новітні каземати, які служили, зокрема, складами боєприпасів. Але скільки саме було таких казематів, де саме вони розташовані і чи було сполучення між ними таке, щоби можна було під землею по периметру обійти цілу фортецю, як про це говорять легенди, ми тепер не знаємо”, – наголосив археолог.

rozk 01 scaled

Натомість за твердженнями історика Зеновія Федуна, знайдений підземний хід слугував для сполучення із замком.

На жаль, він зберігся не повністю, а підлога щільно засипана будівельним сміттям. Обвалилося там, де проходить пішохідна доріжка. Таке враження, що колись там провалилось авто. Було б добре пробитися далі та дослідити, куди веде цей коридор», – розповів він.

rozk 02

А щодо знайденого підземного ходу, на його музеєфікацію у тодішньому міському бюджеті забракло коштів, тому підземелля довелося знову загорнути ґрунтом, законсервувавши розкопки до кращих часів. Можливо через 10 років гроші на дослідження таки знайдуться?

c21e2a48948e6d13bfe10e6b5bb09d271111

До теми

За припущеннями дослідників, посередині равеліну був підземний хід, який закінчувався біля костелу. Вони мріють знайти під землею таємні ходи, які можуть пролягати під ринком на «п’ятачку», що розташований поблизу палацу. Але, окрім здогадів, теорія про павутину підземних переходів поки що жодного підтвердження не отримала.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено