Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: річка Рудка (ФОТО, ВІДЕО)

Ці локації ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

photo 2020 12 10 10 35 10 scaled

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Сьогодні наша мандрівка річкою Рудка, яка нині перетворилася швидше на міф, аніж на реальну міську водяну артерію.

Колишня наземна частина

Вона починалася у районі м’ясокомбінату, проходила під колією, минала Майзлі, далі – попри Гірку та Софіївку, мандрувала до Вовчинця.

1941 Rudka 2 scaled

Рудка на мапі 1941 року

Чому така назва — Рудка? Річка була рудого кольору, бо усі ці болота були сильно насичені окисом заліза. При контакті із світлом, вміст заліза одразу іржавів і ставав рудого кольору. Вода була завжди зафарбована в рудуватий колір і люди почали її називати Рудка, від слова “руда”. 

У середині 1980-х його частково ще можна було спостерігати в районі ЗОШ №15 на Майзлях, а також між мікрорайонами вулиць Гната Хоткевича і “Позитроном”.

1941 Rudka scaled

Рудка на мапі 1941 року

До слова, збереглася стара світлина із зображенням озерця на Майзлях, яке заводнювалося саме від Рудки. Зараз на цьому місці можна побачити відділок поліції (Незалежності 150), а також новобудову, яка виросла по сусідству.

MyCollages 9 scaled

Остаточно у трубу Рудку “загнали” під час забудови мікрорайону вул. Миру — Будівельників. “Подолавши” під землею понад 6-ть кілометрів і увібравши в себе купу нечистот, він виривається на волю у приміському Вовчинцю, у прямому сенсі отруюючи життя його мешканцям.

Підземна частина

Дослідники Urban Exploration Ivano-Frankivsk свого часу дослідили “підземний” потік. Те, що відчайдухи побачили, вражеє!

Саме з цієї невеликої труби (в районі вул. Побутової) починається підземна частина річки Рудки, що витікає на поверхню в районі гіпермаркету “Метро”:

IMGP0481
Вже звідси затягує неприємним, каналізаційним, смородом. Але переборюючи себе – заходимо всередину. Насправді, цей сморід гостро відчувається не довго – з часом привикаєш і вже не відчуваєш його.

IMG 7789n

Сам колектор скаладається з однотипних, залізобетонних, кілець. На початку це кільця діаметру 1500 мм, які потім переходять в колектор діамеру 2000 мм.  IMG 7787
Деякі місця колектора потребують ремонту, і, загрожують, обвалом: 

IMG 7791
А ось і так-звані “врізки”. Таких дуже багато на протязі всього колектору:

IMG 7784

  З цієї невеликої труби, щохвилини, забруднюється дуже велика кількість води.

IMG 7779
Пройти далі завадив дуже сильний хімічний сморід, напевно якась заправка якраз в цей момент скинула в цей колектор свої відходи.

Між іншим, франківські дігери придумали, як очистити підземну річку від незаконних стоків. Активісти спробували замуровувати ці незаконні каналізаційні врізки. Мовляв, може хоч так люди зрозуміють, що роблять щось неправильно: 

До теми

Між іншим, у 2019-му році на сайті петицій до міської ради було зареєстроване звернення від мешканців Івано-Франківська стосовно “Усунення нелегальних зливів у підземну річку Рудку”:

У колекторі підземної річки Рудки, знаходиться велика кількість не законних зливів, з яких туди попадає різне сміття, хімікати, екскременти та інше, що не проходить фільтрацію оскільки це НЕ каналізація колектор не має фільтів і це все впадає в річку Бистрицю Надвірнянську. На виході з колектора стоїть страшний сморід, також були знайдені прибиті до берега трупи риб(09.2018). Окрім цього більша частина зливів зроблена аби-як і тому будинки які знаходяться поблизу колектора часто мають затоплені підвали. Наприклад: лінія від Хоткевича 44А до Хоткевича 36, по вулиці Молодіжній і Вовчинецькій, також в багатьх місцях утворюються болота“, – йшлося у петиції, яка, нажаль, не набрала необхідну кількість голосів.

IMG 7785

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено