Івано-Франківськ

Оцінка експерта: за яких умов власники паїв на Прикарпатті активніше продаватимуть землю

Для землевласників Франківщини основним механізмом вигідного використання землі наразі залишається оренда.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Оцінка експерта заставляє думати, щоб не прогадати, пише ПІК.

На Прикарпатті за останній тиждень землевласники продали 5.7 гектара сільськогосподарської землі – це найменше серед областей України. Тобто, тиждень тому на Франківщині, якщо брати з початку ринку землі, відчужили 809 земельних ділянок загальною площею 309,3 га землі, а на 13 жовтня продали 854 ділянки обсягом 315 гектарів.

За яких обставин пасивність прикарпатців на ринку землі поступиться активній поведінці? Експертну думку стосовно цього та супутніх земельних питань висловив днями на пресбрифінгу Іван Андріїшин – директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА.

245223511 593547885177053 6656690026081763182 n scaled

– Ключовим аспектом активності чи пасивності на ринку землі є її вартість, – сказав Іван Петрович. – За крайніми даними середня ціна одного гектара складає 53 тисячі 244 грн 91 коп. Хоча ще недавно йшлося про те, що продати гектар вдається у межах нормативно-грошової оцінки, яка є трохи більшою за 27 тисяч гривень.

Однак помітне зростання ринкової ціни зовсім не є таким, що стимулює селян продавати свої паї.

Для прикладу: у Польщі в перший рік вільного ринку гектар коштував 1,5 тисячі доларів, а сьогодні щонайменше 11 тисяч доларів. Тож і прикарпатці, які мають проєвропейське мислення, не поспішають продавати свої земельні паї. Я думаю, що наші землевласники активніше продаватимуть землю, коли вона вартуватиме на ринку приблизно стільки, як у сусідній Польщі.

Ще один приклад. Раніше в Україні уже діяв пілотний проєкт із земельних аукціонів на порталі Прозоро. Фінальна ціна лотів у порівнянні зі стартовою збільшувалася на 220%. Це говорить про те, що продавати землю через аукціони буде вигідно.

Зауважу, що земля – ліквідний актив, який генерує дохід одразу. Тому конкуренція за землю на Прикарпатті зростає, у людей проявляється підприємницький дух, налаштованість на розвиток малого і середнього фермерства. В Івано-Франківській області тільки за дев’ять місяців цього року зареєстровано 46 фермерських господарств.

Доречно сказати, що держава сьогодні розвиває низку програм підтримки аграрного підприємництва на селі. Свіжа інформація: Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств».

Документ передбачає державну підтримку молодим українським фермерам. Першочергово отримувати допомогу на реалізацію своєї діяльності зможуть фермери-господарники у віці до 35 років. Це має сприяти вигідній зайнятості молоді у селі, уповільненню її відтоку у міста.

На 2021 рік у державному бюджеті для підтримки сільськогосподарських виробників закладено 4,5 млрд гривень. Ці кошти спрямовуються на розвиток садівництва, тваринництва, придбання сучасної сільськогосподарської техніки, відшкодування кредитів тощо. Зараз фермерські господарства отримують субвенцію у розмірі 5 тисяч гривень на один гектар землі, щоправда, не більше 100 тисяч гривень на одне фермерське господарство.

Якщо ж повернутися до питання “продавати – не продавати” землю, то на Прикарпатті наразі основним механізмом вигідного використання землі пайовиками є оренда, яка дозволяє землевласникові щорічно отримувати дохід за оренду ділянок.

Це означає, що так зване масове скуповування землі, яким до 1 липня 2021-го лякали людей політики, виявилося черговою маніпуляцією. Наші люди самі розуміють у чому цінність землі й тому ніхто не квапиться розлучатися зі своїми паями. Середня площа паю – 1 гектар, який ще й роздріблений на 2-3 місця.

Загалом в Івано-Франківській області маємо 621 тис. га земель сільськогосподарського призначення, в тому числі 400 тис. гектарів ріллі. Внаслідок розпаювання земель колишніх сільськогосподарських підприємств в області сформувалося 204 тисячі землевласників, Тобто, селян, які мають державні акти на володіння землею і з 1 липня цього року отримали право її продавати. Але з причин, які ми вже обговорили, чекають кращих часів, – сказав Іван Андріїшин.

WhatsApp Image 2021 10 13 at 10.32.00 1 scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, InstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено