Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: каземати біля ОДА (ФОТО)

Декілька років тому поблизу Вірменської церкви в Івано-Франківську знайшли невідомий досі підземний хід.

stanyslaviv scaled

Його випадково розкопали працівники КП “Івано-Франківськводоекотехпром”, прокладаючи водопровід.

7 su3slsok scaled

Працівники міського водоканалу прокладали тут водопровід і на глибині 70 сантиметрів від поверхні асфальтного покриття натрапили на склепіння певних підземних переходів. Фактично вони потрапили в таку, умовно скажу, центральну частину. Тому що звідси один вхід йде в чотири різні напрямки. Три з них завалені, а в одному є прохід на кілька метрів вперед“, – розповів тоді Василь Тимків, член правління товариства “Меморіал” у коментарі “Репортеру”.

3eYwZ6qwt4s scaled

За його словами, колись так само випадково під час прокладання комунальних мереж було знайдено дві підземельні камери поблизу будівлі міської ради. На цій ділянці є ціла система переходів. Там, де гаражі, знайшли старовинні каземати, в яких ще у 20 столітті енкаведисти утримували в’язнів, навіть збереглися певні написи.

2W6c8ex7uz0 scaled

Фактично вся центральна частина міста має підземні проходи, які у давнину використовувались, мали військове значення, у них жили, ночували, їх впорядковували. Енкаведисти використовували підземні приміщення, щоб утримувати в них в’язнів“, – сказав Тимків.

V2mop1l zwA scaled

Він розповів, що знайдене склепіння походить з часу будівництва Станіславської фортеці, кінця 17 – початку 18 століття.

Нині це місце «законсервовано», тобто покинете «до кращих часів», так само як й розкопки біля Палацу Потоцьких або дослідження Галицької брами біля Медакадемії. На думку не тільки дослідників, але й містян це був ти чудовий туристичний об’єкт.

GeygzvM0x9c scaled

Яскравим прикладом є Львів, де підземні приміщення, переходи використовуються для спеціалізованих екскурсій. Думаю, в Івано-Франківська є така ж перспектива“, – додав Василь Тимків.

Як бачимо, міська влада фактично майже нічого не робить задля вивчення історії, а також впорядкування та популяризації потенційних туристичних родзинок.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено