Івано-Франківськ

Ветерану УПА з Прикарпаття Мирославу Симчичу пропонують присвоїти звання Героя України

Мирослав Симчич - український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, уродженець Косівщини.

145722 scaled

Рішення подати звернення до Верховної Ради, уряду та президента України щодо присвоєння звання Героя України сотенному Української повстанської армії, 98-річному Мирославу Симчичу ухвалили 8 жовтня депутати Львівської міськради. Таку ініціативу подали спеціально напередодні Дня Захисника України.

Звернення підтримали всі депутатські фракції. Його зачитав учасник бойових дій і депутат міської ради Ігор Шолтис, пише ПІК з посиланням на Фейсбук-сторінку “Мирославу Симчичу Героя України”.

«Для багатьох учасників бойових дій проти російської агресії одним із прикладів, які надихали стати на захист своєї батьківщини, був сотенний УПА Мирослав Симчич. Пан Мирослав є одним із небагатьох живих свідків Другої світової війни, які боролися в лавах УПА за незалежність України. Сьогодні ми маємо нагоду подякувати йому як живому герою, яким він є для кожного свідомого українця. Просимо вас відповідно до норм указу президента від 2 грудня 2002 року «Про звання Героя України» внести відповідне подання і присвоїти «за здійснення визначного геройського вчинку» звання Героя України Мирославові Симчичу», – зазначив Ігор Шолтис.

Львівська міськрада звернулася до інших міських та обласних рад проголосувати за подання президентові України про присвоєння Мирославу Симчичу звання Герой України.

 

Мирослав Симчич зараз проживає у Коломиї Івано-Франківської області. У 2013 році йому присвоїли звання «Почесний громадянин Львова».

Мирослав Симчич 32 з половиною роки провів у радянських тюрмах і таборах. Він нікого зі своїх побратимів не видав. Мирослав Симчич прославився боєм за Космач у січні 1945 року, коли разом зі своїми побратимами, Березівською сотнею, в якій воювали понад 200 упівців, знищив каральний полк НКВС, а це понад 400 осіб (разом із померлими від поранень). Ця битва є темою досліджень не лише українських істориків.

До слова, у Коломиї встановили пам’ятник воїну УПА, на якому написано, що Мирослав Симчич є прообразом усіх українських героїв.

Читайте також:

Підписуйтесь на сторінку ПІК у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено