Івано-Франківськ

Назріває бунт: на Косівщині людям перестали продавати дрова

Більшість сіл в районі не газифіковані, тож люди опалюють свої помешкання дровами.

Назріває бунт: на Косівщині людям перестали продавати дрова

Назріває бунт: на Косівщині Кутський лісгосп “боїться”, що селяни почнуть штурмувати ліси з сокирами та пилками.  Місцеві погрожують лісникам самовільними рубками. І вже навіть їх розпочали, пише ПІК. 

“Ви бачите, який екземпляр вони зрубали! Замість того, що ми бачили – там дерева сухостійні, там ще якісь погані – вони зрубали абсолютно здорове дерево!”, – скаржиться т.в.о. директора Кутського держлісгоспу Андрій Ониськів.

Свіжа крадіжка мешканців гірських Микитинців – величезний сторічний бук. Здорове дерево зрубали собі на дрова. Коли воно падало, то пошкодило ще кілька дерев. Брат крадія Богдан Підлетейчук каже, що дерево зрубали, бо ще з весни лісгосп не продає дрова, тож нічим опалювати хату. 

“Ми не зупинимо людей. Бо вже йдуть погрози, що будуть створюватися бунти – по 40-50 людей збираються йти в ліс… І що, ми з ними будемо битися?”, – каже т.в.о. директора Кутського держлісгоспу.

Лісники ж зазначають, що продавати дрова їм не дозволяють столичні посадовці.  А все тому, що у складі Кутського лісгоспу – національний парк “Гуцульщина”. І коли лісгосп подає в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів запит на вирубку, там автоматично фігурує і територія парку. Лісгосп звітує, що хоче рубати виключно сухостій, хворі або повалені вітром стовбури. Але з міністерства все одно шлють відмови.

“Там дозволяються тільки санітарні рубки по лімітах. Для санітарної вирубки має бути наукове обґрунтування, що там дійсно є якась хвороба, і тільки тоді ми можемо дозволити”, – пояснює заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Це юридична колізія 20-річної давнини. Територію парку адміністрація мала вивести зі складу лісгоспу, але цього не зробила. Тож юридично парк залишається на балансі лісників. Раніше, кажуть вони, у міністерстві йшли назустріч: дозволяли рубати сухостій усюди, крім парку. А від весни усю вирубку поставили під заборону.

Більше у відео ТСН. 

Читайте також у ПІК:

На Косівщині добудовують спортивний корпус школи (ФОТО)

На Косівщині влада та духовенство говорили про масштабну інформаційну кампанію (ФОТО)

Сироварня на Косівщині: Івано-Франківська обласна служба зайнятості сприяє кадровому забезпеченню (ВІДЕО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено