Івано-Франківськ

У МОЗ пояснили, як подорожувати Україною тим, хто не вакцинований з 21 жовтня

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення дозволять лише пасажирам із негативним тестом на ковід або сертифікатом вакцинації. 

У МОЗ пояснили, як подорожувати Україною тим, хто не вакцинований з 21 жовтня

У МОЗ пояснили, чи можуть здійснювати поїздки в інші області люди, які не отримали щеплення від ковіду, пише ПІК.

Як подорожувати тим, хто не зробив щеплення через протипоказання?

Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипоказання до вакцинації проти COVID-19 (тяжка алергічна реакція або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини). Також надання таких довідок для міжрегіональних перевезень не передбачено урядовою постановою.

“Громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами”, — зазначають у міністерстві.

Як подорожувати тим, хто не щепився, але вже хворів?

Ані COVID-сертифіката на підставі одужання, ані паперової довідки про перенесену хворобу наразі не передбачено. Згодом на сайті та в застосунку “Дія” буде можливість отримати відповідний сертифікат. Він діятиме 180 днів. Точні терміни поки не називають.

Тож наразі єдиним способом здійснити подорож між регіонами для українців, які не отримали щеплення, також залишається тестування на коронавірусну хворобу.

До слова, експерт з конституційного права з Центру політичних реформ Олександр Марусяк зазначив, що поліція немає права висаджувати з автобуса невакцинованого пасажира. При спробі висадити невакцинованого пасажира з транспорту поліцейські будуть порушувати Конституцію України, а конкретно – статтю 33, яка гарантує громадянам України свободу переміщення.

«Це – дитячий садок. У ст. 33 говориться, що обмеження свободи переміщення можливе тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати мали законну силу, то нехай приймають відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема» – додав експерт.

Читайте також у ПІК:

В Україні розповіли, як перевірятимуть ковід-сертифікати в пасажирів на міжобласних рейсах з 21 жовтня

В Україні діятимуть жорсткіші правила пасажирських перевезень на час карантину

Двадцяте жовтня 2021: свята, події, іменини, прикмети, заборони

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено