Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: потік Млинівка (ФОТО)

Ці локації ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Минулого тижня наша мандрівка пролягала потіком Рудка. А нині пропонуємо вам розповідь про ще одну важливою у минулому водну артерію міста – річковою системою Млинівка.

Найбільша «внутрішня» артерія села Княгинин – Млинівка брала воду з Бистриці за десяток кілометрів від містечка, біля села Стебник. Дорогою потік крутив колеса млинів.

photo 2021 02 17 19 45 42 scaled

За правилами водокористування млини не дозволялося облаштовувати на природніх водоймах, оскільки споруда могла постраждати або ж бути знищеною під час повені. Мірошники підводили воду спеціальними каналами, які звали Млинівками, писав свого часу “Західний кур’єр”.

На станиславівській Млинівці розташовувалося п’ять млинів, з інтервалом у два кілометри. Їх розташування можна знайти на військово-топографічні мапи Галичини кінця ХVIII ст. Ф. фон Міга, датованій 1779–1783 рр.:

1 10 scaled

Загалом вздовж правого берега р. Бистриці-Солотвинської працювало з десяток млинів. Вода у Бистрицю поверталася в районі сучасного мостопроводу на вул. Галицькій.

2 5

Два млини в районі с.Драгомирчани

 

3 1

Два млини в районі с.Угорники

 

4 1

Млин в районі с. Микитинці

Чому така назва – Млинівки, бо колись у Крихівцях стояли млини. Також Крихівецькі Млинівки частково живили штучне озеро, зроблене в 60-ті роки у парку Шевченка, і вони впадали у Бистрицю. 

photo 2021 02 17 19 45 39 scaled

Згодом води Млинівки живили міське озеро, що було побудоване у 1954-55 рр. на заболочених грунтах. Урочисте відкриття водойми відбулося 25 червня 1955-го.

З початком житлової забудови мікрорайону Набережної ім. В. Стефаника (кінець 1960-х) Млинівку, а згодом й інші місцеві потоки сховали у труби.

На перших порах вода з них все ще потрапляла у Бистрицю. З часом якість води у підземних ріках погіршувалася, тож нині, як стверджують фахівці «Івано-Франківськводоекотехпрому», вони перенаправлені у дощову каналізацію.

Сьогодні Млинівка продовжує свій плин на відтинку від Стебника, через Драгомирчани та Крихівці, житловий масив “Калинову Слободу”, мікрорайон БАМ, попри міське озеро та впадає у Бистрицю, притоку Дністра.

 Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено