Івано-Франківськ

Онлайн-шахрайство, дитяча порнографія, чорні реєстратори… Як цьому протидіють кіберкопи на Прикарпатті

На питання ПІК відповідає начальники Відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області, підполковник поліції Тарас Мороз.

247366839 1055767628595758 3281726459984704375 n scaled

Онлайн-шахрайство, дитяча порнографія, чорні реєстратори, продаж уявних товарів в інтернеті… Скориставшись технічним прогресом, все це здійснюють кіберзлочинці за допомогою комп’ютера і в мережі Інтернет. Їх об’єктами стають персональні дані, банківські рахунки, паролі та інша особиста інформація як фізичних осіб, так і бізнесу та державного сектору.

На щастя, світ побудований так, що на кожну дію є протидія. У 2015-му створений Департамент кіберполіції Національної поліції України та його підрозділи в областях. Два роки Відділ протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області очолює підполковник поліції Тарас Мороз.

Сьогодні наш діалог про спектр та результативність роботи Відділу, повідомляє ПІК.

– Пане Тарасе, що Ви особисто зробили для того, щоб очолити такий інтелектуальний підрозділ Нацполіції в регіоні?

– Спеціально не робив жодних кроків. Працював. Маю двадцять років досвіду роботи в поліції. Здобув вищу професійну освіту – у 2006 році закінчив Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, факультет – Боротьба з економічною злочинністю.

З моменту створення Департаменту кіберполіції в Україні працював у відділі протидії кіберзлочинам, до цього – в Департаменті економічної злочинності. Рішення про моє призначення на нинішню посаду приймало керівництво Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Зараз у колективі нашого відділу 16 працівників. Це добросовісні люди з профільною освітою, які мають знання комп’ютерної техніки та програмування, якості психологів та оперативних поліцейських з належними моральними та діловими характеристиками. Головне їх завдання – фахово задокументувати злочин, щоб він був доведений в суді.

До слова, кіберполіція – це більше оперативний підрозділ Національної поліції, який документує злочини. В роботі взаємодіємо зі слідчими підрозділами Головного управління Нацполіції поліції України в Івано-Франківській області, всі дії здійснюємо під процесуальним керівництвом органів прокуратури області.

– Сьогодні жертвою кіберзлочинців може стати будь-який користувач інтернету. Самі злочини вражають різновидами: картинг, фітинг, вішинг, онлайн-шахрайство, піратство, скімінг… А якщо сказати більш доступною для людей мовою, то які види онлайн злочинів документуєте на Прикарпатті найчастіше?

– В основному – онлайн-шахрайство, протиправний контент в мережі інтернет, втручання в систему електронно-обчислювальної техніки, а саме – незаконні зміни в реєстри рухомого та нерухомого майна. Хоча загальна картина час від часу дещо змінюється.

Якщо ж подивитися статистику за дев’ять місяців цього року, то зареєстровано 149 кримінальних проваджень. З них у сфері протиправного контенту – 35, у сфері банківської діяльності та платіжних систем – 12, з протидії онлайн шахрайства – 58, у сфері комп’ютерних систем – 44 провадження.

Нещодавно задокументували злочинну діяльність шахраїв в одному із районних центрів області. Зловмисники створили сайти, з яких начебто продавали комп’ютерну та побутову техніку по всій Україні. В результаті – близько 50 потерпілих. Шахраї, пропонуючи товар, просили завдаток 10-20 тисяч гривень, отримували його, та в подальшому техніку покупцям не відправляли.

Документування цього злочину зайняло у нас більше пів року, адже треба було провести повний комплекс гласних і негласних заходів для того, щоб надалі доказати злочин в суді та повернути кошти ошуканим.

– У цьому контексті – який найбільш вдалий приклад ефективної діяльності кіберкопів вашого відділу можете назвати?

– Є така справа, пов’язана з «чорними» реєстраторами. Фабула така: власник приміщення заходить одного разу в реєстр рухомого і нерухомого майна і бачить, що його приміщення площею близько 1500 квадратних метрів, вартістю більше 20 мільйонів гривень, уже не його. За цим фактом ми задокументували злочинну діяльність чотирьох фігурантів. Серед них – реєстратор незаконної угоди, сам з Тернополя. Приміщення у реєстрах перекидалося спочатку на Рівне, потім на Тернопіль…

Доволі довга та заплутана схема. Проте ми провели необхідну роботу і за рішенням суду нерухомість повернули законному власнику.

– Які злочини здебільшого виявляєте у банківській сфері попри те, що вона максимально захищена від будь-яких втручань?

– Є оформлення онлайн кредитів на людей без їх відома. Найчастіше відбувається злочинне зняття коштів з банківських карток.

Також є такий вид злочинів, як скімінг. Його прояви були зафіксовані в Івано-Франківську на банкоматах одного із банків у грудні минулого року. Зокрема, на вул. Незалежності та «стометрівці». Шахрайством займалися жителі східних областей України. Ми документуємо ці злочини та коли вдасться довести вину зловмисників у суді, більш ніж 40 потерпілим буде повернуто близько 800 тисяч гривень.

– Скімінг – що це таке?

– Це шахрайство, яке здійснюють шляхом зчитування даних з допомогою спеціального обладнання. Воно фіксує дані магнітної стрічки банківської картки і її пін-код. Ось підходить людина до банкомата зняти гроші, вставляє карточку, вводить пін-код… Отримала гроші й пішла. Та раптом, скажімо, о шостій ранку приходить СМС-повідомлення: з картки списано 20 тисяч гривень. І не тут, а, наприклад в Одесі чи в Запоріжжі.

Як це могло статися? Коли ви вставили карточку у банкомат, ви не звернули уваги, що на ньому приклеєна непомітна смужка та відеокамера, яка зчитує всі дані, які ви механічно і безпечно вводите. У подальшому шахраї знімають ці накладки, отримують пароль та код вашої картки, роблять її копію і знімають ваші гроші за межами області. Тому будьте пильними, коли підходите до банкомата.

Щоб убезпечити людей від скімінгу, зараз уже самі банки вживають простих превентивних заходів. Висвічується напис, який рекомендує затулити рукою пін-код, який вводите. Найбезпечніше знімати кошти в касах відповідних банківських установ та в банкоматах, які знаходяться в приміщеннях цих установ.

Є багато шахрайських сайтів, створених для того, щоб скомпроментувати ваші персональні дані про банківські картки – CV-код, пін-код, номер банківської картки.

– Наведіть приклад, адже коли людина завчасно поінформована – вона убезпечена.

– Це справді так. Тому на сайтах кіберполіці, ГУНП,  ви постійно можете знайти просвітницько-профілактичну інформацію.

Тепер приклад шахрайства. Вам пишуть: візьміть участь в акції. Ви виграли автомобіль. Зайдіть – авторизуйтесь на сайті. Створіть свій акаунт на сайті. Ви вводите свої персональні дані, коди, а потім дивитесь – а у вас гроші списали.

Звертаєтесь до кіберполіції: «Допоможіть!». «А який був сайт», — питаємо. Людина називає нам сайт, ми пробуємо на нього зайти, а він вже не працює. Не можемо навіть з’ясувати, хто створив цей сайт, хто його адміністрував.

– Хто здебільшого попадається на таке зухвальство комп’ютерних шахраїв?

– Я б назвав дві категорії ризику. Це недостатньо освічені молоді люди віком 20-22 роки, які до того ж ще дивляться на світ через «рожеві окуляри». І вже не молоді, 50-60-річні громадяни, як правило, дуже довірливі та відкриті.

– Як уберегтися від онлайн-злочинців? Що порадите?

247413233 620665409111374 1978051453738641589 n scaled

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, людям необхідно знати декілька правил та дотримуватись їх:

·   Не вказуйте персональні дані на неперевірених сайтах і не робіть передплат в онлайн магазинах.

·   Нікому не повідомляйте термін дії своєї банківської карти й CVV-код.

·   Перевіряйте гіперпосилання сайтів.

·   Не користуйтеся неперевіреними оголошеннями щодо роботи.

·   Не повідомляйте шахраям дані з смс-повідомлень.

·    У соцмережах встановіть двоетапну перевірку або згенерований пароль.

·    Прив’яжіть номер телефону до паспорта.

·    Намагайтеся критично мислити й не виконуйте вказівки незнайомих людей.

За великим рахунком на біг-бордах має бути реклама з профілактики кіберзлочинних дій, а не реклама алкоголю. А то їдеш і бачиш там, там, там – різні реклами, починаючи з будівництва і закінчуючи політикою, а як уберегти людину від інтернет-шахрайства – немає. Проте, в першу чергу треба дбати про безпеку людей.

Якщо говорити окремо про торгівлю в інтернеті, то якщо вам називають ціну товару значно нижчу ніж бідь де, а ще одразу вимагають завдаток, бо інакше товар не відправить,  можете бути впевнені – маєте справу з шахраєм.

– Кіберзлочинець дуже відрізняється інтелектом від автобусного злодія чи вуличного грабіжника?

– Контингент різний. Звичайно, що спільне в усіх – володіння комп’ютерною технікою та знання мережі інтернет. Щодо моральних якостей та злочинних фантазій, то тут можуть бути різні варіації.

Минулого року ми зафіксували «подвиги» шахрая, який телефонував пристарілим людям, представлявся працівником поліції та дурив їх на гроші. Кіберполіцейські задокументували його діяльність і орієнтовно 500 тисяч гривень повернулися людям.

Ще одна резонансна справа. З галузі освіти.

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області спільно зі слідчими поліції Калущини за процесуального керівництва Калуської окружної прокуратури встановили, що 46-річна мешканка Прикарпаття завдала державі збитків у близько 120 тисяч гривень. Перебуваючи на посаді бухгалтера одного із підрозділів освіти Івано-Франківської області, вона вносила несанкціоновані зміни при нарахуванні та виплаті заробітної плати.

У період з квітня 2018 року до липня 2019-го зловмисниця, маючи логін та пароль для входу у систему дистанційного обслуговування клієнтів однієї із банківських установ та за допомогою виготовленого на її ім’я електронного цифрового підпису вилучала бюджетні кошти та перераховувала на власні карткові рахунки. За скоєне жінці загрожує максимальне покарання – до шести років за ґратами.

Ми також виявляли в області осіб, які торгували базами даних експорту-імпорту товару за кордон, базами перетину кордону громадянами, торгували базами МРЕВ.

247624892 873905343484900 353908520013591924 n scaled

– В медіапросторі легко можна натрапити на інформацію про те, що кіберкопи “накрили” онлайн-кінотеатр. Які претензії має до цієї сфери кіберполіція?

– Транслюючи фільми в мережі інтернет, більшість таких кінотеатрів порушує авторські права.

Створюють сайти, на які завантажують певну кількість фільмів, звичайно ж, без дозволу їх виробника на трансляцію. Ми зафіксували на Прикарпатті три факти такої діяльності та спрямували справи до суду. Сподіваємось на об’єктивний вирок.

– Але ж українці звикли до “піратського кіно”. І якщо кіберполіція почала активно боротися з онлайн-кінотеатрами, то чи не означає це, що скоро взагалі втратимо можливість дивитися кіно безплатно?

– Віртуальний кінотеатр, який порушує авторські права, це є “осередок” злочинної діяльності, а зі злочинами борються в усьому світі. Мабуть, українці скажуть: у нас малі зарплати, ми не маємо таких доходів, щоб переглядати ліцензовані фільми. Можливо.

Проте, захист авторських прав – це пріоритет цивілізованих країнах світу: в Європі, в Америці. І обравши цивілізований вектор розвитку, українці повинні поважати авторські права.

Так ось, цього року кіберполіція України в результаті проведення комплексу оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою “Пірат”, закрила 41 онлайн-кінотеатр, який надавав доступ до перегляду кіно без згоди правовласників.

Загальна кількість відвідувачів онлайн-кінотеатрів сягала 10 млн користувачів на день. Прибуток зловмисники отримували за розміщення реклами на вказаних ресурсах. Загальна сума збитків, завданих правовласникам – у межах 25 мільйонів гривень.

Крім цього, правоохоронці припинили діяльність компанії, яка здійснювала фінансування піратства шляхом розповсюдження тізерної реклами. Підсумовуючи, скажу, що порушення авторських прав є тяжким злочином, як і скажімо, розповсюдження дитячого порно.

– Наскільки дитяча порнографія є поширеним явищем на Прикарпатті.

– На жаль, є багато випадків, коли зловмисники спеціально створюють телеграм канали, на які заманюють юних підписників і пропонують їм порнографію різного характеру. Є особи, які зі своїх домашніх комп’ютерів розповсюджують дитяче порно в мережі інтернет. На щастя, ми маємо у своєму арсеналі спеціальні програмні комплекси, що допомагають виявляти таких злочинців.

– Але ж складається враження, що за свою діяльність вони не несуть покарань, надто м’який закон.

– Так було. Але, зокрема, за ініціативи Департаменту кіберполіції Національної поліції України та МВС України внесені зміни в законодавство. Тепер, як раніше казали – банальне зберігання дитячого порно на власному комп’ютері кваліфікується як кримінальне діяння. Логіка проста: якщо в процесі реалізації кримінального провадження ми приходимо до підозрюваного і виявляємо у нього на комп’ютері 10 гігабайтів дитячої порнографії, то виникає питання – а для чого?

Ось недавно один «добродій» закидав хлопцеві 16-ти років такого плану матеріали. З юридичної точки зору – це розбещення неповнолітнього (ст. 156 ККУ) та ст. 301 (розповсюдження матеріалів порнографічного характеру). Йдеться про тяжкі злочини, за вчинення яких закон передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.

В загальному ж кримінальна відповідальність наступає за виготовлення, зберігання та розповсюдження порно.

Цього року ми не виявили на Івано-Франківщині фактів виготовлення дитячої порнографії. І слава Богу. Та наші колеги з Чернівців задокументували недавно випадок, коли два пенсіонери знімали сцени порно з дітьми. Вказаних осіб затримано, а кримінальне провадження скеровано до суду.

– Кілька слів про Фейсбук. Цей ресурс настільки проник в усі сфери нашого життя, що уже навіть передбачає, прогнозує наші дії. Чи не означає це, що технічний прогрес перейшов усі кордони нашого особистого життя, на що теж варто подивитися через призму прав людини.

– Є художній фільм «Соціальна дилема», подивіться. Зокрема дізнаєтесь, що великі бізнес-корпорації роблять свою аналітику, і коли ви, наприклад, шукаєте в Google велосипед, у вас на Фейсбуці підтягує саме велосипеди. Щоправда, вам нічого не нав’язують, не заставляють купувати. Рішення ви приймаєте самі.

247104629 787868435943262 5777083103400777986 n 1 scaled

– Дозвольте, у межах розумного, перейти до особистого життя керівника Відділу кіберполіції. Як Ви, Тарасе, відпочиваєте після напруженої роботи?

– Виходжу з роботи о сьомій вечора. Їду на міське озеро, паркуюсь і біжу в середньому 10-12 км (3-4 круги навколо озера). Так щодня. Знімає стрес повністю. Включаю ще гарну музику – вдягаю навушники, і біжу. Ти щасливий, веселіший стаєш. Взагалі, людям, які чимось корисним займаються, їм погані думки в голову не лізуть. Тіло стає здоровіших, тренуєш розум, гартуєш характер. В кожного годинне тренування на день повинно бути в обовязковому розпорядку.

Японський письменник, перекладач Харукі Муракамі казав: «Мені абсолютно необхідно ці годину-півтори щоденного бігу: я можу помовчати і побути наодинці сам з собою – тобто дотриматись одного з найважливіших правил психічної гігієни».

Цього правила притримуюсь і я. Рекомендую почитати мотиваційну книжку цього автора: «Про що я говорю, коли говорю про біг», там все сказано.

– Але щоб спорт приносив користь, треба відмовитись від усіх негативних звичок…

– Якщо ви про спиртне та цигарки, то відмовився від цього сім років тому. І переконався, що такий спосіб життя – найкращий. Правда, в полі зору стало менше людей, які часто запрошували «на чай та каву». Зате у вільний час сідаю на велосипед та легко долаю 100-150 кілометрів – до Яремче і назад, бували випадки і дальше.

– Відомо, що раніше ви грали у футзал за команду на чемпіонаті міста Івано-Франківська з футзалу, тепер захоплюєтесь триатлоном, а це комплексні тренування плавання, велосипеду та бігу. А який зі своїх результатів у спорті вважаєте найкращим?

– 1 година 30 хвилин у напівмарафоні – 21 км. Також виконав та подолав успішно дистацію IRONMAN 70.3 (плавання 1 км 900 м, велосипед 90 км та біг 21 км). Це відбулося на змаганнях TRIATMAN 70.3, Сухолуччя Київської області. Про звичайні старти типу велосотки Франківської, Київської, Львівської, чи півмарафонів по Україні взагалі не говорю. Беру участь у них регулярно, включаючи тренувальні процеси по триатлону.

Для себе давно зрозумів одну просту істину: “В здоровому тілі — здоровий дух”! Своїм прикладом в соціальних мережах, чи то в повсякденному житті, стараюсь всіх бажаючих заохочувати до здорового способу життя, відсутності шкідливих звичок. Про ці речі, а також як зробити перший крок та стати на правильних шлях, можу взагалі розповідати годинами.

– Ви ще нічого не сказали про свою сім’ю. Це означає, що Ваше серце вільне?

– У мене є дівчина. А батьки мої живуть на Городенківщині, де я й народився. У нас гарна християнська родина.

– Бажаючи кожній родині нашого краю гармонійного та безпечного життя, бажаємо Вам та Вашим підлеглим результативної роботи.

Діалог вела Марія Палюга.

Фото Івана Денисюка.

Читайте також: 

Відео анонс: Як кіберполіція виявляє на Прикарпатті онлайн злочини (ВІДЕО)

Стало відомо, кого Зеленський бачить міністром оборони України: погодив кандидатуру (ФОТО)

Поліцейські з Прикарпаття врятували дитину, яка ледь не втопилася (ФОТО, ВІДЕО)

Ваш гороскоп на тиждень 25-31 жовтня

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено